Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


D-Mannose voor UTI: dosering, behandeling, bijwerkingen en meer

Wat is D-mannose?

 1. D-mannose is een soort suiker die verband houdt met de beter bekende glucose. Deze suikers zijn beide eenvoudige suikers. Dat wil zeggen, ze bestaan ​​uit slechts één molecuul suiker. Beide komen ook van nature in je lichaam voor en worden ook in sommige planten in de vorm van zetmeel gevonden.

 2. Verschillende soorten groenten en fruit bevatten D-mannose, waaronder:

 3. Deze suiker is ook te vinden in bepaalde voedingssupplementen, verkrijgbaar als capsules of poeders. Sommige bevatten D-mannose zelf, terwijl andere extra ingrediënten bevatten, zoals:

 4. Veel mensen gebruiken D-mannose voor de behandeling en preventie van urineweginfecties (UTI's). Er wordt gedacht dat D-mannose voorkomt dat bepaalde bacteriën in de urinewegen groeien. Maar werkt het?

Zegt de wetenschap

 1. E. coli bacteriën veroorzaken 90 procent van de urineweginfecties. Zodra deze bacteriën de urinewegen binnendringen, houden ze vast aan cellen, groeien ze en veroorzaken infecties. Onderzoekers denken dat D-mannose zou kunnen werken om een ​​UTI te behandelen of te voorkomen door te voorkomen dat deze bacteriën aanslaan.

 2. Nadat u voedsel of supplementen met D-mannose hebt verbruikt, elimineert uw lichaam het uiteindelijk via de nieren en in de urinewegen.

 3. In de urinewegen kan het zich hechten aan de E. coli-bacteriën die daar kunnen zijn. Hierdoor kunnen de bacteriën zich niet langer hechten aan cellen en infecties veroorzaken.

 4. Er is niet veel onderzoek gedaan naar de effecten van D-mannose bij mensen met UTI's, maar een paar vroege studies tonen aan dat het kan helpen.

 5. Een studie uit 2013 evalueerde D-mannose bij 308 vrouwen met frequente UTI's. D-mannose werkte ongeveer evenals het antibioticum nitrofurantoïne voor het voorkomen van UTI's gedurende een periode van 6 maanden.

 6. In een onderzoek uit 2014 werd D-mannose vergeleken met het antibioticum trimethoprim / sulfamethoxazol voor de behandeling en preventie van frequente UTI's bij 60 vrouwen.

 7. D-mannose verminderde UTI-symptomen bij vrouwen met een actieve infectie. Het was ook effectiever dan het antibioticum om extra infecties te voorkomen.

 8. Een onderzoek uit 2016 testte de effecten van D-mannose bij 43 vrouwen met een actieve UTI. Aan het einde van het onderzoek hadden de meeste vrouwen verbeterde symptomen.

Om D-mannose te gebruiken

 1. Veel verschillende D-mannose-producten zijn beschikbaar. Wanneer u beslist welke te gebruiken, moet u drie dingen overwegen:

 2. D-mannose wordt meestal gebruikt voor het voorkomen van een UTI bij mensen met frequente UTI's of voor de behandeling van een actieve UTI. Het is belangrijk om te weten voor welke van deze u het gebruikt, omdat de dosering zal verschillen.

 3. De beste dosis om te gebruiken is echter niet helemaal duidelijk. Voorlopig worden alleen de doses voorgesteld die in onderzoek zijn gebruikt:

 4. D-mannose wordt geleverd in capsules en poeders. De vorm die u kiest, hangt vooral af van uw voorkeur. U geeft de voorkeur aan een poeder als u niet van omvangrijke capsules houdt of de vulstoffen in de capsules van sommige fabrikanten wilt vermijden.

 5. Houd er rekening mee dat veel producten 500 milligram-capsules bevatten. Dit betekent dat u mogelijk twee tot vier capsules moet innemen om de gewenste dosis te krijgen.

 6. Om D-mannose-poeder te gebruiken, lost u het op in een glas water en drinkt u het mengsel. Het poeder lost gemakkelijk op en het water zal een zoete smaak hebben.

 7. Koop D-mannose online.

Effecten van het gebruik van D-mannose

 1. De meeste mensen die D-mannose gebruiken, ondervinden geen bijwerkingen, maar sommige kunnen losse ontlasting of diarree hebben.

 2. Als u diabetes heeft, overleg dan met uw arts voordat u D-mannose inneemt. Het is logisch om voorzichtig te zijn, omdat D-mannose een vorm van suiker is. Uw arts wil misschien uw bloedsuikerspiegel nauwkeuriger controleren als u D-mannose gebruikt.

 3. Als u een actieve urineweginfectie heeft, stel deze dan niet uit met uw arts. Hoewel D-mannose voor sommige mensen infecties kan helpen behandelen, is het bewijs op dit moment niet erg sterk.

 4. Het uitstellen van een behandeling met een antibioticum waarvan is bewezen dat het effectief is voor de behandeling van een actieve UTI kan leiden tot verspreiding van de infectie in de nieren en bloed.

Met de bewezen methoden

 1. Er moet meer onderzoek worden gedaan, maar D-mannose lijkt een veelbelovend voedingssupplement dat een optie kan zijn voor het behandelen en voorkomen van UTI's, vooral bij mensen met frequente UTI's.

 2. De meeste mensen die het gebruiken, ondervinden geen bijwerkingen, maar hogere doses kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken die nog moeten worden ontdekt.

 3. Praat met uw arts over geschikte behandelingsopties als u een actieve UTI heeft. Hoewel D-mannose voor sommige mensen een UTI kan helpen behandelen, is het belangrijk om medisch bewezen behandelingsmethoden te volgen om de ontwikkeling van een ernstiger infectie te voorkomen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407