Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Coconut Aminos: is het de perfecte vervanging voor sojasaus?

De onderste regel

 1. Sojasaus is een populaire specerijen- en kruidensaus, vooral in de Chinese en Japanse keuken, maar het is mogelijk niet geschikt voor alle dieetplannen.

 2. Als u uw dieet aanpast om zout te verminderen, gluten te vermijden of soja te verwijderen, kunnen kokosnootamino's een goed alternatief zijn.

 3. Dit artikel gaat in op wat de wetenschap zegt over deze steeds populairder wordende sojasausvervanger en legt uit waarom het misschien een gezondere optie is.

Wat is Coconut Aminos en is het gezond?

 1. Coconut aminos is een zoute, hartige kruidensaus gemaakt van het gefermenteerde sap van kokospalm en zeezout.

 2. De suikerachtige vloeistof wordt gebruikt om een ​​verscheidenheid aan voedselproducten te produceren.

 3. Kokosamino's zijn qua kleur en consistentie vergelijkbaar met lichte sojasaus, waardoor het een gemakkelijk alternatief is voor recepten.

 4. Het is niet zo rijk als traditionele sojasaus en heeft een mildere, zoeter smaak. Maar verrassend genoeg smaakt het niet naar kokosnoot.

 5. Coconut aminos is geen belangrijke bron van voedingsstoffen, hoewel het een goede optie kan zijn voor mensen met bepaalde dieetbeperkingen.

 6. Het is soja-, tarwe- en glutenvrij, waardoor het een gezonder alternatief is voor sojasaus voor mensen met bepaalde allergieën of voedselgevoeligheden.

 7. Mensen vermijden vaak sojasaus vanwege het hoge natriumgehalte (zout). Coconut aminos heeft 90 mg natrium per theelepel (5 ml), terwijl traditionele sojasaus ongeveer 280 mg natrium bevat in dezelfde portiegrootte (1, 2).

 8. Als u natrium in uw dieet probeert te verminderen, kunnen kokosaminos een goede zoutvervanger zijn voor sojasaus. Het is echter geen natriumarm voedsel en moet toch spaarzaam worden gebruikt, omdat het zout snel oploopt als je meer dan 1-2 theelepels (5-10 ml) per keer eet.

Heeft het voordelen voor de gezondheid?

 1. Sommige populaire media-verkooppunten beweren dat Coconut Aminos een breed scala aan gezondheidsvoordelen heeft, waaronder het verminderen van uw risico op hartaandoeningen, het beheersen van de bloedsuiker en het bevorderen van gewichtsverlies. Onderzoek ter ondersteuning van deze claims ontbreekt zeer.

 2. Veel van de gezondheidsclaims zijn gebaseerd op het feit dat rauwe kokosnoot en kokospalm verschillende voedingsstoffen bevatten waarvan bekend is dat ze een positief effect op de gezondheid hebben (3).

 3. Sommige voedingsstoffen in kokospalm zijn kalium, zink, magnesium en sommige antioxidanten en polyfenolische verbindingen.

 4. Kokos aminos is echter een gefermenteerde vorm van kokospalmsap en heeft mogelijk niet hetzelfde voedingsprofiel als de verse versie.

 5. In werkelijkheid bestaat wetenschappelijk onderzoek naar kokosamino's en de mogelijke effecten op de menselijke gezondheid niet.

 6. Zelfs als kokosaminos deze voedingsstoffen bevatten, zou de hoeveelheid die u zou moeten consumeren voor meetbare gezondheidsvoordelen niet de moeite waard zijn. Je bent veel beter af als je ze uit hele voedingsmiddelen haalt.

Hoe verhoudt het zich tot andere sojasausvervangers?

 1. Kokosamino's is slechts een optie van een verscheidenheid aan mogelijke sojasausvervangers. Sommige zijn misschien een betere keuze dan andere, afhankelijk van het beoogde gebruik.

 2. Vloeibare aminozuren worden gemaakt door sojabonen te behandelen met een zure chemische oplossing die het soja-eiwit afbreekt tot vrije aminozuren. Het zuur wordt vervolgens geneutraliseerd met natriumbicarbonaat. Het eindresultaat is een donkere, zoute kruidensaus, vergelijkbaar met sojasaus.

 3. Net als kokosamino's zijn vloeibare amino's glutenvrij. Het bevat echter soja, waardoor het niet geschikt is voor degenen die deze stof vermijden.

 4. Vloeibare aminozuren bevatten 320 mg natrium in één theelepel (5 ml) - veel hoger dan de 90 mg natrium in dezelfde hoeveelheid kokosnootamino's (4).

 5. Tamari is een Japanse kruidensaus gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het is donkerder, rijker en smaakt iets minder zout dan traditionele sojasaus.

