Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Chiazaden en gewichtsverlies: zijn ze effectief?

Overzicht

 1. Ken je die ch-ch-ch-chia-reclames nog? Nou, chia-zaden hebben een lange weg afgelegd sinds de dagen van Chrac "huisdieren". Je hebt waarschijnlijk heerlijk uitziende puddingen en smoothies gemaakt met chia-zaden onlangs opduiken op je Instagram-feed.

 2. Chiazaden worden de afgelopen jaren zelfs superfood genoemd. Claims in overvloed over de gezondheidsvoordelen, waaronder dat ze je kunnen helpen afvallen. Maar kunnen ze echt helpen je taille te verkleinen? Lees verder om erachter te komen.

Wat zijn chiazaden?

 1. Chia is eigenlijk een lid van de mintfamilie en komt oorspronkelijk uit Mexico. Chiazaden worden geconsumeerd als volle granen, maar ze zijn een pseudo-korrel. Dat betekent dat ze de koolhydraatrijke zaden zijn van een nongrass-plant. Wanneer chiazaden vloeistof tegenkomen, zetten ze uit en vormen een dikke gel.

 2. Van chiazaden werd gezegd dat ze een hoofdbestanddeel waren van Azteken- en Maya-diëten, maar werden later verboden vanwege hun rituele religieuze gebruik. In de afgelopen eeuw hebben ze genoten van een kleine aanhang, maar hebben onlangs een comeback op de markt gemaakt als potentieel superfood.

Helpen chiazaden u om af te vallen?

 1. Er zijn veel beweringen op internet dat chiazaad je eetlust beperkt en gewichtsverlies bevordert. De lopende theorie is dat, omdat chiazaden vullen en veel vezels bevatten, ze je langer vol houden. Ze kunnen daarom helpen overeten te voorkomen.

 2. Twee eetlepels chiazaad bevatten bijna 10 gram vezels. Dat is ongeveer 40 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Vezelrijke diëten zijn gekoppeld aan gewichtsverlies. Volgens onderzoek uit 2015 kan het dagelijks eten van 30 gram vezels je helpen om net zoveel gewicht te verliezen als wanneer je een ingewikkelder dieet volgt.

 3. Hier is echter de vangst. Onderzoek ondersteunt de hype niet. Er zijn weinig onderzoeken bij mensen naar chiazaad en gewichtsverlies. Een studie uit 2009 beoordeelde de effecten van chiazaad op gewichtsverlies en risicofactoren voor ziekten.

 4. Voor het onderzoek consumeerden 90 volwassenen met overgewicht of obesitas een placebo of 25 gram chiazaad gemengd met water vóór hun eerste en laatste maaltijd van de dag. Helaas toonden de resultaten geen invloed op lichaamsmassa, lichaamssamenstelling of ziekterisicofactoren.

 5. Chiazaden bevatten ook relatief veel calorieën en vet. Twee eetlepels bevatten 138 calorieën en 9 gram vet (1 gram verzadigd). Wanneer met mate gebruikt, kan chiazaad je helpen om je tevredener te voelen en minder kans om te veel te eten. Maar als je de hele dag te veel eet, kun je je dagelijkse calorielimiet overschrijden.

Chiazaad en gezondheid van het hart

 1. Chiazaden worden vaak als hart-gezond op de markt gebracht omdat, hoewel het kleine zaadjes zijn, ze veel omega-3-vetzuren bevatten. Het grootste deel van het omega-3-vetzuur in chiazaad is echter alfa-linoleenzuur (ALA).

 2. Uit een onderzoek uit 2012 bleek dat voedingsmiddelen en supplementen met een hoog ALA-risico uw risico op metabool syndroom en coronaire hartziekten kunnen verminderen. Maar ten minste één onderzoek wees uit dat hoge ALA-waarden geassocieerd zijn met een verhoogd risico op plotselinge hartstilstand.

 3. Van de 16 onderzochte studies ondersteunde de helft de gezondheidsvoordelen van ALA, terwijl de anderen dat niet deden. Meer onderzoek is nodig.

Andere gezondheidsvoordelen voor chiazaad

 1. Chiazaden bevatten veel voeding in een klein pakket. Hier zijn enkele voordelen:

 2. Chiazaden bevatten niet veel vitamines, maar ze zijn een geweldige bron van calcium. Hoewel de studieresultaten over calcium en gewichtsverlies gemengd zijn, is het duidelijk dat calcium sterke botten en tanden ondersteunt en een gezonde metabole functie ondersteunt.

 3. Chiazaden bevatten ook geen cholesterol. Ze hebben geen vitamines om over te spreken, maar ze zijn een goede bron van verschillende mineralen, zoals:

Chiazaden

 1. Chiazaden hebben bijna geen smaak, dus ze passen goed bij veel recepten. Ze kunnen worden gecombineerd met elke vloeistof, zoals sap of water. Zorg ervoor dat chiazaden volledig zijn uitgezet voordat je ze consumeert. Eet chiazaad niet droog, vooral als je moeite hebt met slikken. Volgens Dr. Rebecca Rawl, omdat chiazaden hun gewicht vaak in water opnemen, kunnen droge zaden in de slokdarm uitzetten en een verstopping veroorzaken.

 2. Probeer chiazaden toe te voegen aan:

 3. Denk er bij het gebruik van chiazaad aan dat hoe meer zaden u gebruikt en hoe langer ze blijven zitten, hoe dikker het eindproduct. Als je geen fan bent van de textuur van chiazaad, meng ze dan naar de gewenste consistentie.

De afhaalmaaltijden

 1. Chiazaden zijn een voedzame pseudokorrel die onderdeel kan zijn van een gezond plan voor gewichtsverlies. Maar ze zijn geen snelle oplossing om een ​​jurk te laten vallen. En als je te veel eet, kunnen ze het tegenovergestelde effect hebben. Geen enkel voedsel is ooit verantwoordelijk voor gezond gewichtsverlies.

 2. Hoewel sommige mensen beweren dat ze afvallen nadat ze chiazaad aan hun dieet hebben toegevoegd, is het waarschijnlijk dat chiazaad slechts één onderdeel was van een algeheel gezond dieet en trainingsplan. En omdat chiazaad smaakloos is tenzij het wordt gemengd met ander voedsel of gearomatiseerde vloeistoffen, halen sommige mensen er de voorkeur aan om hun calorieën uit een meer bevredigende bron te halen.

 3. Opmerking: Chiazaad kan een wisselwerking hebben met bloeddrukmedicatie of bloedverdunners zoals warfarine. Eet geen chiazaad als je een van deze medicijnen gebruikt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407