Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


BRAT-dieet: voedingslijst, werkzaamheid en meer

Dieet?

 1. BRAT is een acroniem dat staat voor bananen, rijst, appelmoes en toast. Deze voedingsmiddelen worden vaak aanbevolen na een maagziekte.

 2. Wat hebben deze voedingsmiddelen gemeen? Ze zijn allemaal flauw en zogenaamd gemakkelijk op de buik. Als je je eraan houdt na misselijkheid, braken en diarree, kun je je sneller beter voelen.

Kun je eten

 1. U kunt meer eten dan alleen bananen, appelmoes, rijst en toast op het BRAT-dieet. De sleutel is om zacht voedsel te eten dat zacht is voor de maag. Deze voedingsmiddelen worden ook beschouwd als bindend voedsel, wat betekent dat ze weinig vezels bevatten en diarree kunnen stoppen door je ontlasting te verstevigen.

 2. Andere flauwe voedingsmiddelen zijn:

 3. Er zijn ook voedingsmiddelen die u misschien wilt vermijden tijdens het volgen van dit dieet. Ze bevatten:

Om het BRAT-dieet te volgen

 1. In de eerste zes uur van uw ziekte wilt u misschien helemaal voedsel overslaan. Wacht tot het braken en diarree zijn gestopt om je maag wat rust te geven.

 2. Voordat u het BRAT-dieet introduceert, wilt u misschien eerst ijslollys of ijschips opzuigen en water of sportdrankjes drinken. Dat helpt bij het vervangen van water en elektrolyten die verloren zijn gegaan als gevolg van uw ziekte.

 3. Probeer de eerste 24 uur na uw ziekte weer heldere vloeistoffen aan uw dieet toe te voegen. Probeer eens om de 10 minuten van vloeistoffen te nippen.

 4. Probeer dingen als water, appelsap en groente- of kippenbouillon. Als je symptomen terugkeren, stop dan met het drinken van de heldere vloeistoffen en wacht een paar uur voordat je het opnieuw probeert.

 5. Na de eerste dag van uw ziekte begint u het BRAT-dieet te volgen. Dit dieet is beperkend en niet erg voedzaam, dus je zult er niet langer dan nodig op willen blijven.

 6. Op de derde dag na uw ziekte moet u beginnen met het langzaam toevoegen van normaal voedsel aan uw dieet. Begin met dingen zoals zachtgekookte eieren, gekookte groenten en fruit en wit vlees, zoals kip of kalkoen.

 7. Het belangrijkste is om de aanwijzingen van uw lichaam te volgen. Als je te snel te veel variatie eet, kunnen je symptomen terugkeren. Aan de andere kant kun je misschien snel eten nadat je ziekte is afgelopen.

Werkzaamheid

 1. Artsen bevelen het BRAT-dieet al jaren aan, maar het is misschien niet altijd de beste optie. In feite beveelt de American Academy of Pediatrics (AAP) dit dieet niet langer aan voor kinderen en baby's.

 2. Dat komt omdat het voedsel beperkend is en het lichaam onvoldoende eiwitten, micronutriënten en macronutriënten geeft voor genezing. Dat gezegd hebbende, er zijn onderzoeken gedaan naar sommige BRAT-voedingsmiddelen en hoe deze diarree beïnvloeden.

 3. Bananen hebben bijvoorbeeld een bepaald zetmeel genaamd pectine dat goed is voor het spijsverteringskanaal. Ze helpen ook bij de opname van water en elektrolyten.

 4. In één onderzoek kregen zieke babyjongens van 5 tot 12 maanden een dieet met alleen rijst, of rijst en bananen of pectine. De jongens die zowel de rijst als de bananen of pectine aten, hadden tussen 55 en 59 procent minder ontlasting versus 15 procent in de groep met alleen rijst.

 5. De rijst en bananen of pectinegroep hadden ook minder intraveneuze vloeistoffen nodig voor hydratatie en ervoeren minder braken.

 6. In een oudere studie uit 1998 werden echter twee peuters met diarree op het BRAT-dieet gezet na stoelgang en hydratatie met heldere vloeistoffen. Beide ontwikkelden ernstige ondervoeding samen met andere medische problemen na twee weken van het BRAT-dieet.

