Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Cranberries 101: voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

De onderste regel

 1. Veenbessen zijn lid van de heidefamilie en gerelateerd aan bosbessen, bosbessen en rode bosbessen.

 2. De meest geteelde soort is de Noord-Amerikaanse cranberry (Vaccinium macrocarpon), maar andere soorten worden in de natuur gevonden.

 3. Vanwege hun zeer scherpe en zure smaak worden veenbessen zelden rauw gegeten.

 4. In feite worden ze meestal als sap geconsumeerd, dat normaal gesproken wordt gezoet en gemengd met andere vruchtensappen.

 5. Andere op cranberry gebaseerde producten zijn sauzen, gedroogde cranberries en poeders en extracten die in supplementen worden gebruikt.

 6. Veenbessen zijn rijk aan verschillende gezonde vitamines en plantaardige stoffen, waarvan is aangetoond dat sommige effectief zijn tegen urineweginfecties (UTI's).

 7. Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over veenbessen, inclusief hun voedingswaarde en gezondheidsvoordelen.

Voedingswaarden

 1. Verse veenbessen bevatten bijna 90% water, maar de rest bestaat voornamelijk uit koolhydraten en vezels.

 2. De belangrijkste voedingsstoffen in 100 gram rauwe, ongezoete veenbessen zijn (1):

 3. Veenbessen bestaan ​​voornamelijk uit koolhydraten en vezels (1).

 4. Dit zijn voornamelijk eenvoudige suikers, zoals sucrose, glucose en fructose (2).

 5. De rest bestaat uit onoplosbare vezels - zoals pectine, cellulose en hemicellulose - die vrijwel intact door je darm gaan.

 6. Veenbessen bevatten ook oplosbare vezels. Om deze reden kan overmatige consumptie van veenbessen spijsverteringssymptomen veroorzaken, zoals diarree.

 7. Anderzijds bevat cranberrysap vrijwel geen vezels en wordt het meestal verdund met andere vruchtensappen - en gezoet met toegevoegde suiker (3).

 8. Veenbessen zijn een rijke bron van verschillende vitamines en mineralen, vooral vitamine C.

Andere plantensamenstellingen

 1. Veenbessen bevatten zeer veel bioactieve plantaardige stoffen en antioxidanten - vooral flavonolpolyfenolen (2, 5, 7).

 2. Veel van deze plantaardige stoffen zijn geconcentreerd in de huid - en worden sterk gereduceerd in cranberrysap (3).

Preventie van urineweginfecties

 1. UTI's behoren tot de meest voorkomende bacteriële infecties - vooral bij vrouwen (15).

 2. Ze worden meestal veroorzaakt door de darmbacterie Escherichia coli (E. coli), die zich hecht aan het binnenoppervlak van uw blaas en urinewegen.

 3. Veenbessen bevatten unieke fytonutriënten bekend als A-type proanthocyanidinen of gecondenseerde tannines.

 4. A-type proanthocyanidinen voorkomen dat E. coli zich hecht aan de bekleding van uw blaas en urinewegen, waardoor veenbessen een mogelijke preventieve maatregel tegen UTI's zijn (13, 16, 17, 18, 19).

 5. Veenbessen behoren zelfs tot de rijkste fruitbronnen van proanthocyanidinen - vooral het A-type (14, 20).

 6. Een aantal studies bij mensen geeft aan dat het drinken van cranberrysap of het nemen van cranberrysupplementen het risico op UTI's bij zowel kinderen als volwassenen kan verminderen (22, 23, 24, 25, 26, 27, 28) .

 7. Systematische beoordelingen en meta-analyses ondersteunen deze bevindingen, vooral voor vrouwen met terugkerende UTI's (29, 30, 31).

 8. In enkele onderzoeken zijn daarentegen geen significante voordelen gevonden (32, 33, 34).

 9. Niet alle cranberry-producten zijn effectief tegen UTI's. Proanthocyanidinen kunnen tijdens de verwerking verloren gaan, waardoor ze in veel producten niet detecteerbaar zijn (35).