 6. Hoewel niet geschikt voor sojavrije diëten, is een van de onderscheidende kenmerken van Tamari dat het meestal zonder tarwe wordt gemaakt. Om deze reden is het een populaire keuze voor diegenen die gluten- en tarwevrije diëten volgen.

 7. Tamari heeft meer dan 300 mg natrium per theelepel (5 ml) en is daarom minder geschikt voor natriumarme diëten in vergelijking met kokosamino's (5).

 8. Voor de doe-het-zelf (doe-het-zelf) menigte is er een brede selectie van mogelijke recepten voor zelfgemaakte sojasausvervangers.

 9. Doorgaans elimineren zelfgemaakte sojasausvervangers bronnen van soja, tarwe en gluten. Net als kokosamino's kunnen ze een goede keuze zijn voor mensen die deze allergenen vermijden.

 10. Hoewel de recepten variëren, voegen zelfgemaakte sauzen meestal suiker uit melasse of honing toe. Dit kan een probleem zijn voor diegenen die hun bloedsuiker willen beheersen.

 11. Hoewel kokosamino's worden gemaakt van een suikerachtige stof, heeft het een laag suikergehalte vanwege het fermentatieproces. Het bevat slechts één gram suiker per theelepel (5 ml), waarvan het onwaarschijnlijk is dat dit een significante invloed heeft op uw bloedsuiker.

 12. Veel zelfgemaakte recepten gebruiken ingrediënten met een hoog natriumgehalte, zoals bouillon, bouillon of keukenzout. Afhankelijk van de gebruikte hoeveelheden, kunnen deze minder geschikt zijn dan kokosamino's voor diegenen die natrium in hun voeding willen verminderen.

 13. Vis- en oestersauzen worden vaak gebruikt om sojasaus in recepten te vervangen, hoewel om verschillende redenen.

 14. Oestersaus is een dikke, rijke saus gemaakt van gekookte oesters. Het is meer verwant aan donkere sojasaus, maar met name minder zoet. Het wordt meestal gekozen als alternatief voor donkere sojasaus vanwege de dikke textuur en culinaire toepassing, niet voor een bepaald gezondheidsvoordeel.

 15. Kokosamino's zouden geen goede vervanging zijn voor donkere sojasaus, omdat het te dun en licht is.

 16. Vissaus is een dunnere, lichtere en zoute kruidensaus gemaakt van gedroogde vis. Het wordt meestal gebruikt in gerechten in Thaise stijl en is zowel gluten- als sojavrij.

 17. Vissaus bevat veel natrium, dus het is geen levensvatbare sojasausvervanger voor diegenen die proberen hun zoutinname te verminderen (6).

 18. Bovendien zouden vis- en oestersauzen geen geschikte vervanging zijn voor vegetarische of veganistische diëten.

Zijn er nadelen aan het gebruik van Coconut Aminos?

 1. Sommige mensen beweren dat de smaak van kokosamino's te zoet en gedempt is in vergelijking met sojasaus, waardoor het ongeschikt is voor bepaalde recepten. Dit is natuurlijk gebaseerd op persoonlijke voorkeur.

 2. Ongeacht de geschiktheid vanuit culinair oogpunt, heeft Coconut Aminos een aantal nadelen in de manier van kosten en toegankelijkheid.

 3. Het is enigszins een nichemarktitem en niet overal verkrijgbaar. Hoewel het online kan worden besteld, kunnen de verzendkosten hoog zijn.

 4. Als je het geluk hebt om te leven waar je het gemakkelijk kunt kopen, zijn kokosaminos aanzienlijk duurder dan traditionele sojasaus. Gemiddeld kost het 45-50% meer per 30 ml) dan sojasaus.

De onderste regel

 1. Kokosaminos is een populaire sojasausvervanger gemaakt van gefermenteerd kokospalmsap.

 2. Het is soja-, tarwe- en glutenvrij en bevat veel minder natrium dan sojasaus, waardoor het een goed alternatief is.

 3. Hoewel het vaak wordt geassocieerd met dezelfde gezondheidsvoordelen als kokosnoot, hebben geen studies dit bevestigd.

 4. Het is niet rijk aan voedingsstoffen en moet niet als een gezondheidsvoedsel worden beschouwd. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat kokosnootamino's niet volledig zoutvrij zijn, dus de portiegrootte moet nog steeds worden gecontroleerd voor mensen met een natriumarm dieet.

 5. Bovendien is het duurder en minder beschikbaar dan traditionele sojasaus, wat voor sommige mensen een belangrijke barrière kan zijn.

 6. Over het algemeen scoort kokosamino's goed als een alternatief voor sojasaus. Smaakvoorkeuren variëren, maar je weet pas als je het leuk vindt.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407