Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Chili Peppers 101: voedingsfeiten en gezondheidseffecten

De onderste regel

 1. Chilipepers (Capsicum annuum) zijn de vruchten van Capsicum-peperplanten, opmerkelijk vanwege hun hete smaak.

 2. Ze zijn lid van de nachtschadefamilie, gerelateerd aan paprika en tomaten. Er bestaan ​​veel soorten chilipepers, zoals cayennepeper en jalapeno.

 3. Chilipepers worden voornamelijk als specerij gebruikt en kunnen worden gekookt of gedroogd en in poedervorm. Rode pepers in poedervorm staan ​​bekend als paprika.

 4. Capsaïcine is de belangrijkste bioactieve plantensamenstelling in chilipepers, verantwoordelijk voor hun unieke, scherpe smaak en veel van hun gezondheidsvoordelen.

 5. Dit artikel vertelt u alles wat u moet weten over chilipepers.

Voedingswaarden

 1. De voedingswaarden voor 1 eetlepel (15 gram) rauwe, verse, rode chilipepers zijn (1):

Vitaminen en mineralen

 1. Chilipepers zijn rijk aan verschillende vitamines en mineralen.

 2. Omdat ze echter slechts in kleine hoeveelheden worden gegeten, is hun bijdrage aan uw dagelijkse inname miniem. Deze kruidige vruchten hebben (2):

Andere plantaardige stoffen

 1. Chilipepers zijn een rijke bron van pittig-hete capsaïcine.

 2. Ze bevatten ook zeer veel antioxiderende carotenoïden, die gekoppeld zijn aan tal van gezondheidsvoordelen.

 3. Hier zijn de belangrijkste bioactieve plantaardige stoffen in chilipepers (3, 4, 5, 6, 7,8, 9, 10):

 4. Het antioxidantgehalte van volwassen (rode) chilipepers is veel hoger dan dat van onrijpe (groene) pepers (3).

Gezondheidsvoordelen van chilipepers

 1. Ondanks hun brandende smaak worden chilipepers al lang als een gezond kruid beschouwd.

 2. Capsaïcine, de belangrijkste bioactieve plantensamenstelling in chilipepers, heeft enkele unieke eigenschappen.

 3. Het bindt zich met pijnreceptoren, zenuwuiteinden die pijn voelen. Dit veroorzaakt een branderig gevoel maar veroorzaakt geen echte brandwonden.

 4. Toch kan een hoog verbruik van chilipepers (of capsaïcine) uw pijnreceptoren in de loop van de tijd ongevoelig maken, waardoor uw vermogen om de brandende smaak van chili te voelen vermindert.

 5. Het maakt deze pijnreceptoren ook ongevoelig voor andere vormen van pijn, zoals brandend maagzuur veroorzaakt door zure reflux.

 6. Een onderzoek wees uit dat wanneer 2,5 gram rode chilipepers dagelijks werden gegeven aan mensen met brandend maagzuur, de pijn aan het begin van de 5-weekse behandeling verergerde, maar na verloop van tijd verbeterde (11).

 7. Dit wordt ondersteund door een andere kleine, 6 weken durende studie waaruit blijkt dat 3 gram chili per dag maagzuur verbeterde bij mensen met zure oprispingen (12).

 8. Het desensibilisatie-effect lijkt niet permanent te zijn, en een studie merkte op dat het 1-3 dagen na het stoppen van capsaïcine-consumptie was omgedraaid (13).

 9. Obesitas is een ernstige gezondheidstoestand die het risico op veel chronische ziekten verhoogt, zoals hartaandoeningen en diabetes.

 10. Er zijn aanwijzingen dat capsaïcine gewichtsverlies kan bevorderen door de eetlust te verminderen en de vetverbranding te verhogen (14, 15).

 11. Studies tonen zelfs aan dat 10 gram rode chili peper zowel bij mannen als bij vrouwen de vetverbranding aanzienlijk kan verhogen (16, 17, 18, 19, 20, 21).

 12. Capsaïcine kan ook de calorie-inname verminderen. Een onderzoek onder 24 mensen die chili consumeerden, ontdekte regelmatig dat het innemen van capsaïcine vóór een maaltijd leidde tot een verminderde calorie-inname (22).

