Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Cervix-behandeling Cryochirurgie: doel, procedure en risico's

Is cryochirurgie?

 1. Cryochirurgie is een procedure waarbij bevriezend gas (vloeibare stikstof) wordt gebruikt om precancereuze cellen op de baarmoederhals te vernietigen. De baarmoederhals, het onderste deel van de baarmoeder of baarmoeder, opent in de vagina. Wanneer deze ongezonde cellen worden vernietigd, kan het lichaam ze vervangen door nieuwe, gezonde cellen.

 2. Cryochirurgie, ook wel "cryo" of "cryotherapie" genoemd, wordt ook gebruikt om sommige seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) zoals genitale wratten te behandelen.

 3. Meer informatie: Cryochirurgie >>

 4. Cryochirurgie wordt uitgevoerd in het kantoor van uw arts terwijl u wakker bent. De procedure duurt meestal ongeveer 10 minuten.

Bereid ik me voor op cryochirurgie?

 1. Vraag uw arts of u vóór de procedure vrij verkrijgbare pijnstillers kunt nemen om krampen tijdens cryochirurgie te verminderen. De procedure kan sommige vrouwen een licht gevoel in het hoofd geven, dus het is een goed idee om te regelen dat iemand je naar huis brengt. Zorg ervoor dat je een menstruatiekussen meeneemt naar het kantoor van de dokter. Waterige afvoer is gebruikelijk na deze procedure.

Wordt cryochirurgie uitgevoerd?

 1. Wanneer u aankomt voor uw afspraak, zal een verpleegster of een technicus u een ziekenhuisjas geven en u instrueren om u vanaf uw middel uit te kleden. Je gaat dan op de onderzoekstafel liggen met je voeten in stijgbeugels, net alsof je een gewone uitstrijkje krijgt.

 2. De arts zal dan een speculum in uw vagina doen om de vaginale wanden te verspreiden. Ze kunnen uw baarmoederhals ook onderzoeken met een apparaat dat colposcoop wordt genoemd. Dit maakt een betere visualisatie mogelijk om ervoor te zorgen dat alle abnormale cellen zijn geïdentificeerd.

 3. Uw arts zal dan een instrument genaamd een cryoprobe in uw vagina steken en het tegen uw baarmoederhals drukken. Stikstofgas met een temperatuur van ongeveer -50oC / -58oF koelt het metaal en creëert een "ijsbal" op de baarmoederhals. De ijsbal doodt de abnormale cellen. Tijdens dit deel van de procedure kunt u enige rillingen of krampen ervaren.

 4. Voor het beste resultaat houdt uw arts de cryoprobe drie minuten tegen de baarmoederhals. Ze zullen het vervolgens gedurende ongeveer vijf minuten verwijderen om het ontdooien te laten plaatsvinden, en dan de procedure herhalen.

Zorg ik voor mezelf na cryochirurgie?

 1. Uw arts zal een uitstrijkje plannen gedurende drie tot zes maanden na de procedure om te controleren of de abnormale cellen zijn vernietigd en niet zijn teruggekomen. Mogelijk moet u daarna jaarlijks of vaker worden gecontroleerd. Volgens Planned Parenthood heeft cryochirurgie een slagingspercentage van ongeveer 85 tot 90 procent. Als de abnormale cellen na drie tot zes maanden nog steeds aanwezig zijn, kan uw arts een andere gynaecologische procedure aanbevelen.

 2. Over het algemeen kunt u terugkeren naar uw normale activiteiten zodra de cryochirurgie voorbij is. Uw arts zal u vragen om niet te douchen, tampons te gebruiken of vaginale geslachtsgemeenschap aan te gaan gedurende twee tot drie weken na cryochirurgie. Dit geeft de baarmoederhals de tijd om te genezen.

 3. Als u anticonceptiepillen gebruikt, blijf ze dan op schema volgen.

 4. Gedurende de eerste twee weken na cryochirurgie kunt u een waterige of bloedige vaginale afscheiding opmerken. Schrik niet. Dit is de manier van je lichaam om zich te ontdoen van oude, dode cellen.

Zijn de risico's van cryochirurgie?

 1. Het meest voorkomende risico op cryochirurgie is milde krampen tijdens de procedure.

 2. Onmiddellijk na cryochirurgie ervaren sommige vrouwen duizeligheid bij het opstaan. Laat het uw arts of verpleegkundige weten als u dit overkomt. Enkele minuten rust zouden dit symptoom moeten verhelpen.

 3. Enkele zeldzame complicaties van cryochirurgie zijn:

 4. De procedure geeft u een klein risico op bloedingen en infecties omdat er vreemde voorwerpen in de vagina worden ingebracht. Neem contact op met uw arts of ga naar de eerste hulp als u een van de volgende symptomen ervaart:

 5. In zeldzame gevallen kan cryochirurgie littekens op de baarmoederhals veroorzaken, ook bekend als cervicale stenose. Deze aandoening kan het voor u moeilijk maken om zwanger te worden, zwanger te blijven of vaginaal te bevallen. Als u dit ervaart, wordt u tijdens latere zwangerschappen beter gevolgd. Cervicale stenose kan ook leiden tot verhoogde krampen tijdens normale menstruatiebloedingen.

 6. Vertel uw arts als u zwanger bent. Tenzij ze geloven dat er geen alternatief is, is het onverstandig om cervicale cryochirurgie te ondergaan als je dit verwacht. In de meeste gevallen kunt u uw zwangerschap tot de volledige termijn uitvoeren en vervolgens cryochirurgie ondergaan.

 7. Precancereuze cellen groeien langzaam. Uw arts kan regelmatig onderzoeken om te controleren of er geen abnormale veranderingen zijn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407