Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Cholesterol en ijs: haal de primeur

Om mee te nemen

 1. Is uw cholesterol recentelijk gecontroleerd? Levensstijlkeuzes, zoals voeding en lichaamsbeweging, hebben een directe invloed op uw cijfers. Zelfs het consumeren van een kleine kom ijs na het eten kan je niveau verhogen. Dit is wat je moet weten over dit dessert en je gezondheid.

Cholesterol en uw lichaam

 1. Cholesterol is een wasachtige stof die door de lever wordt aangemaakt. Het zit vast aan de meeste cellen in je lichaam. Cholesterol vervult vele essentiële functies, zoals het vormen van celmembranen, het reguleren van hormonen en het produceren van vitamine D.

 2. Lipoproteïne met lage dichtheid (LDL) staat bekend als het "slechte" cholesterol. De verhouding vet / eiwit is hoog. Artsen kunnen zich zorgen maken over hoge LDL-cholesterolwaarden, omdat teveel hartaandoeningen kan veroorzaken, wat momenteel de belangrijkste doodsoorzaak is in Amerika voor zowel mannen als vrouwen.

 3. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is niet alle cholesterol slecht en heeft het lichaam het nodig. High-density lipoproteïne (HDL) cholesterol, of het "goede" cholesterol, heeft een hogere verhouding van eiwit tot vet. Het helpt opbouw, die kan leiden tot een beroerte, voorkomen door overtollig cholesterol naar uw lever te transporteren voor afbraak en verwijdering.

 4. HDL-cholesterol kan worden verbeterd door

 5. LDL-cholesterol zal stijgen wanneer u voedingsmiddelen eet die verzadigde of transvetten bevatten, waaronder:

 6. Uw cholesterolgehalte in het bloed wordt niet significant beïnvloed door de cholesterol in voedsel, maar wordt eerder beïnvloed door de soorten vet die u eet, ongeacht of deze onverzadigd, verzadigd of trans.

Risicofactoren

 1. De American Heart Association (AHA) beveelt aan dat alle volwassenen ouder dan 20 jaar hun cholesterol jaarlijks laten controleren. U heeft meer kans op een hoog cholesterolgehalte als u:

 2. Voor hoge cholesterol wordt aanbevolen minder dan 7 procent van de totale calorieën uit verzadigd vet te consumeren. Voor de meeste mensen valt dat ergens tussen de 12 en 18 gram verzadigd vet per dag.

 3. Hoe ziet 100 procent van uw dagelijkse cholesterolwaarde eruit? >>

IJs en cholesterol

 1. IJs, hoewel zeker heerlijk, is een volvette zuivelproduct dat uw cholesterolgehalte kan verhogen, vooral als het regelmatig wordt gegeten. Volgens de USDA bevat de gemiddelde portie vanille-ijs (1/2 kop) 4 1/2 gram verzadigd vet, wat meer is dan een kwart van de maximale aanbevolen inname voor de meeste volwassenen. Rijkere soorten kunnen nog meer bevatten.

 2. Als u zich zorgen maakt over uw cholesterol, denkt u waarschijnlijk dat de extra lekkernijen, waaronder ijs, verboden zijn. Maar je moet niet het gevoel hebben dat je jezelf helemaal moet beroven.

 3. Uit een onderzoek uit 2013 bleek zelfs dat 73 procent van de Amerikanen gelooft dat ijs en andere bevroren lekkernijen onderdeel kunnen zijn van een gezonde levensstijl. Het draait allemaal om matiging, dus bewaar volijs voor speciale gelegenheden en maak slimme vervangingen om de andere dag van het jaar.

Alternatieven voor ijs

 1. Neem de volgende keer dat u zich in het nieuwe gedeelte met vriezer bevindt een stap terug. U zult waarschijnlijk opmerken dat er naast ijs ook veel andere desserts zijn, waarvan er veel minder vet bevatten. Let op het suikergehalte in vetarme desserts, omdat voedingsbedrijven vaak het suikergehalte verhogen om het gebrek aan vet te compenseren. Hoge suikerinname is in verband gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen.

