Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Botereters met gras krijgen minder hartaanvallen

De onderste regel

 1. Boter is niet alleen een grote stapel geel gekleurd vet.

 2. Er zitten veel belangrijke voedingsstoffen in, waarvan sommige krachtige biologische effecten hebben.

 3. Dit is echter afhankelijk van het type boter en de hoeveelheden van deze voedingsstoffen variëren sterk, afhankelijk van wat de koeien aten.

Boter van koeien met gras is een belangrijke bron van hart-gezonde voedingsstoffen

 1. Boter is eigenlijk gewoon melkvet, ook bekend als botervet.

 2. Botervet is zeer complex. Het bevat ongeveer 400 verschillende vetzuren en een behoorlijke hoeveelheid in vet oplosbare vitamines (1).

 3. Vetzuren zijn eigenlijk meer dan alleen energiebronnen, sommige hebben krachtige biologische activiteit.

 4. Het blijkt dat veel van de vetzuren in boter onze fysiologie en biochemie op de een of andere manier kunnen beïnvloeden, wat leidt tot grote gezondheidsvoordelen.

 5. Dit omvat het vetzuur CLA (geconjugeerd linolzuur). Het is populair als een supplement voor vetverlies en studies tonen aan dat het krachtige effecten op de gezondheid kan hebben (2, 3).

 6. Grasgevoerde boter bevat 5 keer meer CLA dan boter van graangevoerde koeien (4).

 7. Boter van grasgevoerde koeien is ook veel hoger in Omega-3-vetzuren en vitamine K2, vergeleken met boter van graangevoerde koeien (5).

 8. Zoals u ziet, is boter van grasgevoerde koeien een gezondere en voedzamere keuze.

Boter bevat verzadigd vet, maar wie geeft erom?

 1. Boter werd vroeger als ongezond beschouwd, omdat het verzadigd vet bevat.

 2. Dit is echter geen geldig argument tegen boter, omdat de verzadigde vetmythe de afgelopen jaren grondig is ontkracht.

 3. Er zijn recent twee gigantische overzichtsstudies gepubliceerd, de ene in 2010 en de andere in 2014. Beide omvatten honderdduizenden mensen. [! 8271 => 1140 = 3!

Studies tonen aan dat mensen die grasgevoerde boter eten, een lager risico op hartaandoeningen hebben

 1. De relatie tussen volle zuivelconsumptie en hartaandoeningen lijkt af te hangen van het land waarin het onderzoek wordt uitgevoerd.

 2. In landen waar koeien grotendeels met gras worden gevoerd, lijken de mensen die de meeste boter eten een drastisch verminderd risico op hartaandoeningen te hebben.

 3. Een indrukwekkende studie hierover werd gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, in het jaar 2010:

 4. Smit LA, et al. Geconjugeerd linolzuur in vetweefsel en het risico op een hartinfarct. American Journal of Clinical Nutrition, 2010.

 5. Deze studie keek naar de niveaus van CLA in het vetweefsel van 1813 niet-fatale hartaanvalpatiënten en vergeleek ze met 1813 vergelijkbare proefpersonen die geen hartaanval hadden gehad.

 6. Niveaus van dit vetzuur zijn een zeer betrouwbare marker voor de inname van vette zuivelproducten, en deze studie werd uitgevoerd in Costa Rica, waar koeien gras krijgen.

 7. Ze verdeelden de proefpersonen in 5 groepen, van laag naar hoog, afhankelijk van hun CLA-niveau. De resultaten waren vrij opmerkelijk:

 8. Zoals u ziet, des te meer mensen met volle vetten (zoals boter) aten, hoe lager het risico op een hartaanval.

 9. In feite hadden de mensen die het meest aten 49% minder kans op een hartaanval dan degenen die het minst aten.

 10. Houd er echter rekening mee dat dit een case-control studie was, een soort observationele studie. Dit soort onderzoeken kan geen oorzakelijk verband aantonen.

 11. Deze studie toont aan dat mensen die meer grasgevoerd zuivelvet eten, een lager risico op hartaandoeningen hebben, maar het kan niet bewijzen dat zuivelvet de risicoverlaging veroorzaakte.

 12. Maar deze studie is op zijn minst redelijk goede geruststelling dat boter NIET de duivel is die het is gemaakt.

Veel andere onderzoeken hebben vergelijkbare resultaten opgeleverd

 1. Dit is verre van de enige studie.

 2. Een ander onderzoek uit Australië heeft aangetoond dat mensen die de meest volle zuivelproducten aten, een 69% lager risico op hartaandoeningen hadden dan mensen die het minst aten (8).

 3. Verschillende andere onderzoeken in Europese landen, waar koeien over het algemeen gras krijgen, hebben aangetoond dat zuivelvet is gekoppeld aan verminderde hartaanvallen en beroertes (9, 10).

Boter met gras is gezond in kleine hoeveelheden

 1. Ondanks dat het in het verleden gedemoniseerd is, is er geen bewijs dat echte grasgevoerde boter schade veroorzaakt. Uit het bewijs blijkt dat het heilzaam is.

 2. Alleen omdat boter in redelijke hoeveelheden relatief gezond is, betekent dit NIET dat u alles op alles moet zetten om er meer van te eten.

 3. Gebruik het voor het koken of in recepten die erom vragen, maar voeg geen tonnen boter toe aan uw eten (of uw koffie) omdat u verwacht dat het uw gezondheid zal verbeteren. Houd het redelijk.

 4. Ik kies er persoonlijk voor om meestal extra vierge olijfolie te gebruiken. Ik geloof dat het verreweg de gezondste keuze is.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407