 7. Deze zaak was weliswaar extreem, maar de AAP beveelt een gevarieerder dieet aan dan BRAT na maagziekte. De AAP beveelt aan om kinderen een uitgebalanceerd dieet te geven zodra ze gezond zijn, en borstvoeding te geven of volledige sterkte aan zuigelingen te geven.

 8. Voor volwassenen en kinderen is het BRAT-dieet beter dan helemaal geen voedsel eten. Het moet gewoon niet worden gebruikt als een oplossing voor de lange termijn.

 9. Neem contact op met uw arts als u vragen hebt over hoe lang u na uw ziekte op dit dieet moet blijven. Het doel is om zo snel mogelijk terug te keren naar een normaal dieet, zelfs als uw diarree aanhoudt, om ondervoeding te voorkomen.

Om hulp te zoeken

 1. Maak een afspraak met uw arts als u frequente of ernstige diarree heeft gehad. Je symptomen kunnen een teken zijn van virale gastro-enteritis, waarvoor meestal geen medische behandeling nodig is.

 2. Maar er zijn andere aandoeningen die soortgelijke symptomen veroorzaken en die medische behandeling vereisen. Uw symptomen kunnen bijvoorbeeld worden veroorzaakt door:

 3. Zelfs als u denkt dat u alleen een maagvirus hebt, wilt u contact opnemen met uw arts als u langer dan twee dagen diarree heeft of als u denkt dat u uitgedroogd bent. Symptomen van uitdroging zijn onder meer:

 4. Bel ook uw arts als u ernstige buik- of rectale pijn, bloederige of zwarte ontlasting of koorts heeft boven 102degF (38.8degC).

 5. Bij kleine kinderen en baby's moet u hun arts bellen als braken of diarree slechts één dag aanhouden.

Behandelingen

 1. Naast dieet zijn er nog andere dingen die u kunt doen om uw herstel van een maagvirus te verbeteren.

 2. Uitdroging is een ernstige complicatie van diarree. Drink heldere vloeistoffen zoals water, bouillon en appelsap. Focus op elektrolyten is ook een goed idee.

 3. U kunt zonder recept (OTC) elektrolytische dranken proberen, zoals Pedialyte (ook verkrijgbaar in ijslollyvorm), of zelfs kokoswater of Gatorade drinken.

 4. Winkelen voor elektrolytische dranken.

 5. Let op het voedsel dat u eet. Hoewel BRAT niet wordt aanbevolen als een langetermijnoplossing voor je maagklachten, wil je misschien nog een paar dagen gefrituurd, vet of gekruid voedsel vermijden. Je moet ook alcohol en cafeïne vermijden.

 6. Vraag uw arts naar medicijnen tegen diarree, omdat deze de onderliggende oorzaken van uw diarree kunnen verergeren of maskeren. Er zijn veel OTC-opties online beschikbaar. Deze medicijnen kunnen helpen bij het aantal diarree-afleveringen dat u heeft.

 7. Ze helpen u niet als uw diarree wordt veroorzaakt door bacteriën, een parasiet of een ander medisch probleem. Ze zijn misschien ook niet veilig voor kinderen.

 8. Door goede darmbacteriën te voeden, kunt u zich sneller beter voelen. Je kunt probiotica vinden in capsule- of vloeibare vormen. De stammen die worden aanbevolen voor diarree zijn Lactobacillus GG en Saccharomyces boulardii.

 9. Winkelen voor probiotica.

 10. Probiotica zitten ook in gefermenteerd voedsel, zoals yoghurt en kombucha. Prebiotische rijke vezels kunnen ook nuttig zijn, omdat prebiotica helpen darmbacteriën te voeden. Deze vezels zijn te vinden in cichoreiwortel, artisjok van Jeruzalem, peulvruchten, bessen, bananen, uien, haver en knoflook.

Outlook

 1. U kunt zich zorgen maken over het weer eten na een maagvirus, maar uitdroging is eigenlijk de grootste zorg. Bel uw arts als u:

 2. Uitdroging kan levensbedreigend zijn als het niet wordt behandeld.

 3. Probeer voedingsmiddelen in te voeren zodra u ze kunt verdragen. Hoewel het BRAT-dieet niet door onderzoek wordt ondersteund als de beste oplossing, kunnen bananen en volle granen je helpen sneller te herstellen.

 4. Zodra je in staat bent, eet je een gevarieerd, uitgebalanceerd dieet om je algehele voedings- en energieniveaus te herstellen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407