Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Cacaoboter: voordelen, toepassingen en meer

Wat is cacaoboter precies?

 1. Cacaoboter kan denken aan decadente desserts zoals chocoladerepen, cake met fudge-laagjes en ijs met chocoladeschilfers. Maar dit smakelijke ingrediënt is ook een nietje in huidcrèmes en andere gezondheids- en schoonheidsproducten. In tegenstelling tot de cacaoboter in je dessert, zal degene in je huidverzorgingsprogramma je niet doen afvallen. Maar kan het je uiterlijk verbeteren?

 2. Cacaoboter is een soort vet dat afkomstig is van cacaobonen. Om cacaoboter te benutten, worden de bonen uit de grotere cacaoplant gehaald. Daarna worden ze geroosterd, gestript en geperst om het vet te scheiden - de cacaoboter. De overblijfselen worden vervolgens verwerkt tot cacaopoeder.

 3. Cacao wordt al ongeveer 3000 jaar in de geneeskunde gebruikt. Het was een favoriet ingrediënt van de oude Azteken en Maya's, die zelfs cacao als munt gebruikten. Meer recent hebben onderzoekers ontdekt dat stoffen die fytochemicaliën in cacao worden genoemd, zowel je lichaam als je huid gezond kunnen houden.

 4. Kan cacaoboter het uiterlijk van uw huid echt verbeteren? Laten we eens kijken naar de wetenschap achter de claims over deze zoete schoonheidstraktatie.

Wat zijn de voordelen van cacaoboter?

 1. Cacaoboter bevat veel vetzuren, daarom wordt het vaak aangeprezen vanwege het vermogen om de huid te hydrateren en te voeden en de elasticiteit te verbeteren. Het vet in cacaoboter vormt een beschermende barrière over de huid om vocht vast te houden.

 2. Cacaoboter is ook rijk aan natuurlijke plantaardige stoffen die fytochemicaliën worden genoemd. Deze stoffen kunnen de bloedtoevoer naar de huid verbeteren en de huidveroudering vertragen door te beschermen tegen schade door schadelijke UV-stralen van de zon.

 3. Een veelgebruikt gebruik van cacaoboter is om littekens, rimpels en andere vlekken op de huid glad te maken. Veel vrouwen geloven dat cacaobotercrèmes en lotions tijdens en na de zwangerschap kunnen worden gebruikt om striae te voorkomen en te minimaliseren. Cacaoboter is ook gepromoot om huiduitslag te genezen van aandoeningen zoals eczeem en dermatitis.

Wat het onderzoek zegt

 1. Cacaoboter ruikt misschien lekker en voelt luxueus wanneer u het op uw lichaam wrijft, maar er is niet veel bewijs dat het het uiterlijk van uw huid zal verbeteren. Als het gaat om de behandeling van littekens en striae, is het onderzoek tot nu toe niet erg aantrekkelijk. Recent onderzoek naar het gebruik van cacaoboter voor striae suggereert dat het niet beter werkt dan een inactieve of placebo-crème.

 2. Sommige onderzoeken suggereren dat cacaoboter huidziekten kan voorkomen en behandelen. Het kan ook de huid beschermen tegen schade die kan leiden tot voortijdige veroudering. Deze effecten moeten nog worden bevestigd door toekomstige studies.

Hoe verhoudt cacaoboter zich tot andere moisturizers?

 1. Vanwege het hoge vetgehalte heeft cacaoboter een rijker, dichter gevoel dan veel andere moisturizers. Het wordt vaak vergeleken met karitéboter, die afkomstig is van de zaden van de karitéboom in West- en Centraal-Afrika.

 2. Karitéboter bevat ook veel vetzuren, hoewel het niet zo zoet ruikt als cacaoboter. In tegenstelling tot cacaoboter bevat sheaboter vitaminen waarvan wordt gedacht dat ze de huidbeschadiging helpen verhelpen en de genezing versnellen.

 3. Bekijk: wat lavendel voor u kan doen >>

Cacaoboter gebruiken

 1. Cacaoboter zie je vaak als ingrediënt in lotions en crèmes. Omdat het eetbaar is, is het ook een additief in sommige lippenbalsems. Veel cacaoboterproducten hebben zonnebrandcrème of vitamines toegevoegd. Je kunt elke dag een van deze cacaoboterproducten op je huid of lippen wrijven als onderdeel van je huidverzorgingsregime.

 2. Veel lotions en andere producten van cacaoboter bevatten slechts een kleine hoeveelheid cacaoboter, samen met andere ingrediënten en additieven. Als je op zoek bent naar zuiverheid, koop het in stokvorm, die 100 procent cacaoboter bevat. Of, als je je zorgen maakt over additieven, haal een stuk hele, ongeraffineerde cacaoboter en smelt het in heet water om je eigen producten te maken.

 3. Sommige doe-het-zelvers zijn verder gegaan dan basiscrèmes en lotions. Ze hebben hun eigen huislijnen van huidverzorgingsproducten voor cacaoboter gemaakt. Sommige mensen combineren cacaoboter met verschillende oliën - zoals kokos- of vitamine E-olie - en gebruiken het mengsel als een hydraterende shampoo. Anderen gebruiken het om hun eigen scheerlotion te maken.

Risico's en waarschuwingen

 1. Cacaoboter wordt beschouwd als veilig voor gebruik op uw huid. De makers van cacaobotercrèmes zeggen dat het veilig is om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Voor mensen die gevoelig zijn voor cacaoboter of andere ingrediënten in cacaoboterproducten, kan dit uitslag of andere allergische reacties veroorzaken.

 2. Sommigen hebben vraagtekens gezet bij de effecten van de ingrediënten die aan cacaoboterproducten zijn toegevoegd. Een onderzoek uit 2015 wees uit dat één cacaoboterproduct anti-oestrogene effecten had. Dit betekent dat het de effecten van het vrouwelijke hormoon oestrogeen op het lichaam verminderde of blokkeerde. Blootstelling aan producten met anti-oestrogene effecten kan een effect hebben op de ontwikkeling van een adolescent tijdens de puberteit. Toch is dit bewijs nog steeds nieuw en is niet bewezen dat cacaoboter de ontwikkeling van kinderen beïnvloedt.

 3. Meer informatie: Natuurlijke remedies voor een droge huid tijdens de zwangerschap >>

De onderste regel

 1. Veel mensen gebruiken cacaoboter omdat ze houden van hoe het voelt op hun huid, of ze geloven dat het het uiterlijk van hun huid verbetert. Het is geen kwaad om een ​​van deze producten te proberen - tenzij je gevoelig bent voor cacaoboter.

 2. Cacaoboterformules zijn te vinden in supermarkten, drogisterijen, online en bij natuurvoedingswinkels. Als je je zorgen maakt over additieven, koop dan 100 procent cacaoboter en maak je eigen huidverzorgingsproducten.

 3. Vergeet niet dat van deze producten niet is bewezen dat ze de huidtint verbeteren, rimpels vervagen of striae verminderen. Het meeste bewijs ter ondersteuning van deze beweringen is anekdotisch.

 4. Raadpleeg uw arts of dermatoloog als u op zoek bent naar een behandeling voor een specifieke huidverzorgingsbehoefte. Ze kunnen helpen bij het ontwikkelen van een huidverzorgingsregime dat het beste bij u past.

 5. Blijf lezen: kan ik kokosolie gebruiken voor huidverzorging? >>Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407