 13. Een andere studie constateerde een significante vermindering van eetlust en calorie-inname alleen bij degenen die niet regelmatig chili consumeerden (23).

 14. Niet alle studies hebben aangetoond dat chilipepers effectief zijn. Andere studies zagen geen significante effecten op calorie-inname of vetverbranding (24, 25, 26).

 15. Ondanks het gemengde bewijs lijkt het erop dat regelmatige consumptie van rode chilipepers of capsaïcinesupplementen gewichtsverlies kan bevorderen in combinatie met andere strategieën voor een gezonde levensstijl (14).

 16. Chilipepers zijn waarschijnlijk op zichzelf echter niet erg effectief. Bovendien kan zich in de loop van de tijd tolerantie ontwikkelen voor de effecten van capsaïcine, waardoor de effectiviteit ervan wordt beperkt (15).

Potentiële nadelen

 1. Chilipepers kunnen bij sommige personen nadelige effecten hebben en veel mensen houden niet van het brandende gevoel.

 2. Chilipepers staan ​​bekend om hun hete, brandende smaak.

 3. De verantwoordelijke stof is capsaïcine, dat zich bindt aan pijnreceptoren en een intens brandend gevoel veroorzaakt.

 4. Om deze reden is de samengestelde oleohars-paprika die uit chilipepers wordt geëxtraheerd het belangrijkste ingrediënt in pepperspray (27).

 5. In grote hoeveelheden veroorzaakt het ernstige pijn, ontsteking, zwelling en roodheid (28).

 6. Na verloop van tijd kan regelmatige blootstelling aan capsaïcine ervoor zorgen dat bepaalde pijnneuronen ongevoelig worden voor verdere pijn.

 7. Chili eten kan bij sommige mensen darmklachten veroorzaken.

 8. De symptomen kunnen buikpijn, een brandend gevoel in uw darmen, krampen en pijnlijke diarree zijn.

 9. Dit komt vaker voor bij mensen met het prikkelbare darm syndroom (IBS). Chili kan symptomen tijdelijk verergeren bij mensen die niet gewend zijn het regelmatig te eten (29, 30, 31).

 10. Om deze reden willen mensen met PDS mogelijk hun consumptie van chili en ander gekruid voedsel beperken.

 11. Kanker is een ernstige ziekte die wordt gekenmerkt door abnormale celgroei.

 12. Bewijs over de effecten van chili op kanker is gemengd.

 13. Uit reageerbuis- en dierstudies blijkt dat capsaïcine, een plantaardige stof in chilipepers, het risico op kanker kan verhogen of verlagen (32).

 14. Observatiestudies bij mensen koppelen chili-peperconsumptie aan een verhoogd risico op kanker, vooral van de galblaas en de maag (33, 34).

 15. Bovendien is rode chilipoeder geïdentificeerd als een risicofactor voor mond- en keelkanker in India (35).

 16. Houd er rekening mee dat observationele studies niet kunnen aantonen dat chilipepers kanker veroorzaken, alleen dat mensen die veel chilipepers aten, deze eerder zouden krijgen.

 17. Verdere studies zijn nodig om te bepalen of zware chili-inname of capsaïcinesupplementen op de lange termijn veilig zijn.

De onderste regel

 1. Chilipepers zijn in veel delen van de wereld een populair kruid en staan ​​bekend om hun hete, scherpe smaak.

 2. Ze zijn rijk aan vitamines, mineralen en verschillende unieke plantaardige stoffen.

 3. Deze omvatten capsaïcine, de stof die ervoor zorgt dat uw mond brandt. Capsaïcine is gekoppeld aan verschillende gezondheidsvoordelen, evenals bijwerkingen.

 4. Aan de ene kant kan het gewichtsverlies bevorderen en pijn verlichten bij regelmatig gebruik.

 5. Aan de andere kant veroorzaakt het een branderig gevoel, wat voor veel mensen onaangenaam is, vooral voor diegenen die niet gewend zijn chilipepers te eten. Het is ook gekoppeld aan spijsverteringsproblemen.

 6. Het is belangrijk om aandacht te besteden aan je eigen tolerantieniveaus bij het eten van chilipepers. Het kan gezond zijn om ze als specerij te gebruiken, maar degenen die spijsverteringsproblemen ervaren, moeten ze vermijden.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407