Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Cassavebloem: het beste graanvrije alternatief voor bakken?

Laatste gedachten

 1. Overweegt u gluten op te geven? Cassavebloem is misschien precies wat je zoekt om te helpen.

 2. Wat is cassavebloem? Het is een soort glutenvrij tarwebloemalternatief dat wordt gemaakt door de vezelige cassavewortel (yuca) te raspen en te drogen. Otto's Naturals, een van de toonaangevende leveranciers van cassavebloem, noemt dit product de "volgende generatie in graanvrij bakken" vanwege de gemakkelijk te gebruiken textuur en milde smaak. Misschien heb je ook nog een ander populair product gemaakt van cassave: tapioca. Tapioca wordt meestal in winkels gevonden in de vorm van kleine, witte parels gemaakt van geëxtraheerd cassavezetmeel. (1)

 3. Dus wat maakt deze glutenvrije bloem zo geweldig? Bekijk de vier belangrijkste voordelen van cassavebloem hieronder, samen met hoe het te gebruiken, hoe het zich verhoudt tot andere meel en hoe je het zelf kunt maken.

De voordelen van cassavebloem

 1. Vanwege kenmerken zoals een "fijn wortelsysteem, lang bladleven, sterke wortelspoeling en hoge bladfotosynthese", helpt cassave elk jaar miljoenen mensen te voeden die vatbaar zijn voor hongersnood en leven in stressvolle omgevingen. De struiken bleken te overleven, zelfs in zeer arme bodems en onder langdurige droogte, wat cassave-telers helpt hun waterverbruik te verminderen en toch een hoge opbrengst te produceren. Aankoop van cassavebloem en andere cassaveproducten helpt ook telers die afhankelijk zijn van de export van cassave om een ​​inkomen te verdienen, werkgelegenheid te bieden en als reservevoedsel te dienen in tijden van schaarste. (3)

 2. Cassavebloem is gemakkelijk te gebruiken in recepten in plaats van traditionele meel op basis van granen of zelfs glutenvrije bloemmengsels. Een van de beste dingen van het gebruik van cassavebloem is de neutraliteit in termen van smaak. Het heeft geen droge, sterke of onbekende smaak of textuur die vaak wordt geleverd bij het gebruik van glutenvrij meel.

 3. Veel mensen vinden dat cassave in recepten kan worden gebruikt zonder dat het zelfs maar wordt gedetecteerd en dat het praktisch niet te onderscheiden is van op tarwe gebaseerde tegenhangers. De textuur leent zich goed voor het bakken van dingen zoals brownies, koekjes en dichter brood, of je kunt het gebruiken in hartige gerechten om sauzen te verdikken of om hamburgers / pasteitjes te vormen.

 4. Veel mensen houden van bakken met cassavemeel omdat het geen zure smaak of geur heeft die gefermenteerde, gekiemde graanmeel soms kan dragen. Als je iets als brood of cake gaat bakken en een bloem nodig hebt die goed rijst, kan cassave worden gebruikt om een ​​deel van de bloem in het mengsel te vervangen. Voor recepten waarvoor geen rijst nodig is, kan cassave graanmeel volledig vervangen.

 5. Als u niet in staat bent kokos- of notenmeel te gebruiken in recepten (zoals amandelmeel), is cassave een ander geweldig alternatief voor glutenvrij bakken. Sommige fabrikanten verkopen zelfs cassavemeel van hoge kwaliteit dat glutenvrij is, gecertificeerd door de Gluten Intolerance Group.

 6. Omdat het volledig korrelvrij is, is cassavemeel een goede keuze voor meer dan alleen diegenen met glutenintolerantiesymptomen - het is ook paleovriendelijk en kan ook worden geconsumeerd door mensen met een gevoelig spijsverteringsstelsel of aandoeningen, zoals prikkelbare darmziekte of prikkelbare darmziekte. (2) In feite is het een populair meelalternatief voor diegenen die een auto-immuun protocoldieet zoals het GAPS Dieetplan en Protocol volgen vanwege de hoge verteerbaarheid. [! 37738 => 1140 = 2!

 7. Cassavebloem is een goede keuze voor mensen met gezondheidsproblemen zoals diabetes, hoge bloeddruk of hoog cholesterol, omdat het extreem weinig zout / natrium, suiker en vet bevat, en volledig vrij van geraffineerde koolhydraten en synthetische ingrediënten. Afhankelijk van met welke andere ingrediënten je cassave gebruikt, kan het je helpen om de normale bloedsuikerspiegel te handhaven en een goede energiebron te bieden.

