Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Cured vs. Uncured Bacon

Overzicht

 1. Bacon. Het roept je op in het restaurantmenu, of knettert op het fornuis of verleidt je in al zijn vettige goedheid uit het steeds groter wordende spekgedeelte van je supermarkt.

 2. En waarom wordt die sectie steeds groter? Omdat baconfabrikanten steeds nieuwe manieren bedenken om bacon nog beter te laten klinken, met beschrijvingen als Applewood, middensnit en Ierse bacon.

 3. Maar het enige dat aan bacon verschil maakt voor uw gezondheid, is of uw bacon al dan niet is genezen.

Basisprincipes van spek

 1. Spek bevat veel natrium, veel vet en verzadigd vet en de portiegroottes zijn zo klein dat er weinig voedingsvoordelen zijn. En als je geen kleine porties eet, krijg je nog meer natrium en vet.

 2. Hoog natrium is een risicofactor voor hoge bloeddruk. En het sterk verwerkte verzadigde vet kan uw bloedvaten verstoppen en hartproblemen veroorzaken, naast het veroorzaken van gewichtstoename. Dus, hoe maakt genezen versus niet-genezen spek een verschil met betrekking tot uw gezondheid?

Wat geneest?

 1. Uitharden is een proces dat wordt gebruikt om voedsel te bewaren. Het voegt ook smaak toe. Je kunt voedsel zelf genezen met rook of door ze in te pakken met zout. Een combinatie van zout, suiker en andere smaken smaakt echter beter.

 2. Genezen spek betekent technisch elke vorm van bewaarde spek. En omdat alle spek wordt geconserveerd met rook of zout, bestaat er niet zoiets als niet-uitgehard spek. Maar dat feit heeft marketeers er niet van weerhouden om de genezen en niet-genezende voorwaarden te grijpen.

 3. Dus, wat betekenen deze termen?

Genezen versus niet-genezen

 1. Uitgehard spek wordt geconserveerd met een commercieel preparaat van zout en natriumnitriet. Nitrieten zijn additieven die onder andere zijn roze kleur aan bacon geven.

 2. Er zijn twee uithardingsmethoden: pompen en droog uitharden. Volgens de Food Safety and Inspection Service (FSIS) mag de concentratie nitrieten niet hoger zijn dan 200 delen per miljoen (ppm) in drooggehard spek en 120 ppm in gepompt spek.

 3. Niet-uitgehard spek is spek dat niet is genezen met natriumnitriet. Meestal wordt het genezen met een vorm van selderij, die natuurlijke nitrieten bevat, samen met gewoon oud zeezout en andere smaakstoffen zoals peterselie- en bietenextracten.

 4. Niet-uitgehard spek moet worden geëtiketteerd: "Niet-uitgehard spek. Geen nitraten of nitrieten toegevoegd." Dat betekent echter niet dat er nog steeds geen nitrieten zijn.

Zijn nitrieten slecht voor u?

 1. Je hebt misschien gehoord dat de nitrieten die worden gebruikt om spek en ander vlees te genezen geassocieerd zijn met een hogere incidentie van bepaalde vormen van kanker. Of dat nitrieten in gif zitten. Dus, waarom worden nitrieten in de eerste plaats aan voedsel toegevoegd?

 2. Samen met het roze maken van spek, behouden nitrieten de smaak van spek, voorkomen ze geuren en vertragen ze de groei van de bacteriën die botulisme veroorzaken.

 3. Nitrieten komen ook van nature voor in veel voedingsmiddelen, waaronder veel groenten. Een plantaardig dieet geeft u echter minder kans op darm- of pancreaskanker dan een dieet met veel spek en hotdogs.

 4. Dit komt omdat groenten ook de neiging hebben veel vitamine C te bevatten. In de zeer zure omgeving van je maag kunnen nitrieten worden omgezet in nitrosamines, een dodelijk kankerverwekkend. Vitamine C lijkt deze omzetting echter te voorkomen.

 5. Omdat de groenten die nitrieten bevatten ook veel vitamine C bevatten, omzeilt het eten ervan de risico's van het eten van veel voedingsmiddelen met veel nitriet die geen vitamine C bevatten

De afhaalmaaltijden

 1. Dus, is niet-uitgeharde bacon beter voor u dan bacon dat is genezen met nitriet? Niet veel. Het is nog onbekend of de natuurlijke nitrieten in selderij minder schadelijk zijn dan die toegevoegd aan genezen spek. En bacon scoort nog steeds hoog in zout en vetgehalte, en laag in voeding.

 2. Geniet ervan in zeer gematigde porties en houd uw dieet gevuld met gezonde groenten, fruit en volle granen.

 3. Dus, is niet-uitgeharde bacon beter voor u dan bacon dat is genezen met nitriet? Niet veel. Het is nog onbekend of de natuurlijke nitrieten in selderij minder schadelijk zijn dan die toegevoegd aan genezen spek. En bacon scoort nog steeds hoog in zout en vetgehalte, en laag in voeding.

 4. Geniet ervan in zeer gematigde porties en houd uw dieet gevuld met gezonde groenten, fruit en volle granen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407