Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De door de wetenschap ondersteunde voordelen van kattenliefhebber zijn

Schuld geven aan nieuwe gezondheidsproblemen bij oude voedingsmiddelen slaat niet op

 1. 8 augustus was de Internationale Katendag. Cora begon waarschijnlijk 's ochtends net als zij: door op mijn borst te klimmen en op mijn schouder te klauwen, aandacht te vragen. Waarschijnlijk tilde ik het dekbed slaperig op en ze nestelde zich eronder, languit naast me. Voor Cora - en dus voor mij - is elke dag International Cat Day.

 2. Katten kunnen ons om 4 uur wakker maken. en barf met een alarmerende frequentie, maar toch ergens tussen de 10 en 30 procent van ons noemen we "kattenmensen" - geen hondenmensen, zelfs geen katten- en hondenliefhebbers met gelijke kansen. Dus waarom kiezen we ervoor om deze fluffballs bij ons thuis te brengen - en meer dan $ 1.000 per jaar uit te geven aan iemand die genetisch geen familie van ons is en eerlijk gezegd meestal ondankbaar lijkt?

 3. Het antwoord is duidelijk voor mij - en waarschijnlijk voor alle kattenliefhebbers die geen wetenschappelijk onderzoek nodig hebben om hun felle liefde te rechtvaardigen. Maar wetenschappers hebben het toch bestudeerd en vastgesteld dat, hoewel onze katachtige vrienden misschien niet goed zijn voor onze meubels, ze misschien een bijdrage kunnen leveren aan onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.

1. Welzijn

 1. Volgens een Australische studie hebben katteneigenaren een betere psychische gezondheid dan mensen zonder huisdieren. Op vragenlijsten beweren ze zich gelukkiger, zelfverzekerder en minder nerveus te voelen, en beter te slapen, zich te concentreren en problemen in hun leven beter te zien. [! 106586 => 1140 = 2!

 2. Met hun zwaartekracht tartende capriolen en yoga-achtige slaaphoudingen kunnen katten ons ook uit ons slechte humeur halen. In één onderzoek rapporteerden mensen met katten minder negatieve emoties en gevoelens van afzondering te ervaren dan mensen zonder katten. Singles met katten waren zelfs minder vaak in een slecht humeur dan mensen met een kat en een partner. (Je kat is immers nooit te laat voor het eten.)

 3. Zelfs internetkatten kunnen ons laten glimlachen. Mensen die kattenvideo's online bekijken, zeggen dat ze achteraf minder negatieve emotie voelen (minder angst, ergernis en verdriet) en meer positieve gevoelens (meer hoop, geluk en tevredenheid). Toegegeven, zoals de onderzoekers ontdekten, wordt dit plezier schuldig als we het doen voor uitstelgedrag. Maar het kijken naar katten die hun mensen ergeren of cadeauverpakking krijgen voor Kerstmis lijkt ons te helpen ons minder uitgeput te voelen en onze energie terug te winnen voor de komende dag.

2. Spanning

 1. Ik kan bevestigen dat een warme kat op je schoot, die je dijen goed kneedt, een van de beste vormen van stressverlichting is. Op een middag, overweldigd, zei ik hardop: "Ik wou dat Cora op mijn schoot zat." Zie en kijk, ze draafde en plofte op me neer seconden (hoewel pogingen om dit fenomeen te repliceren niet gelukt zijn).

 2. In één onderzoek bezochten onderzoekers 120 getrouwde stellen thuis om te observeren hoe zij op stress zouden reageren - en of katten enige hulp waren. Aangesloten op hartslag- en bloeddrukmeters, werden mensen onderworpen aan een handschoen vol ontmoedigende taken: drie herhaaldelijk aftrekken van een viercijferig getal en vervolgens hun hand twee minuten in ijswater (onder 40 graden Fahrenheit) houden. Mensen zaten ofwel alleen in een kamer, met hun huisdier in het rond, met hun partner (die morele steun kon bieden), of beide.

 3. Voordat de stressvolle taken begonnen, hadden de katteneigenaren een lagere hartslag in rust en bloeddruk dan mensen die geen huisdieren hadden. En tijdens de taken deden de katteneigenaren het ook beter: ze voelden zich eerder uitgedaagd dan bedreigd, hun hartslag en bloeddruk waren lager en ze maakten zelfs minder wiskundige fouten. Uit alle verschillende scenario's zagen kattenbezitters er het rustigst uit en maakten ze de minste fouten toen hun kat aanwezig was. Over het algemeen herstelden kattenbezitters ook fysiologisch sneller.

 4. Waarom zijn katten zo kalmerend? Katten zullen ons niet beoordelen vanwege onze slechte wiskundevaardigheden, of zullen overdreven van streek raken wanneer we van streek zijn - wat verklaart waarom katten in sommige gevallen juist een meer kalmerende invloed hadden dan belangrijke anderen.

 5. Zoals Karin Stammbach en Dennis Turner van de Universiteit van Zürich uitleggen, zijn katten niet alleen kleine wezens die afhankelijk zijn van ons. We ontvangen ook troost van hen - er is een hele wetenschappelijke schaal die meet hoeveel emotionele steun je van je kat krijgt, gebaseerd op hoe waarschijnlijk het is dat je ze opzoekt in verschillende stressvolle situaties.

 6. Katten bieden een constante aanwezigheid, onbelast door de zorgen van de wereld, waardoor al onze kleine zorgen en angsten overbodig kunnen lijken. Zoals journaliste Jane Pauley zei: "Je kunt niet naar een slapende kat kijken en je gespannen voelen."

