Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Chlorella versus Spirulina: wat is het verschil?

De onderste regel

 1. Chlorella en spirulina zijn vormen van algen die populair zijn geworden in de supplementenwereld.

 2. Beide hebben indrukwekkende voedingsprofielen en potentiële gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van risicofactoren voor hartaandoeningen en het verbeteren van de bloedsuikerspiegel (1).

 3. Dit artikel bespreekt de verschillen tussen chlorella en spirulina en beoordeelt of iemand gezonder is.

Verschillen tussen chlorella en spirulina

 1. Chlorella en spirulina zijn de populairste algensupplementen op de markt.

 2. Hoewel beide beschikken over een indrukwekkend voedingsprofiel en vergelijkbare gezondheidsvoordelen, hebben ze verschillende verschillen.

 3. Chlorella en spirulina leveren een aantal voedingsstoffen.

 4. Een portie van 28 gram van deze algen bevat het volgende (2, 3):

 5. Hoewel hun eiwit-, koolhydraat- en vetsamenstellingen erg op elkaar lijken, liggen hun opvallendste voedingsverschillen in hun calorie-, vitamine- en mineraalgehalte.

 6. Chlorella bevat meer calorieën, evenals omega-3-vetzuren, provitamine A, riboflavine, magnesium, ijzer en zink.

 7. Spirulina bevat minder calorieën, maar bevat nog steeds een hoge hoeveelheid riboflavine, thiamine, ijzer en koper.

 8. Chlorella en spirulina bevatten vergelijkbare hoeveelheden vet, maar het type vet verschilt sterk.

 9. Beide algen zijn bijzonder rijk aan meervoudig onverzadigde vetten, met name omega-3-vetzuren (4, 5, 6, 7).

 10. Omega-3 en omega-6-vetzuren zijn essentiële meervoudig onverzadigde vetten die belangrijk zijn voor een goede celgroei en hersenfunctie (8).

 11. Ze worden als essentieel beschouwd omdat uw lichaam ze niet kan produceren. Daarom moet u ze uit uw dieet halen (8).

 12. De inname van meervoudig onverzadigde vetten is in verband gebracht met een lager risico op hartaandoeningen, met name wanneer verzadigde vetten worden vervangen (9, 10, 11, 12). [! 99953 => 1140 = 2!

 13. U moet echter zeer grote hoeveelheden van deze algen consumeren om aan uw dagelijkse omega-3-behoeften te voldoen. Mensen consumeren meestal slechts kleine porties (16).

 14. Hoewel beide vormen van algen verschillende soorten meervoudig onverzadigde vetten bevatten, bleek uit een onderzoek dat het vetzuurgehalte van deze algen analyseerde dat chlorella meer omega-3-vetzuren bevat, terwijl spirulina hoger is in omega -6 vetzuren (5, 17).

 15. Hoewel chlorella sommige omega-3-vetten biedt, zijn geconcentreerde algenoliesupplementen een betere optie voor diegenen die alternatieven zoeken voor op dieren gebaseerde omega-3-supplementen.

 16. Naast het hoge gehalte aan meervoudig onverzadigd vet bevat chlorella zeer veel antioxidanten. Dit zijn verbindingen die zich binden met vrije radicalen in je lichaam om schade aan cellen en weefsels te voorkomen (18).

 17. Een studie van 6 weken gaf een chlorella-supplement aan mensen die sigaretten rookten.

 18. Deelnemers die het supplement ontvingen, ervoeren een toename van 44% in vitamine C in het bloed en een toename van 16% in vitamine E. Beide vitaminen hebben antioxiderende eigenschappen (19).

 19. Bovendien vertoonden degenen die een chlorella-supplement ontvingen ook een significante afname van DNA-schade (19).

 20. Beschavingen zo ver terug als de Azteken spirulina als voedsel hebben gebruikt (20).

 21. Vanwege het hoge eiwitgehalte heeft NASA spirulina gebruikt als voedingssupplement voor hun astronauten tijdens ruimtemissies. Het is ook een rijke bron van ijzer, folaat en bètacaroteen (20).

