Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Caloriedichtheid - Gewicht verliezen Meer eten eten

De onderste regel

 1. Caloriedichtheid beschrijft het aantal calorieën in een bepaald volume of gewicht van voedsel.

 2. Als u begrijpt hoe het werkt, kunt u afvallen en uw dieet verbeteren (1).

 3. Bovendien kunt u met een focus op voedingsmiddelen met een lage caloriedichtheid een groot volume eten terwijl u nog steeds minder calorieën eet (2, 3, 4).

 4. Dit kan veel gezondheidsvoordelen hebben, waaronder verhoogde opname van voedingsstoffen en gewichtsverlies.

 5. In dit artikel wordt alles uitgelegd wat u moet weten over de caloriedichtheid.

Wat is caloriedichtheid?

 1. Caloriedichtheid is een maat voor het caloriegehalte van voedsel in verhouding tot zijn gewicht of volume.

 2. Het wordt ook energiedichtheid genoemd en wordt meestal gemeten als calorieën per 100 gram voedsel.

 3. Het kiezen van voedingsmiddelen met een lage caloriedichtheid kan helpen bij het afvallen. Hierdoor eet je automatisch minder calorieën terwijl je nog steeds grote en vullende porties eet (5, 6).

 4. Een eenvoudigere manier om dit te begrijpen is een volledig bord eten voor te stellen. Hoe minder calorieën het bord bevat, hoe lager de caloriedichtheid van de maaltijd.

 5. Een groente met 30 calorieën per 100 gram heeft een lage caloriedichtheid, terwijl chocolade met 550 calorieën per 100 gram een ​​zeer hoge caloriedichtheid heeft.

 6. Hoewel de caloriedichtheid minder bekend is dan andere concepten voor gewichtsbeheersing zoals het tellen van calorieën, kan het kiezen van voedingsmiddelen op basis van deze maatregel eenvoudiger en effectiever zijn (7).

 7. Als u uw dieet bijvoorbeeld baseert op voedingsmiddelen met een lage caloriedichtheid, heeft u de neiging u te beperken tot overwegend gezond en voedselrijk geheel voedsel.

 8. Het kan uw dieet snel opruimen, waardoor de meeste calorierijke, bewerkte voedingsmiddelen die over het algemeen ongezond en gemakkelijk te eten zijn, worden verwijderd.

Hoe beïnvloedt de caloriedichtheid het gewicht?

 1. Te veel calorieën eten is een sleutelfactor in gewichtstoename (8, 9).

 2. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat personen die een caloriearm dieet volgen, ook minder totale calorieën per dag eten. Dit is gekoppeld aan een lager lichaamsgewicht, body mass index (BMI) en tailleomtrek (10, 11).

 3. Dienovereenkomstig tonen studies aan dat degenen wier voeding voornamelijk voedingsmiddelen met een hoge caloriedichtheid bevat, een verhoogd risico op gewichtstoename en obesitas hebben (11, 12).

 4. Caloriedichtheid heeft ook invloed op de honger.

 5. Voedingsmiddelen met een lage caloriedichtheid leveren meestal minder vet en meer water en vezels. Dit is geweldig om je een vol gevoel te geven en je dagelijkse calorie-inname te verminderen (13).

 6. Veel calorierijk voedsel is daarentegen sterk verwerkt en zeer smakelijk, waardoor het gemakkelijk te veel te eten is.

 7. Onderzoek geeft aan dat hele voedingsmiddelen uw hersenen vertellen te stoppen met eten, terwijl dit effect wordt uitgesteld wanneer u sterk bewerkte voedingsmiddelen eet (14, 15).

 8. In één onderzoek aten deelnemers 56% meer calorieën wanneer ze een maaltijd met een hoge energiedichtheid kregen, vergeleken met een maaltijd met een lage energiedichtheid (2).

 9. Een andere studie vergeleek de calorie-inname voor maaltijden met een hoge en lage caloriedichtheid die waren afgestemd op de smakelijkheid en de macronutriënten.

 10. Mensen aten gemiddeld 425 calorieën meer bij de calorie-arme maaltijd dan bij de caloriearme maaltijd (3).

 11. Een dieet met een lage caloriedichtheid helpt u af te vallen

 12. Een caloriearm dieet kan gewichtsverlies bevorderen.

 13. Het richt zich op hele voedingsmiddelen en beperkt uw inname van bewerkte voedingsmiddelen, waardoor uw inname van eiwitten, groenten en fruit natuurlijk toeneemt.

 14. Van al deze voedingsmiddelen is aangetoond dat ze gewichtsverlies bevorderen door de totale calorie-inname per maaltijd of per dag te verminderen (16, 17).

 15. Een dieet met een lage caloriedichtheid kan de honger verminderen, omdat uw maag de hoeveelheid voedsel detecteert die u tijdens een maaltijd hebt geconsumeerd.

 16. Een maaltijd met een lage caloriedichtheid vult ook je bord. Dit helpt je maaltijd langer te duren en dwingt je om meer te kauwen, waardoor je gevoelens van volheid verder toenemen (13).

 17. In één onderzoek verloren de deelnemers gemiddeld 17 pond (7,7 kg) nadat ze hun vetten met een hoge caloriedichtheid overschakelden op groenten en fruit met een lage caloriedichtheid (4) .

 18. Uiteindelijk bleek uit resultaten van een observationele studie dat volwassenen die een caloriearm dieet hadden, na vijf jaar significant lagere maten van tailleomtrek en BMI hadden (10).

Een dieet met een lage caloriedichtheid kan de gezondheid verbeteren

 1. Een dieet met een lage caloriedichtheid dwingt u om uw eetpatroon te herzien en veel positieve veranderingen aan te brengen.

 2. Al deze veranderingen komen uw gezondheid op de lange termijn ten goede, inclusief:

Voedingsmiddelen met een lage caloriedichtheid

 1. De meeste natuurlijke voedingsmiddelen hebben een zeer lage caloriedichtheid. Waaronder:

 2. Er is geen reden om vetrijk voedsel volledig te verwijderen. Houd uw inname matig. Veel gezond vetrijk voedsel, zoals noten, avocado's en olijfolie, kunnen bijdragen aan gewichtstoename als u er te veel eet.

Voedsel met een hoge caloriedichtheid om te beperken

 1. Als u deze aanpak wilt proberen en uw voedselselectie wilt baseren op caloriedichtheid, moet u uw inname van voedingsmiddelen met een hoge caloriedichtheid beperken, waaronder:

De onderste regel

 1. Van de vele diëten die er zijn, is een eetplan op basis van voedingsmiddelen met een lage caloriedichtheid waarschijnlijk een van de meest verstandige en effectieve. Het is ook gemakkelijk te begrijpen en te implementeren.

 2. In tegenstelling tot diëten die gericht zijn op het uitsluiten van voedselgroepen, staat een dieet met een lage caloriedichtheid alle voedingsmiddelen toe terwijl uw focus eenvoudig verschuift naar gezond, geheel voedsel.

 3. Plus, je zult ook minder honger ervaren en je vulling kunnen opeten.

 4. Door 90% van uw inname te baseren op voedsel met een lage caloriedichtheid, kunt u gemakkelijk calorie-inname verminderen en met weinig moeite afvallen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407