3. Relaties

 1. Katten zijn wezens waar we voor zorgen en die voor ons zorgen (of dat denken we tenminste wel). En mensen die in deze soortoverschrijdende binding investeren, kunnen ook voordelen in hun mens-op-mens-relaties zien.

 2. Uit onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat katteneigenaren sociaal gevoeliger zijn, andere mensen meer vertrouwen en meer van andere mensen houden dan mensen die geen huisdieren bezitten. Als je jezelf een kattenmens noemt, denk je dat andere mensen zoals jij meer denken in vergelijking met iemand die geen katten- of hondenpersoon is. Ondertussen voelen zelfs mensen die kattenvideo's bekijken zich meer ondersteund door anderen dan mensen die niet zo'n grote fans zijn van katachtige digitale media.

 3. Hoewel deze correlaties verwarrend kunnen lijken, is het logisch als je katten slechts één knooppunt in je sociale netwerk beschouwt.

 4. "Positieve gevoelens over honden / katten kunnen positieve gevoelens over mensen veroorzaken, of omgekeerd," schrijven Rose Perrine en Hannah Osbourne van Eastern Kentucky University.

 5. Wanneer iemand - mens of dier - ons een goed en verbonden gevoel geeft, bouwt dit ons vermogen op tot vriendelijkheid en vrijgevigheid jegens anderen. Zoals uit die studie van Schotse adolescenten bleek, zijn kinderen die goed communiceren met een beste vriend meer gehecht aan hun katten, waarschijnlijk omdat ze tijd doorbrengen met spelen als een trio.

 6. "Huisdieren lijken te fungeren als 'sociale katalysatoren', die sociaal contact tussen mensen teweegbrengen," schrijft de Britse onderzoeker Ferran Marsa-Sambola en zijn collega's. "Een huisdier kan accepterende, openhartige, consistente, loyale en eerlijke kenmerken zijn die kunnen voldoen aan iemands basisbehoefte om een ​​gevoel van eigenwaarde en geliefde te voelen."

4. Gezondheid

 1. Eindelijk, ondanks wat je misschien hebt gehoord over kitty-to-human hersenparasieten, is er een beetje bewijs dat katten goed kunnen zijn voor onze gezondheid.

 2. In één onderzoek volgden onderzoekers 4.435 mensen gedurende 13 jaar. Mensen die in het verleden katten hadden gehad, hadden in die tijd minder kans om te overlijden aan een hartaanval dan mensen die nooit katten hadden gehad - zelfs als ze rekening hielden met andere risicofactoren zoals bloeddruk, cholesterol, roken en body mass index. Dit gold ook voor mensen, zelfs als ze op dit moment geen katten hadden, leggen de onderzoekers uit, wat suggereert dat katten meer op preventieve medicijnen lijken dan op behandelingen voor een voortdurende ziekte.

 3. In een ander onderzoek volgde James Serpell van de Universiteit van Pennsylvania twee dozijn mensen die net een kat hadden gekregen. Ze vulden enquêtes in binnen een dag of twee nadat ze hun kat naar huis hadden gebracht en vervolgens meerdere keren in de komende 10 maanden. Op het moment van één maand hadden mensen verminderde gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, rugpijn en verkoudheid - hoewel (gemiddeld) die voordelen leken te vervagen naarmate de tijd verstreek. Zoals Serpell speculeert, is het mogelijk dat mensen die een goede relatie met hun kat vormen, voordelen blijven zien, en mensen die dat niet doen, nou ja, niet.

 4. Veel van dit onderzoek naar katten is correlatief, wat betekent dat we niet weten of katten daadwerkelijk nuttig zijn of dat kattenmensen gewoon al een gelukkige en goed aangepaste groep zijn. Maar helaas voor ons kattenliefhebbers lijkt dat laatste niet het geval te zijn. In vergelijking met hondenliefhebbers zijn we tenminste meer open voor nieuwe ervaringen (zelfs als onze schichtige katten dat niet zijn). Maar we zijn ook lessextraverted, minder warm en vriendelijk, en moreneurotisch. We ervaren meer negatieve emoties en onderdrukken ze meer, een techniek die ons minder gelukkig en minder tevreden maakt met ons leven.

 5. Aan de andere kant, dat betekent dat het waarschijnlijker is dat katten ons echt zoveel plezier en vreugde brengen als we beweren dat ze doen, hoewel het onderzoek verre van eenduidig ​​is. In feite richt het overgrote deel van onderzoek naar huisdieren zich op honden, deels omdat ze gemakkelijker te trainen zijn als therapie-assistenten. "Katten zijn wat achtergelaten door het onderzoek", zegt Serpell. Nog een ander bot om uit te kiezen met onze honden tegenhangers.

 6. Terwijl we wachten op meer gegevens, zal ik iedereen blijven ontmoeten die ik ontmoet over hoe blij ik ben om een ​​kat in mijn leven te hebben - en in mijn bed, tijdens het eten tafel en keek me naar de badkamer. Wat ik in slaap verlies, maak ik goed met zachte, harige liefde.

 7. Kira M. Newman is de hoofdredacteur van Greater Good. Ze is ook de maker van The Year of Happy, een cursus van een jaar in de wetenschap van geluk, en CafeHappy, een in Toronto gevestigde meetup. Volg haar op Twitter!Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407