 22. Hoewel chlorella en spirulina beide grote hoeveelheden eiwit bevatten, hebben onderzoeken aangetoond dat sommige spirulina-stammen tot 10% meer eiwit kunnen bevatten dan chlorella (21, 22, 23, 24).

 23. Het eiwit in spirulina wordt ook zeer goed opgenomen door uw lichaam (21).

Beide kunnen de bloedsuikerspiegel ten goede komen

 1. Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat zowel chlorella als spirulina de bloedsuikerspiegel kunnen bevorderen.

 2. Hoe dit precies werkt is onbekend, maar een paar dierstudies hebben aangetoond dat spirulina kan helpen de insulinegevoeligheid te verhogen (25, 26).

 3. Insuline gevoeligheid is een maat voor hoe goed uw lichaam uw bloedsuiker gebruikt voor energie.

 4. Bovendien hebben verschillende onderzoeken bij mensen aangetoond dat het gebruik van chlorella-supplementen de bloedsuikerspiegel en de insulinegevoeligheid kan verhogen. Deze effecten kunnen bijzonder gunstig zijn voor mensen met diabetes of insulineresistentie (27, 28, 29, 30).

Beide kunnen de gezondheid van het hart verbeteren

 1. Studies hebben aangetoond dat chlorella en spirulina de gezondheid van het hart kunnen verbeteren door de samenstelling van uw bloedvet, bloeddruk en cholesterol te beïnvloeden.

 2. In een gecontroleerde 4 weken durende studie vertoonden 63 deelnemers die dagelijks 5 gram chlorella kregen een vermindering van 10% in totale triglyceriden, vergeleken met een placebogroep (30). [! 99953 => 1140 = 4!

 3. In een ander onderzoek hadden mensen met hoge bloeddruk die gedurende 12 weken dagelijks chlorella-supplementen namen, significant lagere bloeddrukwaarden vergeleken met de placebogroep (31).

 4. Net als chlorella kan spirulina uw cholesterolprofiel en bloeddruk ten goede komen.

 5. Een onderzoek van 3 maanden bij 52 mensen met een hoog cholesterolgehalte wees uit dat het nemen van 1 gram spirulina per dag triglyceriden met ongeveer 16% en LDL (slechte) cholesterol met ongeveer 10% verlaagde (32).

 6. In een ander onderzoek ervoeren 36 deelnemers met hoge bloeddruk een verlaging van de bloeddruk met 6-8% na het nemen van 4,5 gram spirulina per dag gedurende 6 weken (33).

Welke is gezonder?

 1. Beide vormen van algen bevatten grote hoeveelheden voedingsstoffen. Chlorella is echter hoger in omega-3-vetzuren, vitamine A, riboflavine, ijzer, magnesium en zink.

 2. Hoewel spirulina een hoger eiwitgehalte heeft, suggereren sommige onderzoeken dat het eiwitgehalte in chlorella vergelijkbaar is (21, 23, 24).

 3. De hoge niveaus van meervoudig onverzadigde vetten, antioxidanten en andere vitamines in chlorella geven het een licht voedingsvoordeel ten opzichte van spirulina.

 4. Bovendien is veel van het onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van spirulina beperkt tot dierstudies.

 5. Het onderzoek naar chlorella is uitgebreider. Het omvat dier- en mensstudies, waardoor de informatie over chlorella betrouwbaarder en toepasbaar voor mensen is.

 6. Net als bij andere supplementen, is het het beste om uw zorgverlener te raadplegen voordat u spirulina of chlorella gebruikt, vooral in hoge doses. Dit is vooral belangrijk omdat ze kunnen interageren met bepaalde medicijnen, zoals bloedverdunners (34, 35).

 7. Bovendien moeten consumenten alleen supplementen van vertrouwde merken kopen om hun veiligheid te waarborgen.

De onderste regel

 1. Chlorella en spirulina zijn vormen van algen die voor de meeste mensen zeer voedzaam en veilig zijn om te eten.

 2. Ze gaan gepaard met veel gezondheidsvoordelen, waaronder verlaagde risicofactoren voor hartaandoeningen en verbeterde bloedsuikerspiegel.

 3. Hoewel chlorella iets hoger is in sommige voedingsstoffen, kun je ook niet fout gaan.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407