Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De antioxidantniveaus van cacao

Speciale voedingsstof

 1. Cacao is de naam voor de bonen van de cacaoboom Theobromas, die wereldwijd in tropische klimaten groeit. Cacao was ooit een pittige, samentrekkende drank voor Maya- en Azteekse heersers. Europeanen voegden suiker toe aan de bittere bonen en chocoladesuikergoed werd uitgevonden. Echte chocolade, niet het met melk en suiker vervalste snoepje, heeft een hoog percentage vaste stoffen en vet van cacao en bevat een rijke hoeveelheid antioxiderende flavonoïden. Echte chocolade is echt goed voor je.

Flavonoïden

 1. Flavonoïden zijn plantaardige stoffen die fruit, groenten en bloemen kleuren en planten beschermen tegen ziekteverwekkers. Bij mensen zijn ingenomen flavonoïden ontstekingsremmend, ondersteunen ze immuunfuncties en neutraliseren ze vrije radicalen die cellen kunnen beschadigen en kunnen leiden tot ernstige ziekten zoals kanker en atherosclerose. Flavonoïden verlagen de bloeddruk en de hoeveelheid LDL of 'slechte' cholesterol door te voorkomen dat de cholesterol oxideert en uiteindelijk bloedvaten blokkeert. Cacao heeft meer flavonoïden dan de meeste andere planten en zijn specifieke flavonoïden komen zelden voor in andere planten. Groene thee en rode wijn, legendarische bronnen van antioxidanten, bevatten veel flavonoïden, maar het Pennington Biomedical Research Center zegt dat cacao meer flavonoïden heeft dan enig ander veel geconsumeerd voedsel.

Catechinen

 1. Cacaobonen bevatten een hoog percentage van de flavonoïden genaamd catechinen, die krachtige antioxidanten zijn. Antioxidant catechines vormen 10 procent van het gewicht van gedroogd cacaopoeder. Een studie van de USDA Agricultural Research Service in 2005 toonde aan dat antioxidanten in cacaoproducten afnamen in verhouding tot de hoeveelheid verwerking die ze kregen. Natuurlijk cacaopoeder wordt minder verwerkt dan andere vormen van chocolade en bevat geen toegevoegde suiker. Het behoudt de hoogste niveaus van antioxidanten. In Nederland verwerkte cacao is alkalisch om de bittere smaak van de cacaoboon te verwijderen en verliest aanzienlijke catechines, waardoor de antioxiderende voordelen worden verlaagd maar niet teniet worden gedaan.

Donkere chocolade

 1. Donkere chocolade van goede kwaliteit wordt gemaakt met minstens 65 procent cacao en bevat veel antioxidanten. Hogere percentages cacao betekenen zowel meer samentrekkende smaak als voordeliger flavonoïden. Chocoladelikeur, of cacaopasta, is de verpulverde boon met al zijn vetgehalte, of cacaoboter. Het percentage cacao dat op uw reep wordt vermeld, is het percentage van deze chocoladelikeur dat aanwezig is in het eindproduct. Hoe hoger het percentage cacao, hoe minder ruimte er is in het snoep of ander gebak voor suikers, melk en andere additieven. Je krijgt een smaak dichter bij de onbewerkte boon naarmate de percentages omhoog gaan. Maar het is misschien de moeite waard om wat zoetheid te gebruiken voor de waarde van de geconserveerde antioxidanten in de chocolade.

Melkchocolade

 1. Melkchocolade is waar voorzichtigheid in de voeding van start gaat. Melkchocolade bevat de laagste hoeveelheid antioxidanten, evenals grote hoeveelheden melkvetten en suikers. De University of California Davis somt de antioxidantcapaciteiten van verschillende chocoladeproducten op, en melkchocolade doet het niet goed. Per 100 g heeft cacaolikeur een antioxidantcapaciteit van 40. Donkere chocolade heeft gemiddeld een antioxidantcapaciteit van 13,1 - hoger met een hoger cacaopercentage. Melkchocolade heeft een bescheiden capaciteit van 6,7. Melkchocolade moet als snoep worden beschouwd en als een caloriearm snoepje worden behandeld.Donate - BNB: bnb16ghhqcjctncdczjpawnl36jduaddx5l4eysm5c