Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Boterkoffie: recept, voordelen en risico's

De onderste regel

 1. Boter heeft zijn weg gevonden naar koffiekopjes voor zijn vermeende vetverbrandende en mentale helderheid, ondanks dat veel koffiedrinkers dit niet-traditioneel vinden.

 2. Je kunt je afvragen of het toevoegen van boter aan je koffie gezond is of gewoon een andere trend die wordt aangedreven door valse claims.

 3. Dit artikel biedt evidence-based informatie over de potentiële gezondheidsvoordelen en risico's van het toevoegen van boter aan uw koffie, zodat u kunt beslissen of u het wilt proberen.

Boterkoffie versus kogelvrije koffie

 1. Boterkoffie is een drank bestaande uit gezette koffie, ongezouten boter en middellange keten triglyceriden (MCT's), een gemakkelijk verteerbare soort vet.

 2. Het is vergelijkbaar met Bulletproof-koffie, ontwikkeld door een ondernemer genaamd Dave Asprey. Asprey's Bulletproof-koffie gebruikt een specifiek type koffieboon, een vloeistof met veel MCT's en ongezouten boter met grasvoeding.

 3. Boterkoffie is een doe-het-zelfversie van Bulletproof-koffie waarvoor geen speciale koffiebonen of MCT-olie nodig zijn. Elke koffie met ongezouten boter en kokosolie, die een goede bron van MCT's is, zal zelfs werken.

 4. Boterkoffie wordt vaak in plaats van het ontbijt geconsumeerd door mensen die een keto-dieet volgen, dat veel vet en weinig koolhydraten bevat.

 5. Zo maakt u boterkoffie:

Boterkoffie voeding

 1. Een standaard kopje koffie van 237 ml met 2 eetlepels kokosolie en ongezouten boter bevat (1):

 2. Bijna 85% van het vet in boterkoffie is verzadigd vet.

 3. Hoewel sommige onderzoeken verzadigd vet hebben gekoppeld aan een toename van risicofactoren voor hartaandoeningen, zoals een hoog LDL-cholesterol, suggereert onderzoek dat verzadigd vet niet direct leidt tot hartaandoeningen (2, 3 , 4).

 4. Desalniettemin is de hoeveelheid verzadigd vet in boterkoffie te hoog voor slechts één portie.

 5. Onderzoek toont aan dat het vervangen van sommige van de verzadigde vetten in uw dieet door meervoudig onverzadigde vetten het risico op hartaandoeningen kan verlagen. Voedingsmiddelen rijk aan meervoudig onverzadigde vetten zijn noten, zaden en vette vis zoals zalm, makreel, haring of tonijn (5).

 6. Afgezien van het hoge vetgehalte bevat boterkoffie andere belangrijke voedingsstoffen, namelijk vitamine A. Vitamine A is een in vet oplosbare vitamine die nodig is voor de gezondheid van de huid, het immuunsysteem en een goed zicht (6 ).

 7. Hoewel boterkoffie ook zeer kleine hoeveelheden calcium, vitamine K en E en verschillende B-vitamines bevat, is het geen goede bron van deze voedingsstoffen.

Mythes versus feiten

 1. Veel mensen zweren bij boterkoffie en beweren dat het duurzame energie biedt, mentale helderheid bevordert en vetverlies ondersteunt door honger te onderdrukken.

 2. Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat boterkoffie je kan helpen om sneller een toestand van ketose te bereiken, kan het extra brandstof in de vorm van ketonen bieden voor mensen in ketose. Toch kan het uw bloedketonspiegels niet meer verhogen dan alleen MCT-olie eten.

 3. Hoewel er in geen enkel onderzoek de potentiële gezondheidsvoordelen of -risico's van de drank zijn onderzocht, is het mogelijk om aannames te doen op basis van huidig ​​onderzoek.

 4. Voorstanders van boterkoffie beweren dat het honger onderdrukt en u helpt af te vallen door u te helpen minder te eten.

 5. Boterkoffie bevat een grote hoeveelheid vet, wat de spijsvertering vertraagt ​​en het gevoel van volheid kan vergroten (7, 8, 9, 10).

 6. De kokosolie in boterkoffie is met name een rijke bron van MCT's, een soort vet dat gevoelens van volheid meer kan bevorderen dan de triglyceriden met lange keten (LCT's) die worden aangetroffen in andere high- vet voedsel zoals oliën, noten en vlees (11).

 7. Uit een onderzoek bleek bijvoorbeeld dat mannen die 4 weken lang een ontbijt met 22 gram MCT-olie aten tijdens de lunch 220 minder calorieën consumeerden en meer lichaamsvet verloren dan mannen die een ontbijt aten hoog in LCT's (12).

 8. Studies hebben ook melding gemaakt van verminderde honger en meer gewichtsverlies bij mensen die caloriearme diëten volgen met de toevoeging van MCT's, vergeleken met de toevoeging van LCT's. Deze effecten lijken echter in de loop van de tijd te verminderen (13, 14, 15).

