Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Cranberrysap voor UTI-behandeling kan meer kwaad dan goed doen

De onderste regel

 1. Urineweginfecties (UTI's) zijn een van de meest voorkomende bacteriële infecties bij vrouwen en kinderen.

 2. Pijnlijk en vermijdbaar, ze vereisen ook antibiotica, wat niet noodzakelijk verdere infecties voorkomt.

 3. Het onnodige gebruik van antibiotica heeft geleid tot de opkomst van resistente bacteriën, wereldwijd een groot probleem.

 4. Zou cranberrysap, een algemeen bekend hulpmiddel bij UTI's, daadwerkelijk kunnen helpen het gebruik van antibiotica te verminderen?

 5. Ocean Spray, de grootste cranberryproducent ter wereld, zou graag willen dat u dat denkt.

 6. De gezondheidsvoordelen van cranberrysap zijn immers een grote focus van hun marketingstrategie.

 7. Vorige week publiceerde Ocean Spray de resultaten van een studie, gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, waarin wordt gesuggereerd dat elke dag het drinken van een glas cranberrysap van 8 ounce de kans op een UTI met 40 procent, althans bij vrouwen ouder dan 40 die vaak de infectie hebben.

 8. Het "landmark" -onderzoek het grootste klinische onderzoek in zijn soort genoemd, het persbericht stelt cranberrysap "kan een nuttige strategie zijn om wereldwijd gebruik van antibiotica te verminderen" door de noodzaak van de medicijnen te voorkomen .

 9. Dus hoe komen hun claims overeen met het bewijsmateriaal?

De officiële resultaten

 1. Voor het onderzoek werden vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 40 in twee groepen ingedeeld. Een groep dronk 8 gram Ocean Spray cranberry-cocktail per dag, die 27 procent daadwerkelijk cranberrysap bevatte. De andere groep kreeg een placebo.

 2. Ocean Spray heeft het onderzoek financieel ondersteund, inclusief het leveren van de cranberrycocktail. Twee van zijn medewerkers, Kerrie L. Kaspar en Christina Khoo, hoofd onderzoekswetenschappen, waren betrokken bij alle aspecten van het onderzoek.

 3. Vertegenwoordigers van Ocean Spray zeiden dat de studie werd uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau, geregistreerd bij clinicaltrials.gov en gepubliceerd in een peer-reviewed tijdschrift. Het onderzoek volgde ook de nodige protocollen, inclusief goedkeuring van het bestuur en de ethische commissie.

 4. Kalpana Gupta, universitair hoofddocent infectieziekten aan de Boston University, was de enige onderzoeker in de studie die geen belangenconflicten rapporteerde. Ze doet ook al 20 jaar onderzoek naar infectieziekten, waaronder het bestuderen van veenbessen voor de National Institutes of Health (NIH).

 5. Ze noemde de studie "prachtig gedaan" vanwege de omvang, de therapietrouw en de follow-up.

 6. Er waren 373 vrouwen in de laatste studie. Allen hadden een recente UTI meegemaakt.

 7. Tijdens de onderzoeksperiode diagnosticeerden onderzoekers 39 UTI's bij mensen die cranberrysap dronken. In de placebogroep waren er 67 UTI's.

 8. Al met al concludeerden onderzoekers dat de UTI-symptomen met 40 procent waren verminderd bij vrouwen die de cranberrycocktail dronken.

Nader bekeken

 1. Er zijn echter punten van zorg.

 2. De studie onderzocht de symptomen van een vrouw, niet in het laboratorium bevestigde bacteriële infecties.

 3. Ten tweede telden ze alle UTI's onder de proefpersonen en stapelden ze op elkaar, zonder de individuele besmettingspercentages aan te pakken.

 4. Gupta zei dat de symptomen werden gemeten omdat dat in de klinische setting wordt gebruikt.

 5. Ondanks dit en de betrokkenheid van Ocean Spray zegt Gupta dat ze vertrouwen heeft in de bevindingen en dat ze in lijn zijn met ander onderzoek.