 8. Cassavebloem bevat veel koolhydraten en levert een vergelijkbare hoeveelheid koolhydraten als de meeste andere meel op basis van granen, wat kan helpen bij het ondersteunen van energieniveaus bij actieve mensen, maar vermijd het eten van andere zetmelen. Omdat het zoveel koolhydraten bevat, schatten experts dat cassaveplanten de op twee na hoogste opbrengst aan koolhydraten per persoon leveren in veel delen van de wereld (na suikerriet en suikerbieten). De samenstelling is ongeveer 60 procent tot 65 procent watervocht, 20 procent tot 31 procent koolhydraten en minder dan 2 procent eiwit en vet. In sommige delen van Afrika levert het tot 30 procent van de totale dagelijkse calorieën!

 9. De beste manier om cassavebloem te gebruiken, is waarschijnlijk om het te combineren met andere voedzame, gratis voedingsmiddelen om het vezel-, vitamine- en mineraalgehalte van recepten te verhogen. U kunt bijvoorbeeld de hoeveelheid vezels in recepten vergroten door cassavebloem te gebruiken in combinatie met vezelrijk voedsel zoals chiazaad of lijnzaad. Het kan ook worden gebruikt om pizzadeeg of pannenkoeken te maken die je kunt vullen met je favoriete gezonde ingrediënten, zoals rauwe kaas, tomatensaus, groenten, fruit of avocado.

 10. Cassave-planten worden in meer dan 90 landen over de hele wereld gekweekt en zijn bestand tegen minder dan optimale groeiomstandigheden in het milieu, waardoor ze zeer duurzaam zijn volgens onderzoek van het Internationaal Centrum voor Tropische Landbouw in Colombia . Van cassave is gevonden dat het koolstof met zeer hoge snelheden onder een hoge luchtvochtigheid assimileert, bestand is tegen hoge temperaturen en zonnestraling en overleeft in omgevingen zowel droog als vochtig.

Cassave-voedingsfeiten

 1. Cassave (Manihot esculenta Crantz) is een soort plant die een zetmeelrijk wortelgewas produceert (vaak yuca of yuca-wortel genoemd), een van de meest waardevolle voedingsbronnen voor meer dan 500 miljoen mensen die in Afrika, Azië en Latijns-Amerika wonen. (4) In vergelijking met veel andere gewassen heeft cassave een lage hoeveelheid energie nodig om te produceren en levert het een hoge hoeveelheid eetbaar gewas per plant, waardoor het een van 's werelds meest waardevolle stabiele gewassen is.

 2. Bijna elk deel van de cassaveplant kan op de een of andere manier worden gebruikt. Cassave planten zijn zeer intolerant voor stressvolle omgevingen en kunnen worden gekweekt in regio's van de wereld waar vers voedsel vaak schaars is, daarom wordt het beschouwd als een duurzaam en belangrijk veiligheidsgewas voor het voorkomen van hongersnood. (5) Afgezien van de zetmeelrijke wortels van maniokstruiken, kunnen de bladeren en stengels van maniok ook worden gebruikt om voedsel voor zowel mensen als dieren te maken. Sommige van de manieren waarop cassave traditioneel over de hele wereld wordt gebruikt, zijn het maken van soepen, stoofschotels en zelfs veevoer uit cassavebladeren. De stengels worden ook herplant om de champignonteelt te vergroten, gebruikt om brandhout te maken voor verwarming en verwerkt tot verschillende papierproducten.

 3. Een portie cassavebloem heeft ongeveer:

 4. Bovendien bevat een kopje rauwe cassave ongeveer: (6)

 5. Hoewel het niet erg rijk is aan vezels, eiwitten, gezonde vetten of andere essentiële voedingsstoffen (naast vitamine C), bevat cassave weinig calorieën en kunt u genieten van enkele van uw favoriete recepten zonder de gebruik van verwerkte, gebleekte of glutenbevattende meel. Cassave is een goede bron van vitamine C - een belangrijke antioxidant die gebonden is aan kankerpreventie, ooggezondheid en huidgezondheid - hoewel het betwistbaar is hoeveel vitamine C wordt behouden tijdens het productieproces van Cassava. Alles bij elkaar genomen is cassave echter uitzonderlijk rijk aan vitamine C in vergelijking met veel andere stapelgewassen (en granen) en een betere vitamine C-bron dan aardappelen, yams, bruine tarwe, maïs en plantains. (7)

 6. Waarom cassavemeel gebruiken in plaats van andere glutenvrije meel? Het heeft een fijne textuur, neutrale smaak, witte kleur en een laag vetgehalte in vergelijking met amandelmeel of kokosmeel. Het is ook geschikt voor mensen met allergieën die geen noten of kokosnoot kunnen consumeren en is volledig gluten- en graanvrij. Veel mensen beschrijven de smaak van cassave als vergelijkbaar met die van witte aardappelen, behalve dat de textuur een beetje gladder en "boterachtig" is!

