Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Bijwerkingen van plantaardige glycerine

Wat denk je?

 1. Plantaardige glycerine, ook wel glycerol genoemd, wordt soms gebruikt als voedseladditief in gebak, snoep, fudge, zuivelproducten, vlees, pasta, granen, bewerkte groenten en fruit, kruiden, soepen, sauzen, eiproducten en visproducten. Soms wordt het gebruikt om het vochtgehalte te handhaven of ingrediënten op olie- en waterbasis te mengen, maar het kan ook als zoetstof worden gebruikt. De Amerikaanse Food and Drug Administration beschouwt het in het algemeen als veilig, hoewel het additief in grote hoeveelheden enkele bijwerkingen kan hebben.

Laxerend effect

 1. De kleine hoeveelheid plantaardige glycerine die in voedingsmiddelen wordt gebruikt, veroorzaakt waarschijnlijk geen bijwerkingen. Het wordt echter geclassificeerd als suikeralcohol en kan op zijn beurt een laxerend effect hebben wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd. Het kan dus diarree, overmatig urineren en uitdroging veroorzaken als je er veel van eet. Glycerine zetpillen worden gebruikt om constipatie te verlichten vanwege dit effect.

Andere bijwerkingen

 1. De meest voorkomende, minder ernstige bijwerkingen die kunnen optreden wanneer u grote hoeveelheden plantaardige glycerine consumeert, zijn misselijkheid, braken en hoofdpijn. Liggen na het innemen van medicinale hoeveelheden plantaardige glycerine kan volgens PubMed Health helpen het risico op hoofdpijn te verminderen en hoofdpijn te verlichten die optreedt. Bij gebruik als geneesmiddel moet glycerine door een arts worden voorgeschreven en onder medisch toezicht worden gebruikt.

Zeldzame bijwerkingen

 1. Enkele minder vaak voorkomende bijwerkingen die onmiddellijke medische aandacht vereisen, zijn verwarring en onregelmatige hartslag. Deze zijn zeer onwaarschijnlijk bij de kleine hoeveelheden die meestal in levensmiddelen worden gebruikt, omdat ze zelfs in medicinale doses niet vaak voorkomen.

Mogelijke allergische reacties

 1. Plantaardige glycerine wordt gemaakt van palmolie of kokosolie, dus als u allergisch bent voor een van deze oliën, moet u plantaardige glycerine vermijden. Anders kan het een allergische reactie veroorzaken, met symptomen zoals ademhalingsmoeilijkheden, zwelling, uitslag, jeuk en anafylaxie. Gebruik in plaats daarvan dierlijke vormen van glycerine, die zijn gemaakt van rundvet of andere dierlijke vetten, of synthetische glycerine, die is gemaakt van glucosestroop, suikerriet of een aardoliederivaat genaamd propyleen.Donate - BNB: bnb16ghhqcjctncdczjpawnl36jduaddx5l4eysm5c