Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Citroenen versus limoenen: wat is het verschil?

De onderste regel

 1. Citroenen en limoenen zijn enkele van de meest populaire citrusvruchten ter wereld.

 2. Hoewel ze veel gemeen hebben, zijn ze ook duidelijk anders.

 3. Dit artikel bespreekt de belangrijkste overeenkomsten en verschillen tussen citroenen en limoenen - zodat u precies weet wat u moet doen als het leven u een van hen overhandigt.

Wat zijn citroenen en limoenen?

 1. Citroenen en limoenen zijn twee soorten fruit die - hoewel genetisch verschillend - nauw verwant zijn.

 2. Sommige experts geloven dat citroenen zijn gemaakt als een hybride van limoen en citron - een grote, dikgerande citrusvrucht. Dit is echter slechts een van de vele oorsprongstheorieën (1).

 3. Zowel citroenen en limoenen - evenals sinaasappels, mandarijnen, citron en grapefruit - behoren tot de bredere categorie citrusvruchten.

 4. Citroenen en limoenen worden nu over de hele wereld verbouwd. Citroenen - formeel bekend als Citrus limon - worden echter meestal gekweekt in gematigde klimaten, terwijl limoenen - of Citrus aurantifolia - beter groeien in tropische en subtropische gebieden (1).

 5. Zowel verse als bewerkte vormen van citroenen en limoenen worden in een aantal verschillende industrieën gebruikt.

 6. Deze twee vruchten staan ​​bekend om hun zure, zure smaak en zijn te vinden in verschillende culinaire toepassingen over de hele wereld. Ze kunnen worden gebruikt bij het koken, bewaren van voedsel of gewoon om smaak te geven.

 7. De essentiële oliën van citroenen en limoenen worden vaak gebruikt voor cosmetische en medicinale doeleinden. Ze zijn ook opgenomen in veel huishoudelijke reinigingsproducten vanwege hun geur en antibacteriële eigenschappen.

Veel gemeen hebben

 1. Hoewel citroenen en limoenen duidelijk verschillende vruchten zijn, hebben ze veel van dezelfde kenmerken - vooral als het gaat om hun voedingswaarde en potentiële gezondheidsvoordelen.

 2. Een portie van 100 gram van beide vruchten levert de volgende voedingsstoffen (2):

 3. Qua gehalte aan macronutriënten - koolhydraten, eiwitten en vet - zijn citroenen en limoenen in wezen identiek met limoenen die een onbeduidende voorsprong nemen op het gebied van koolhydraten en calorieën.

 4. Citroenen leveren meer vitamine C dan limoenen - maar beide leveren een belangrijke voedingsbijdrage aan deze vitamine.

 5. Over het algemeen bieden citroenen een iets grotere hoeveelheid vitaminen en mineralen, waaronder kalium, foliumzuur en vitamine B6.

 6. Van traditionele kruidengeneeskunde is bekend dat ze citrusvruchten - zoals citroenen en limoenen - gebruiken voor hun medicinale voordelen (3).

 7. Vitamine C - een van de belangrijkste voedingsstoffen in deze citrusvruchten - staat bekend om zijn antioxiderende eigenschappen en speelt een belangrijke rol bij het behoud van een gezond immuunsysteem (4).

 8. Citrusvruchten bevatten ook vele andere plantaardige stoffen met bekende antioxiderende, ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen (3).

 9. Meerdere studies suggereren dat deze verbindingen een rol kunnen spelen bij het voorkomen van hartziekten en bepaalde soorten kanker, waaronder borst- en darmkanker (3, 5, 6, 7).

 10. Een onderzoek bij muizen heeft vastgesteld dat citroenzuur - een specifieke stof die voorkomt in citrusvruchten - een beschermend effect heeft tegen ontstekingen in de hersenen en de lever (8).

 11. Onderzoek naar de mogelijke medicinale en farmacologische voordelen van citroenen en limoenen is momenteel echter beperkt tot dier- en reageerbuisstudies.

 12. Uiteindelijk is meer onderzoek nodig om te bepalen of deze vruchten de aandoeningen bij mensen effectief kunnen behandelen.

Verschillende smaak en uiterlijk

 1. Hoewel citroenen en limoenen veel overeenkomsten hebben, hebben ze ook enkele duidelijke verschillen.

 2. Misschien is een van de meest opvallende verschillen tussen citroenen en limoenen hun uiterlijk.

 3. Citroenen zijn meestal felgeel, terwijl limoenen meestal een felgroene tint hebben. Bepaalde soorten limoenen worden echter geel als ze rijpen, waardoor het onderscheid iets moeilijker wordt.

 4. Limoenen zijn ook kleiner en ronder dan citroenen. Ze kunnen variëren in grootte, maar hebben meestal een diameter van 1-2 inch (3-6 centimeter).

 5. Ter vergelijking: citroenen hebben een diameter van 7 tot 7 inch (7-12 centimeter) en hebben een meer ovale of langwerpige vorm.

 6. Qua smaak zijn deze twee citrusvruchten vergelijkbaar. Ze zijn allebei scherp en het eten van beide vruchten alleen zal waarschijnlijk dezelfde gelaatsuitdrukking tot gevolg hebben.

 7. Citroenen hebben de neiging om een ​​beetje zoet te zijn, terwijl limoenen meestal bitterder zijn.

 8. Limoenen worden soms beschreven als zuurder dan citroenen, maar dit kan meer te maken hebben met zijn bitterheid. Deze perceptie varieert ook afhankelijk van uw individuele smaak.

Enigszins ander culinair gebruik

 1. Als het op koken aankomt, worden beide citrusvruchten op dezelfde manier gebruikt.

 2. Beide zijn uitstekende toevoegingen aan saladedressings, sauzen, marinades, drankjes en cocktails. Welke u kiest, is waarschijnlijk gebaseerd op het smaakprofiel van het gerecht.

 3. Omdat limoenen bitterder zijn, zijn ze vaak gereserveerd voor hartige gerechten, terwijl de zoetheid van citroenen zich leent voor bredere toepassingen in zowel hartige als zoete gerechten.

 4. Houd er rekening mee dat dit geen harde en snelle regel is - er zijn altijd uitzonderingen. Limoen is bijvoorbeeld het ingrediënt in bepaalde zoete dranken zoals margaritas of limeade. Het kan ook worden gevonden in desserts zoals limoentaart.

 5. Toch zie je in het algemeen meer citroenen in zoete gerechten dan in limoenen.

 6. Deze twee soorten citrusvruchten kunnen veilig uitwisselbaar worden gebruikt in verschillende kookscenario's zonder het gerecht te verpesten - maar het is belangrijk om de bitter-zoete smaakbalans in gedachten te houden.

 7. Hoewel geen van beide keuzes verkeerd is, is de ene misschien beter dan de andere, afhankelijk van uw gerecht.

De onderste regel

 1. Citroenen en limoenen zijn twee populaire citrusvruchten met verschillende opties voor culinaire, medicinale en praktische toepassingen.

 2. Limoenen zijn klein, rond en groen, terwijl citroenen meestal groter, ovaalvormig en felgeel zijn.

 3. Uit voedingsoogpunt zijn ze bijna identiek en delen ze veel van dezelfde potentiële gezondheidsvoordelen.

 4. Beide vruchten zijn zuur en zuur, maar citroenen zijn meestal zoeter, terwijl limoenen een meer bittere smaak hebben. Deze smaakverschillen bepalen meestal hun verschillende culinaire toepassingen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407