 6. Hoewel Gupta zegt dat ze niet werd betaald voor haar rol in het onderzoek, spreekt ze nu over de kwestie en Ocean Spray vergoedt haar reiskosten.

 7. In 2012 was Gupta co-auteur van onderzoek in het tijdschrift Mayo Clinic Proceedings dat cranberrysap ontdekte dat het risico op UTI's bij vrouwen niet significant verminderde. Ocean Spray heeft dat onderzoek niet gefinancierd.

 8. Als het gaat om het bestuderen van UTI-risico's, zegt Glatt dat andere factoren een rol hadden kunnen spelen en onder controle hadden moeten worden gehouden, zoals de seksuele activiteit van een vrouw en het gebruik van anticonceptie, wat haar kans op een UTI.

 9. "Dit zijn bekende factoren die moeten worden gecontroleerd," zei Glatt.

 10. Uit onderzoek is gebleken dat veenbessen moleculen hebben die kunnen interfereren met hoe bacteriën zich in de urinewegen hechten. Die resultaten zijn echter van het type concentraties voor veenbessen dat meestal wordt gevonden in geconcentreerde pillen. Zelfs dan is het onderzoek naar de beschermende effecten van cranberry beperkt.

 11. "De hoeveelheid die u zou moeten drinken is veel, veel groter" dan wat proefpersonen in de huidige studie dronken, zei Glatt.

Andere overwegingen

 1. Meer cranberrycocktail drinken kan onbedoelde gevolgen hebben.

 2. Cranberry Juice Cocktail van Ocean Spray bevat 28 gram suiker per portie van 8 ounce, wat hoger is dan sommige frisdranken. Dat is 7 theelepels suiker, één meer dan het dagelijks aanbevolen maximum voor vrouwen.

 3. Hoewel ze niet zei welk Ocean Spray-product werd getest, zei Gupta wel dat het een caloriearme versie was.

 4. "We gebruiken iets waar mensen op uit kunnen gaan," zei ze. "Het stelt veel mensen in staat om erop uit te gaan."

 5. Maar volgens een uroloog aan de Universiteit van Texas, is het misschien niet echt goed.

 6. "Cranberrysap, vooral het sapconcentraat dat u in de supermarkt vindt, zal een UTI- of blaasontsteking niet behandelen," vertelde Dr. Timothy Boone, Ph.D., aan het Vital Record van de school in februari. "Het kan meer hydratatie bieden en mogelijk bacteriën effectiever uit je lichaam wassen, maar het actieve ingrediënt in cranberry is al lang verdwenen tegen de tijd dat het je blaas bereikt."

 7. Een studie gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases in 2011 testte het innemen van 16 ons 27 procent cranberrysap per dag. De studie was gebaseerd op resultaten verzameld van 319 universiteitsvrouwen met UTI-symptomen. Onderzoekers concludeerden dat het sap over het algemeen niet hielp een tweede infectie binnen zes maanden te beschermen.

Waar onderzoek wordt gepubliceerd, is van belang

 1. Een andere zorg van Glatt is waar de recente Ocean Spray-studie werd gepubliceerd.

 2. Hij wijst erop dat het in een voedingsdagboek stond en niet op een besmettelijke ziekte.

 3. "Ze hadden genoeg tijd om het aan andere tijdschriften voor te leggen," zei hij.

 4. Het American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) heeft een geschiedenis van door de industrie gefinancierd onderzoek. De belangenconflicten van het bestuur zijn talrijk. Hoewel niemand banden met Ocean Spray openbaart, strekken ze zich ook uit tot andere grote fabrikanten van suikerhoudende dranken, waaronder de distributeur van Ocean Spray, Pepsi Co.

 5. Michele Simon, die schrijft op EatDrinkPolitics.com, heeft kritiek geuit op de American Society of Nutrition, de uitgever van de AJCN, vanwege zijn nauwe banden met grote voedselproducenten.

