Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De beste voedingsmiddelen om te eten na het overgeven

Waarschuwing

 1. Braken is een veel voorkomend symptoom van bewegingsziekte, ochtendmisselijkheid of gastro-enteritis - een ontsteking van de maag en darmen veroorzaakt door een infectie, zoals maaggriep of door voedsel overgedragen ziekten. Dit symptoom kan ook worden veroorzaakt door overmatige alcoholinname of bepaalde medicijnen, met name medicijnen voor chemotherapie.

 2. Terwijl aanhoudend braken of ernstige uitdroging medische interventie vereist, wordt thuis vaak licht braken beheerd, met de prioriteit om vloeistoffen en elektrolyten te vervangen om uitdroging te voorkomen of te behandelen. Het hervatten van vast voedsel is niet zo kritisch als het vervangen van vloeistoffen, en een overgang naar een normaal dieet kan beginnen wanneer het braken verdwijnt en de eetlust terugkeert.

Heldere vloeistoffen

 1. Na het overgeven is vochtvervanging essentieel om uitdroging tegen te gaan en te voorkomen - de meest voorkomende complicatie van braken. Na een enkele periode van braken, wanneer uitdrogingsverschijnselen zoals een droge mond of verminderde urineproductie nog niet aanwezig zijn, kunnen volwassenen heldere vloeistoffen zoals water, bouillon, verdunde vruchtensappen of zwak gezoete thee consumeren om hun lichaam van verloren vloeistoffen aan te vullen.

 2. Onverdund vruchtensap en de meeste andere met suiker gezoete dranken worden niet aanbevolen, omdat de suikerconcentratie in deze dranken kan leiden tot krampen of diarree. Volwassenen kunnen ook sportdranken gebruiken, maar deze worden niet als voordeliger beschouwd dan andere heldere vloeistoffen.

Oplossingen voor orale rehydratatie

 1. Bij volwassenen die voortdurend braken of uitdrogen, of bij kinderen die braken, is de beste drankkeuze een orale rehydratatieoplossing (ORS), zoals Pedialyte, Infalyte of Rehydraat. Deze dranken helpen bij het herstel door de optimale concentratie suikers en bepaalde elektrolyten te bieden, waaronder natrium, kalium en bicarbonaat.

 2. Gebruik van ORS bij kinderen is bijzonder belangrijk en aanbevolen, omdat uitdroging en elektrolytverlies bij kinderen sneller kunnen escaleren naar een ernstige situatie. Hydratatierichtlijnen, zoals uiteengezet in het juni 2012 nummer van "American Family Physician", adviseren om binnen 10 tot 60 minuten na het braken frequente, kleine slokjes ORS te initiëren, hoewel zuigelingen die borstvoeding krijgen of formulevoeding krijgen hun huidige voedingsplan moeten voortzetten en niet gebruiken ORS.

Solid Foods

 1. Wanneer vloeistoffen worden getolereerd en braken geen actuele bedreiging meer is, kan vast voedsel worden hervat. Dieetkeuzes hoeven echter niet beperkend te zijn na het overgeven.

 2. Traditioneel zijn flauw voedsel aanbevolen - met name het BRAT-dieet, dat staat voor bananen, rijst, appelmoes en toast. Hoewel dit voedsel - en ander comfortvoedsel zoals bouillongebaseerde soep, zacht fruit, aardappelen, warme ontbijtgranen of crackers - goed kunnen werken voor het eerste vaste voedsel na braken, is er geen aangetoond voordeel van deze dieetbenadering.

 3. Ook wordt het volgen van het BRAT-dieet gedurende meer dan een maaltijd of twee als te beperkend beschouwd en biedt het geen optimale voeding voor herstel. In plaats daarvan wordt, naarmate de symptomen verdwijnen, een geleidelijke overgang naar normaal voedsel, inclusief fruit en groenten, aanbevolen.

Waarschuwingen

 1. Hoewel de meeste gevallen van braken binnen dezelfde dag oplossen, is soms medische hulp nodig. Ernstige, levensbedreigende uitdroging is een aanzienlijk risico bij zieke kinderen.

 2. Een kinderarts moet worden geraadpleegd voor advies over thuismanagement van braken en er moet onmiddellijk medische hulp worden gezocht als braken aanhoudt, als het kind niet bereid of niet in staat is om ORS te drinken, of als symptomen van uitdroging zijn nog steeds aanwezig na 24 uur ORS-behandeling.

 3. Volwassenen moeten ook medische hulp zoeken als ze aanhoudend braken, als ze niet meer dan een paar slokjes vloeistof kunnen drinken of als ze tekenen hebben van ernstige uitdroging zoals gebarsten lippen, weinig of geen urineproductie of ernstige zwakte.

 4. Ook wordt medische hulp aanbevolen bij symptomen van zwelling van de buik, aanhoudende pijn of gevoeligheid, bloed in het braaksel of als het braken gepaard gaat met een recent hoofdletsel, hoofdpijn, stijve nek of verwarring.

 5. Beoordeeld door Kay Peck, MPH RD

 6. Hoewel de meeste gevallen van braken binnen dezelfde dag oplossen, is soms medische hulp nodig. Ernstige, levensbedreigende uitdroging is een aanzienlijk risico bij zieke kinderen.

 7. Een kinderarts moet worden geraadpleegd voor advies over thuismanagement van braken en er moet onmiddellijk medische hulp worden gezocht als braken aanhoudt, als het kind niet bereid of niet in staat is om ORS te drinken, of als symptomen van uitdroging zijn nog steeds aanwezig na 24 uur ORS-behandeling.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407