Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Chocolade en vitamines

Aanbevelingen

 1. Sinds zijn ontdekking meer dan 2000 jaar geleden door oude Meso-Amerikaanse culturen, wordt chocolade gekoesterd als een heerlijke en zeer gewaardeerde delicatesse. Hoewel chocolade meestal wordt geprezen als een ongezond dessert, zijn sommige soorten chocolade verrassend voedzaam. Chocolade wordt geproduceerd uit kleine zaden, cacaobonenzaden genoemd, die chocolade een breed scala aan vitamines, mineralen, antioxidanten en andere voedingsstoffen bieden.

Vitamine-gehalte

 1. Ondanks zijn reputatie als een ongezonde verwennerij, heeft chocolade eigenlijk een verrassend rijke voedingswaarde. Het bevat sporen van verschillende basisvitaminen, waaronder vitamine C, A, E en D. Chocolade bevat ook mineralen ijzer, fosfor en koper. Chocolade gemaakt met melk bevat hoogwaardige eiwitten, kalium, magnesium en calcium.

Antioxidant inhoud

 1. Naast vitamines en mineralen kan chocolade ook dienen als een uitstekende bron van antioxidanten. Volgens het Hershey Center for Health and Nutrition hebben cacaobonen, vergeleken met andere planten, enkele van de hoogste concentraties van een antioxidantgroep die flavonolen wordt genoemd. Het Hershey Center for Health and Nutrition onthult dat een reep pure chocolade nog meer antioxidanten bevat dan andere flavonolrijke voedingsmiddelen, waaronder bosbessen, groene thee en rode wijn.

Types

 1. De drie belangrijkste soorten chocolade zijn pure chocolade, melkchocolade en witte chocolade. Volgens het Hershey Centre for Nutrition and Health, terwijl melkchocolade het populairste type in de VS is, heeft donkere chocolade de hoogste voedingswaarde. Volgens MayoClinic.com ligt de reden bij het hoge cacaogehalte van donkere chocolade. Het gemiddelde cacaogehalte van pure chocolade is 45 tot 80 procent. Melkchocolade bevat meestal 5 tot 7 procent, terwijl witte chocolade er geen bevat. Witte chocolade wordt daarom niet beschouwd als een belangrijke bron van antioxidanten.

Voordelen

 1. Volgens MayoClinic.com kunnen de flavonolen in chocolade helpen bij het voorkomen van celbeschadiging door vrije radicalen, waarvan wordt gedacht dat ze een risicofactor zijn voor hartziekten. Volgens het Hershey Center for Health and Nutrition tonen onderzoeken aan dat het eten van donkere chocolade kan helpen bij het verlagen van hoge cholesterol- en bloeddrukniveaus en het verhogen van de bloedtoevoer naar je hart en slagaders. Chocolade eten kan ook helpen je cognitieve functie te verbeteren. Volgens het Hershey Center for Health and Nutrition kan het cacaogehalte in chocolade helpen om je humeur te verbeteren en je mentale focus te verscherpen door de toevoer van serotonine en endorfine in je hersenen te stimuleren en door de hoeveelheid zuurstof en bloedtoevoer naar je hersenen te verhogen.

Waarschuwing

 1. Hoewel chocolade enige voedingswaarde heeft, moet u chocolade nog steeds met mate consumeren. Volgens MayoClinic.com bevatten veel commerciële chocoladeproducten aanzienlijke hoeveelheden suiker, vet en toegevoegde calorieën die een probleem kunnen zijn als u op uw gewicht let. Chocolade bevat ook veel cafeïne. Volgens het Hershey Center for Health and Nutrition kan chocolade overal tussen de 25 mg en 40 mg cafeïne bevatten. MayoClinic.com raadt aan om maximaal drie gram chocolade per dag te eten om de meeste voordelen uit chocolade te halen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407