 2. Overweeg een van deze lichtere alternatieven in te ruilen voor een ijs met een hoger vetgehalte.

 3. Beschouwd als neef van ijs, bevat niet-vette bevroren yoghurt slechts 2 gram verzadigd vet per portie. Naast het vinden in de supermarkt, zijn bevroren yoghurtwinkels in populariteit gestegen in de Verenigde Staten. Zorg ervoor dat je de etiketten bekijkt: niet alle bevroren yoghurt is vet en gewone soorten kunnen maar liefst 4 gram verzadigd vet per 1/2 kopje bevatten, wat bijna net zoveel is als ijs.

 4. Sherbet is een ander dessert op basis van melk dat op ijs lijkt. Net als magere bevroren yoghurt, bevatten veel sorbetaroma's slechts 1 gram verzadigd vet per portie van 1/2 kopje. Sherbet wordt meestal gemaakt in fruitige smaken, zoals deze sorbet van bramenkalk, karnemelk. Maar nogmaals, lees de etiketten, want sommige merken bevatten meer vet.

 5. Probeer sorbet voor een volledig op ijs gebaseerd dessert. In wezen is het gewoon suiker en fruit samen gekookt en vervolgens ingevroren in een ijsmachine. Er zit geen zuivel in de mix, dus het is veilig voor het cholesterolgehalte. Het heeft een vergelijkbare textuur en smaak als Italiaans ijs en heeft de neiging om in een verscheidenheid aan fruitige smaken te komen. Dit recept voor bevroren aardbeiendaiquiri-sorbet is geweldig voor een zomerbarbecue in de achtertuin, terwijl sorbet van kaneel-perzik zeker je trek in zoetekauw zal stillen op elk moment van het jaar.

 6. Denk niet dat ijslolly's alleen voor kinderen zijn: de verscheidenheid aan smaken is verder uitgebreid dan de rode, witte en blauwe knallervormige pop! Kies hele ijslollys boven ijsversies en zoek ook naar sorbet of bevroren yoghurtvariëteiten. Als er geen zuivel is, is er waarschijnlijk minder vet (tenzij kokosmelk wordt gebruikt), maar controleer het etiket voor de zekerheid.

 7. Desserts op zuivelbasis overslaan maar die romige textuur missen? Bekijk de ijsjes gemaakt van alternatieve melk zoals soja, amandel, kokosnoot en cashewnoten. Kijk natuurlijk zorgvuldig naar de voedingsetiketten om ervoor te zorgen dat je niet meer krijgt dan je had verwacht!

 8. Zoals de naam al aangeeft, worden milkshakes gemaakt van ijs op basis van melk. Voor een gezonder dessertdrankje kunt u fruit- en groentesmoothies gebruiken. Hoewel je voorverpakte smoothiemixen en -kits kunt kopen, kan het net zo gemakkelijk en leuker zijn om thuis je eigen te maken. Als je een romiger textuur wilt, ga je gang en voeg alternatief melkijs of yoghurt toe zoals in dit frambozensmoothierecept. Bevroren bananen of verse avocado zorgen ook voor romigheid bij gemengde dranken, zonder zuivelproducten.

 9. Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar gewoon bevroren fruit is een van de gezondste opties, omdat het van nature een vetarme keuze is zonder toegevoegde suiker. Probeer druiven af ​​te spoelen en in te vriezen voor een middagsnack ter grootte van een hap of bevries plakjes banaan voor een dessert na het eten.

Takeaway

 1. Zelfs als u een hoog cholesterolgehalte heeft, denk niet dat u niet af en toe van een bevroren dessert kunt genieten. Het draait allemaal om evenwicht en matiging. Zorg ervoor dat je alle transvetten en gehydrogeneerde oliën vermijdt en verzadigd vet minimaliseert. Als je zin hebt in iets zoets, overweeg dan om die middag een langere wandeling te maken of tijdens een andere maaltijd te bezuinigen.

 2. Zoals altijd, praat met uw arts en diëtist over veranderingen in levensstijl en medicijnen om uw cholesterol- en hartziekterisico te helpen beheersen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407