 6. Khoo zegt echter dat Ocean Spray altijd de hoogste normen heeft gehandhaafd in zijn onderzoek.

 7. Dr. Dennis M Bier, hoofdredacteur van de AJCN, reageerde niet op een verzoek om commentaar.

 8. Eén studie gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Infectious Diseases, vergeleek het drinken van maximaal 10 gram Ocean Spray's Cranberry Classic per dag met het drinken van dezelfde hoeveelheid van een placebo. Van de 255 kinderen die het onderzoek voltooiden - allen die recent een UTI hadden meegemaakt - had 16 procent binnen een jaar nog een UTI, vergeleken met 22 procent die de placebo kreeg.

 9. Hoewel een kleine verbetering, volgens onderzoekers, het moeilijkste deel was om de kinderen het sap te laten drinken, een veelgehoorde klacht van mensen in cranberrysapstudies.

 10. Onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van Ocean Spray leveren echter vaak meer sluitende resultaten op, zoals het geval met een studie gepubliceerd in april 2015, waarin werd geconcludeerd dat cranberry-concentraat of sappen voorkomen dat bacteriën zich hechten aan de urinewegen.

 11. Maar uit een evaluatie van onderzoeken met veenbessen en UTI's die in 2012 zijn uitgevoerd, bleek "Cranberrysap lijkt geen significant voordeel te hebben bij het voorkomen van UTI's en is op de lange termijn onaanvaardbaar om te consumeren."

 12. Dus hoe kan hetzelfde bewijsmateriaal leiden tot tegenstrijdig advies?

 13. Dat was de vraag die een door Ocean Spray gefinancierde recensie in mei stelde in het tijdschrift Advances in Nutrition, een andere publicatie van de American Society for Nutrition. Over het algemeen vonden ze goede reden voor meer onderzoek naar veenbessen als een preventieve maatregel tegen terugkerende UTI's bij vrouwen.

Door de industrie gefinancierde gunstige resultaten

 1. Door de industrie gefinancierd onderzoek komt veel voor in onze voedselketen. Soms zijn de resultaten van dit onderzoek overdreven voor de consument, vooral als het gaat om suikerhoudende dranken.

 2. Vorige maand weigerde het Amerikaanse Hooggerechtshof de zaak Pom Wonderful te herzien. De Federal Trade Commission had het bedrijf bestraft voor het overdrijven van gezondheidsclaims in advertenties.

 3. In 2009 heeft Pom tevergeefs Ocean Spray aangeklaagd voor het maken van een cranberry-granaatappeldrank die slechts 2 procent granaatappelsap bevatte en dat het succes van Pom terugdeelde.

 4. In deze gevallen wordt echter de geldigheid van onderzoek en de bijbehorende gezondheidsclaims in twijfel getrokken. Toch geloven velen dat er een goede reden kan zijn om te suggereren dat veenbessen legitieme gezondheidsvoordelen kunnen hebben met betrekking tot UTI's.

 5. Amesh A. Adalja, arts voor besmettelijke ziekten aan het University of Pittsburgh Medical Center, zegt dat hij niet automatisch door de industrie gefinancierd onderzoek uitsluit, maar het is iets om rekening mee te houden bij het evalueren van studies .

 6. Wat betreft de effectiviteit van cranberrysap voor UTI-behandelingen, zegt hij dat geen enkele studie "echt consistente of indrukwekkende resultaten heeft opgeleverd"

Publieke perceptie

 1. Ongeveer 60 procent die de onwetenschappelijke online peiling van de afgelopen dagen heeft beantwoord, zei dat ze in het verleden een UTI hebben gehad. De helft zei dat hun arts had aanbevolen cranberrysap te drinken om de infectie te behandelen of te voorkomen.

 2. Ongeveer 72 procent zei dat ze cranberrysap hebben gebruikt om te helpen met een UTI. Van de vrouwen die antwoordden, zei 75 procent dat ze cranberrysap hadden gebruikt. Van de mannen zei bijna 60 procent dat ze dat hadden gedaan.

 3. Ongeveer 68 procent zei dat ze geloofden dat cranberrysap UTI's kan behandelen of voorkomen. Van de vrouwen die antwoordden, zeiden 72 dat ze geloofden dat het sap kan helpen. Ongeveer 54 procent van de mannen zei van wel.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407