Cassavebloem versus andere meel / zetmeel

 1. Cassavebloem versus Tapioca Zetmeel

 2. Cassavebloem en tapiocameel (ook wel tapiocazetmeel genoemd) worden beide gemaakt van dezelfde plant - ze komen echter uit verschillende delen van de plant. De cassaveplant zelf is bruin met een ruwe schil, terwijl de binnenkant zachter is en een geel-witte kleur heeft. Tapioca is het gebleekte en geëxtraheerde zetmeel van de cassavewortel, terwijl cassavebloem meer een "geheel voedsel" is, gemaakt van de gehele wortel. Extractie is meestal niet nodig om cassavebloem te maken, omdat het van nature wordt gekweekt, geschild, gedroogd en vervolgens wordt gemalen.

 3. Beide producten zijn glutenvrij, korrelvrij, notenvrij en worden gewoonlijk toegevoegd aan recepten voor verdikking. Tapioca wordt vaak gebruikt om vloeistoffen, zelfgemaakte pudding of muizen en zoete sauzen te verdikken, terwijl cassave meer werkt als een gewone bak- of bloem. Er wordt aangenomen dat cassavebloem ook voor de meeste mensen gemakkelijker te verteren is, omdat het minder geconcentreerd is in puur zetmeel.

 4. Cassavebloem versus Arrowroot

 5. Arrowroot is een ander zetmeelrijk voedingsproduct dat vergelijkbaar is met tapioca. Het is gemaakt van verschillende wortelplanten, waaronder cassave- of yuca-wortel, maar ook andere tropische plantenvariëteiten die in Azië en Afrika worden gekweekt. Net als tapioca en cassavebloem is het rijk aan zetmeel, glutenvrij en vaak gebruikt om recepten te verdikken.

 6. In combinatie met water vormt het een gelachtige consistentie vergelijkbaar met maïszetmeel, waardoor het een populair ingrediënt is voor het bakken. Over de hele wereld wordt arrowroot gevonden in koekjes, puddingen, gelei, cakes, warme sauzen, melk en bouillon. Het wordt als gemakkelijk verteerbaar beschouwd, zelfs voor mensen met dieetbeperkingen, spijsverteringsproblemen of een hoge vatbaarheid voor diarree. Zoals tapioca en cassavebloem, is arrowroot bijna pure koolhydraten, met heel weinig eiwitten of vet.

 7. Cassavebloem versus meel voor alle doeleinden

 8. Bloem voor alle doeleinden wordt meestal gemaakt van verrijkte, gebleekte tarwe. Het is "zelfrijzend" en bevat meestal bakpoeder, waardoor veel gebakken producten luchtig, licht en ideaal zijn. Het bevat echter ook gluten en bevat zeer weinig beschikbare voedingsstoffen zoals vezels of B-vitamines, omdat deze tijdens het productieproces worden verwijderd.

 9. Soms is bloem voor alle doeleinden "verrijkt" om weer synthetische voedingsstoffen toe te voegen, maar dit is niet hetzelfde als het verkrijgen van voedingsstoffen uit onbewerkte voedingsmiddelen! De grootste reden om bloem voor alle doeleinden te vermijden, is vanwege de hoge verwerkbaarheid en moeilijk verteerbaarheid. Het is een van de belangrijkste bronnen van gluten in de voeding van veel mensen, wat een veel voorkomend allergeen en ontstekingsproteïne is dat vaak wordt gekoppeld aan darmproblemen en spijsverteringsproblemen, zoals het lekkende darmsyndroom.

Cassavebloem in recepten gebruiken

 1. Hoewel het geen ideale resultaten oplevert bij gebruik in alle recepten, kan cassavebloem worden gebruikt als een 1: 1-vervanger in talloze recepten voor andere meel, inclusief tarwebloem en bloem voor alle doeleinden . Houd er rekening mee dat cassave goed moet worden gekookt om het te ontgiften voordat het wordt gegeten, dus consumeer het nooit rauw. Over de hele wereld wordt het op veel manieren gebruikt, waaronder als aanvulling op zoete desserts, vervanging voor aardappelen of gemalen en gekookt tot een droge maaltijd die bekend staat als farofa (gebruikt als specerij, geroosterd in boter of alleen gegeten) .

 2. Zoek altijd naar producten met het label "100 procent Yuca (Cassave)" die idealiter slechts één ingrediënt hebben en geen vulstoffen of conserveermiddelen.