 10. Anderzijds kunnen cranberrysupplementen - die voldoende hoeveelheden A-type proanthocyanidinen bevatten - een nuttige preventieve strategie zijn.

 11. Als u vermoedt dat u een UTI heeft, neem dan contact op met uw arts. De primaire behandelingskuur moet antibiotica zijn.

 12. Houd er rekening mee dat veenbessen niet effectief zijn voor de behandeling van infecties. Ze verminderen alleen uw risico om ze in de eerste plaats te krijgen.

Andere potentiële voordelen

 1. Veenbessen kunnen een aantal andere gunstige gezondheidseffecten hebben.

 2. Maagkanker is wereldwijd een veel voorkomende oorzaak van sterfte door kanker (36).

 3. Infectie door de bacterie Helicobacter pylori (H. pylori) wordt beschouwd als een belangrijke oorzaak van maagkanker, maagontsteking en zweren (37, 38, 39, 40).

 4. Veenbessen bevatten unieke plantaardige stoffen die bekend staan ​​als A-type proanthocyanidinen, die uw risico op maagkanker kunnen verminderen door te voorkomen dat H. pylori zich aan de maagwand hecht (41, 42, 43, 44).

 5. Een onderzoek bij 189 volwassenen suggereerde dat het dagelijks drinken van 2,1 kopjes (500 ml) cranberrysap de infecties met H. pylori aanzienlijk kan verminderen (45).

 6. Een ander onderzoek bij 295 kinderen wees uit dat dagelijkse consumptie van cranberrysap gedurende 3 weken de groei van H. pylori bij ongeveer 17% van de geïnfecteerden onderdrukte (41).

 7. Hartziekten zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak.

 8. Veenbessen bevatten verschillende antioxidanten die gunstig kunnen zijn voor de gezondheid van het hart. Deze omvatten anthocyanines, proanthocyanidins en quercetin (46, 47, 48, 49).

 9. In studies bij mensen zijn cranberrysap of -extracten gunstig gebleken voor verschillende risicofactoren voor hartziekten. Cranberry-producten kunnen helpen door (50, 51, 52, 53, 54, 55):

 10. Dat gezegd hebbende, niet alle studies vonden vergelijkbare resultaten.

Veiligheid en bijwerkingen

 1. Veenbessen en cranberryproducten zijn meestal veilig voor de meeste mensen als ze met mate worden geconsumeerd.

 2. Overmatig gebruik kan echter maagklachten en diarree veroorzaken - en kan ook het risico op nierstenen verhogen bij personen met aanleg.

 3. Nierstenen vormen zich wanneer bepaalde mineralen in uw urine hoge concentraties bereiken. Het is vaak erg pijnlijk.

 4. U kunt uw risico minimaliseren via uw dieet.

 5. De meeste nierstenen zijn gemaakt van calciumoxalaat, dus overmatige hoeveelheden oxalaat in uw urine is een van de belangrijkste risicofactoren (56).

 6. Veenbessen - vooral geconcentreerde cranberry-extracten - kunnen veel oxalaten bevatten. Om deze reden worden ze beschouwd als een risicofactor voor nierstenen wanneer ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd (57, 58, 59).

 7. Studies bij mensen hebben echter tegenstrijdige resultaten opgeleverd en het probleem vereist verder onderzoek (57, 59).

 8. De vatbaarheid voor het ontwikkelen van nierstenen varieert van persoon tot persoon. Bij de meeste mensen hebben veenbessen waarschijnlijk geen significante invloed op de vorming van nierstenen.

 9. Als u echter nierstenen krijgt, kan het verstandig zijn om uw consumptie van veenbessen en andere voedingsmiddelen met veel oxalaat te beperken.

De onderste regel

 1. Veenbessen worden op grote schaal gedroogd geconsumeerd, als sap of in supplementen.

 2. Ze zijn een goede bron van enkele vitamines en mineralen - en uitzonderlijk rijk aan verschillende unieke plantaardige stoffen.

 3. Sommige van deze verbindingen kunnen UTI's, maagkanker en hartaandoeningen helpen voorkomen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407