 9. Door MCT's toe te voegen aan een caloriearm dieet kan het gevoel van volheid verbeteren en op korte termijn gewichtsverlies bevorderen bij gebruik in plaats van LCT's. Er is echter geen bewijs dat alleen het toevoegen van MCT's aan uw dieet zonder andere dieetwijzigingen gewichtsverlies te bevorderen (16).

 10. Boterkoffie levert naar verwachting stabiele, langdurige energie zonder een bloedsuikercrash. In theorie, omdat vet de spijsvertering vertraagt, wordt de cafeïne in de koffie langzamer geabsorbeerd en zorgt voor duurzamere energie.

 11. Hoewel het mogelijk is dat het vet uit boterkoffie de absorptie kan vertragen en de effecten van cafeïne kan verlengen, is het effect waarschijnlijk onbeduidend en onmerkbaar (17).

 12. In plaats daarvan is de MCT-olie waarschijnlijk verantwoordelijk voor de vermeende langetermijn, energieverhogende effecten van boterkoffie. Gezien hun kortere kettinglengte, worden MCT's snel afgebroken en opgenomen door uw lichaam (18).

 13. Dit betekent dat ze kunnen worden gebruikt als een onmiddellijke energiebron of omgezet worden in ketonen, moleculen die door uw lever worden geproduceerd uit vetzuren die het energieniveau gedurende een langere periode kunnen verhogen.

 14. Boterkoffie zou de mentale helderheid verbeteren en de cognitieve functie verbeteren.

 15. Als u een keto-dieet volgt, zet uw lever MCT's om in ketonen. Deze ketonen zijn een belangrijke energiebron voor je hersencellen (19).

 16. Hoewel is aangetoond dat het gebruik van ketonen door je hersenen ten goede komt aan sommige neurodegeneratieve ziekten zoals Alzheimer en Parkinson, is er geen bewijs dat suggereert dat MCT's als bron van ketonen de mentale helderheid verbeteren (20, 21 ).

 17. Er zijn eerder aanwijzingen dat de cafeïne in koffie verantwoordelijk is voor de vermeende toename van mentale focus en alertheid die wordt ervaren na het drinken van boterkoffie (22, 23, 24, 25).

Boterkoffie nadelen

 1. Het is belangrijk op te merken dat boterkoffie geen uitgebalanceerde manier is om uw dag te beginnen.

 2. Een voedzaam ontbijt vervangen door boterkoffie verdringt veel belangrijke voedingsstoffen. Bovendien voegt het drinken van de drank naast een typisch ontbijt waarschijnlijk een aanzienlijk aantal onnodige calorieën toe.

 3. Aangezien alle calorieën in de drank afkomstig zijn van vet, mis je andere gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, vezels, vitamines en mineralen.

 4. Twee roerei met spinazie, samen met een half kopje (45 gram) havermout met lijnzaad en bessen, is een voedzamere maaltijd die meer goed is voor uw energie en algehele gezondheid dan een portie boterkoffie.

 5. De hoge hoeveelheid vet in boterkoffie kan ook maagklachten en andere gastro-intestinale problemen zoals een opgeblazen gevoel en diarree veroorzaken, vooral als u niet gewend bent om grote hoeveelheden vet te consumeren.

 6. Bovendien bevat boterkoffie een aanzienlijke hoeveelheid cholesterol. Gelukkig heeft cholesterol in de voeding niet veel invloed op de cholesterolspiegel van de meeste mensen (26).

 7. Dat gezegd hebbende, ongeveer 25% van de mensen wordt beschouwd als cholesterol-hyperresponsers, wat betekent dat voedingsmiddelen met een hoog cholesterolgehalte hun bloedcholesterol aanzienlijk verhogen (26, 27, 28).

 8. Voor degenen die als hyper-responders worden beschouwd, is het misschien een goed idee af te zien van boterkoffie.

Houd balans in gedachten

 1. Als u boterkoffie wilt proberen en ervan houdt, houd dan rekening met het evenwicht.

 2. Om de rest van uw dieet voldoende voedzaam te maken, moet u extra eiwitten, fruit en groenten opvullen. Je moet ook je vetinname bij andere maaltijden verminderen - tenzij je een keto-dieet volgt - en je vetinname de rest van de dag in evenwicht houden.

 3. Boterkoffie bevat zeer veel verzadigd vet, dus het is een slim idee om prioriteit te geven aan bronnen van mono- en meervoudig onverzadigde vetten zoals avocado's, noten, zaden en visolie.

 4. Houd voor degenen die een ketogeen dieet volgen in gedachten dat er veel zeer voedzame, ketovriendelijke maaltijden zijn, zoals eieren, avocado en spinazie gekookt in kokosolie, die u kunt kiezen van boterkoffie om je lichaam de voedingsstoffen te geven die het nodig heeft.

De onderste regel

 1. Boterkoffie is een populair drankje dat koffie, boter en MCT of kokosolie bevat.

 2. Er wordt gezegd dat het je metabolisme en energieniveaus verhoogt, maar deze effecten moeten nog worden bewezen.

 3. Hoewel boterkoffie mensen met een ketogeen dieet kan helpen, zijn er verschillende gezondere manieren om uw dag te beginnen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407