 3. Sommige manieren waarop u cassavebloem wilt gebruiken, zijn het toevoegen van recepten voor:

 4. In de meeste gevallen werkt cassave goed als u het in dezelfde verhouding gebruikt als tarwebloem - er zijn echter enkele gevallen waarin andere meel een betere keuze is. In recepten op basis van gist (zoals de meeste broodsoorten bijvoorbeeld), zal een directe vervanging van tarwebloem door cassave waarschijnlijk niet goed werken, omdat cassave niet op natuurlijke wijze zal rijzen en een pluizige uitkomst zal produceren zoals gist en tarwe (die bevat gluten). Als u een dichter eindproduct niet erg vindt, kunt u nog steeds brood maken met cassavemeel, maar de meeste mensen gebruiken het liever in recepten die niet hoeven te rijzen.

 5. Hier zijn enkele tips voor het werken met cassavebloem:

Uw eigen cassavebloem maken

 1. Cassavebloem van de hoogste kwaliteit is het soort dat wordt gemaakt binnen slechts één of twee dagen na het oogsten van de wortel. Sommige cassavemeel ligt veel langer in de winkelrekken, dus het is een goed idee om indien mogelijk bij een gerenommeerde verkoper te kopen als je er zelf geen maakt waar je zin in hebt. [! 37738 => 1140 = 6!

 2. Volg deze stappen om uw eigen cassavemeel van hoge kwaliteit te maken:

 3. 1. Koop je wortels: kijk online om volwassen, vers geoogste cassavewortels te kopen. Als je ze in winkels kunt vinden, zoek dan naar wortels die stevig zijn zonder blauwe plekken of scheuren.

 4. 2. Schil en was de wortels: verwijder de stengel en houtachtige uiteinden van de wortels. Schil de wortel met een dunschiller, net zoals aardappelen of wortels, spoel ze vervolgens goed af. Het pellen van de wortel wordt ook aanbevolen, omdat de schillen van nature een zeer kleine hoeveelheid cyanide bevatten. Het is echter niet voldoende hoog om meestal een probleem te veroorzaken en wordt bijna altijd grondig verwijderd tijdens productie en verwarming.

 5. 3. Rasp de wortels: rasp cassave wortels in een fijne puree, met behulp van een hand-rasp of keukenmachine.

 6. 4. Pers en droog de wortels: verpak de geraspte cassave puree in een schone zak of kaasdoek zak om het water eruit te persen. Haal de cassavepuree zo droog mogelijk en smeer deze op een droogrek. In het ideale geval kunt u het rek buiten in de zon plaatsen, of u kunt de bloem langzaam drogen in een dehydrator of uw oven op lage temperatuur. Als je merkt dat buiten drogen in de zon het cassavezetmeel laat gisten en een zure, muffe geur en smaak krijgt, gebruik dan je oven. Als je geen toegang hebt tot zonneschijn (het regent of je woont in een appartement), is dit een goed moment om cassave ook binnenshuis te drogen.

 7. 5. Maal en zeef je bloem: de gedroogde cassave puree is klaar wanneer het een kruimelige, witgekleurde bloem produceert. Maal / pureer de bloem voorzichtig in een fijne textuur met een vijzel en haal er doorheen om eventuele klontjes of resten van vezelachtig materiaal te verwijderen. Zodra het klaar is, kun je cassavebloem meteen in recepten gebruiken of het een aantal maanden op een koele en droge plek bewaren. Gebruik het bij voorkeur binnen ongeveer drie maanden tot maximaal zes maanden.

 8. Cassavebloem is een glutenvrij tarwebloemalternatief dat wordt gemaakt door de vezelige cassavewortel (yuca) te raspen en te drogen en niet-allergeen. Het is glutenvrij, graanvrij en notenvrij; laag in calorieën, vet en suiker; en goedkoop, duurzaam en gemakkelijk te kweken.

 9. Het is een van de meest waardevolle voedingsbronnen voor meer dan 500 miljoen mensen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. In vergelijking met veel andere gewassen heeft cassave een lage hoeveelheid energie nodig om te produceren en levert het een hoge hoeveelheid eetbaar gewas per plant, waardoor het een van 's werelds meest waardevolle stabiele gewassen is. Bovendien kan bijna elk deel van de plant op een bepaalde manier worden gebruikt.

 10. U kunt uw eigen cassavebloem in vijf eenvoudige stappen maken: koop de wortels, pel en was de wortels, rasp de wortels, pers en droog de wortels en maal en zeef uw bloem.

 11. Je zou denken dat een lekkende darm alleen het spijsverteringsstelsel beïnvloedt, maar in werkelijkheid kan het meer beïnvloeden. Omdat Leaky Gut zo gewoon is en zo'n raadsel, Ik bied een gratis webinar aan over alle dingen die lekken. Klik hier voor meer informatie over het webinar.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407