Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Bijwerkingen van oregano-olie: wat u moet weten

Overzicht

 1. Misschien weet u al dat oregano een Italiaans kruid is dat veel wordt gebruikt bij het koken. Maar het kan ook worden omgezet in een meer geconcentreerd kruidensupplement, vaak oregano-olie genoemd. Er zijn ook etherische oliën van oregano die een veel sterkere concentratie van de oregano-plant hebben dan het kruidensupplement.

 2. Essentiële olie van oregano wordt gemaakt van de bladeren van de oregano-plant. Hoewel oregano een bekend kruid is dat in veel keukens voorkomt, worden oregano-kruidenoliën en etherische etherische oliën niet gebruikt om te koken. Integendeel, de etherische olie wordt zowel lokaal als via inhalatie gebruikt om specifieke gezondheidsproblemen te behandelen. De kruidenolie kan als kruidensupplement worden ingenomen.

 3. Oregano-olie bevat chemische verbindingen, waaronder fenolische glycosiden (fenolen). Deze verbindingen hebben antioxiderende en antimicrobiële eigenschappen. Fenolen, zoals carvacrol, cymeen, terpinine en thymol, zijn goed voor een groot deel van de samenstelling van oregano-olie. Het zijn de fenolen in oregano-olie die het gunstig kunnen maken.

Vormen en toepassingen

 1. Oregano-olie-extract is een kruidensupplement. Het is verkrijgbaar als supplement, als pil en als softgelcapsule. Deze bevatten meestal andere ingrediënten om oregano-olie te verdunnen, omdat het zeer krachtig is. De capsules kunnen oraal worden ingenomen of opengesneden en op de huid worden aangebracht, op voorwaarde dat ze niet op volle sterkte zijn.

 2. Oregano-olie is ook verkrijgbaar als een zeer geconcentreerde etherische olie in vloeibare vorm. De olie kan worden voorgemengd met een dragerolie of het kan op volle sterkte worden gekocht. Als het niet voorgemengd is, moet je het zelf verdunnen door het te combineren met een dragerolie, zoals kokos- of olijfolie. Het gebruikelijke recept is 5 tot 6 druppels voor elke ons draagolie.

 3. De etherische olie kan lokaal worden gebruikt nadat het is verdund. Neem geen etherische olie oraal in zonder eerst een gecertificeerde aromatherapeut te zien. Sommige etherische oliën zijn giftig en kwaliteiten variëren.

 4. Essentiële olie van oregano kan ook worden gebruikt in stoom, als een in te ademen damp. Dit doe je door een of twee druppels in een verdamper of kom met stoomwater te doen.

 5. Het meeste onderzoek dat tot nu toe is gedaan naar oregano heeft plaatsgevonden in de vorm van in vitro laboratoriumstudies, dierstudies of kleine proeven op mensen. Hoewel veel van dit onderzoek veelbelovend is, is het geenszins definitief bewijs dat oregano-olie effectief is. Toch wordt dit product voor veel toepassingen op de markt gebracht.

Bijwerkingen en risico's

 1. In tegenstelling tot het kruid waarmee u kookt, is commercieel bereide oregano-olie zeer geconcentreerd. Het is gemakkelijk om te veel te nemen of te lang te gebruiken. Bij gebruik zoals voorgeschreven, moet oregano-olie veilig zijn. In te hoge doses kan dit schadelijke effecten hebben.

 2. Dit kan gedeeltelijk te wijten zijn aan thymol, een van de fenolen die het bevat. In hoge doses is thymol een licht irriterend middel dat de huid of inwendige organen kan aantasten. Het kan veroorzaken:

 3. Thymol kan ook irriterend of corrosief zijn voor de huid en de ogen. Oregano-olie mag nooit op een beschadigde huid worden aangebracht of op of bij de ogen worden gebruikt.

 4. Oregano-olie kan bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken. Als u allergisch bent voor oregano of voor andere planten in de Lamiaceae-familie, zoals munt, salie, basilicum en lavendel, gebruik dan geen oregano-olie.

 5. Bij topisch gebruik kan verdunde etherische olie van oregano huiduitslag veroorzaken, zelfs bij mensen die er niet allergisch voor zijn. Het is belangrijk om contact op te nemen met uw arts voordat u oregano-olie gebruikt en om de aanwijzingen op de verpakking nauwkeurig te volgen, of u de capsules of etherische olie gebruikt.

 6. Er is geen medisch onderzoek gedaan naar de veiligheid van oregano-olie voor kinderen of voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Deze populaties mogen geen oregano-olie gebruiken. Hoewel er gegevens ontbreken, is er enige bezorgdheid dat oregano-olie samentrekkingen van de baarmoeder of een miskraam kan veroorzaken.

Juiste dosering en gebruiksrichtlijnen

 1. Medicinale doseringen van oregano-olie voor mensen zijn niet diepgaand bestudeerd. Commercieel verkochte supplementen en etherische oliën hebben aanbevolen doses, vastgesteld door hun fabrikanten. Deze houden rekening met de hoeveelheid thymol en andere fenolen.

 2. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden of oregano-olie in welke vorm dan ook, ook op de huid, langer dan enkele weken in te nemen. Bij het gebruik van oregano etherische olie gaat een beetje een heel lange weg. Een tot twee druppels verdunde olie lijken misschien niet zo veel, maar het overschrijden van die dosering kan bijwerkingen veroorzaken.

Wanneer u naar uw arts gaat

 1. Symptomen van oregano-allergie kunnen huiduitslag, maagklachten of ademhalingsproblemen zijn. Het is vooral belangrijk om oregano-olie niet in te ademen als je er allergisch voor bent. Dit kan leiden tot ontsteking van de luchtwegen en kan snel gevaarlijk worden.

 2. Chronische blootstelling aan thymol kan symptomen veroorzaken die een doktersbezoek rechtvaardigen. Waaronder:

Takeaway

 1. Er zijn veel claims over het vermogen van oregano-olie om de symptomen te verzachten en medische aandoeningen te genezen. Er is echter heel weinig bewijs om deze beweringen te staven.

 2. Als u besluit oregano-olie in te nemen, hetzij als supplement of in de vorm van etherische olie, zorg er dan voor dat u de aanwijzingen voor de dosering nauwkeurig opvolgt en voor gebruik contact opneemt met uw arts. Vergeet niet dat etherische oliën veel sterker zijn dan de supplementen en altijd moeten worden verdund. Oregano-oliën mogen niet worden gebruikt bij baby's of kinderen en bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407