Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De effecten van teveel Grapefruit eten

Voordelen voor de gezondheid

 1. Een sterker immuunsysteem, een lager cholesterolgehalte en zelfs gewichtsverlies zijn slechts enkele van de voordelen van grapefruit. Deze citrusvrucht en zijn sap zijn rijk aan antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen. Het eten van teveel grapefruit veroorzaakt waarschijnlijk geen andere bijwerkingen dan spijsverteringsproblemen. Bepaalde verbindingen in grapefruit kunnen echter een wisselwerking hebben met voorgeschreven en OTC-medicijnen, waardoor u een risico loopt op nierfalen en orgaanschade, zoals gemeld door de FDA.

Nutritional Voordelen van Grapefruit

 1. Deze tropische citrusfruit staat bekend om zijn hoge gehalte aan vitamine C en antioxidanten. Het is verrassend laag in calorieën en kan worden gebruikt in een veelvoud van recepten, van verse sappen en smoothies tot desserts en hartige gerechten.

 2. Afhankelijk van uw voorkeuren kunt u geroosterde grapefruit met kaneel, eiwitrijke koekjes met grapefruit, geroosterde zalm met grapefruitsaus, roze grapefruitsorbet en andere heerlijke traktaties maken. Je kunt zelfs grapefruit toevoegen aan quinoasalade, taart of zelfgemaakte energierepen.

 3. Maar wat maakt grapefruit zo speciaal? Allereerst bevat het slechts 65 calorieën per portie. Ter vergelijking: één portie appels bevat 84 calorieën. Watermeloen heeft ook 84 calorieën per portie. Grapefruit bevat minder calorieën dan de meeste soorten fruit, waardoor het ideaal is voor lijners.

 4. Een portie grapefruit is 5,4 gram - dat is genoeg om u te vullen en honger te beteugelen. De vezels in deze vrucht zullen uw eetlust verder onderdrukken en helpen uw dagelijkse voedselinname te verminderen. Grapefruit levert ook meer dan de helft van de dagelijkse waarde (DV) van vitamine C, waardoor uw immuunsysteem sterk blijft. Een enkele portie bevat:

 5. Grapefruitsap is net zo gezond en biedt grote doses flavonoïden, magnesium, kalium, vitamine C en citroenzuur. Verrassend genoeg is de schil ook een krachtpatser van voeding, volgens een recensie gepubliceerd in Oxidative Medicine and Cellular Longevity in januari 2016.

Nutritional Voordelen van Grapefruit

 1. Onderzoekers hebben ontdekt dat gedroogde grapefruitschillen boordevol polyfenolen, flavonoïden en andere bioactieve stoffen zitten. Deze chemicaliën bestrijden oxidatieve stress en moduleren neuronale activiteiten, zoals humeur, cognitie en hersenplasticiteit.

 2. De bovenstaande beoordeling wijst erop dat verse grapefruitschillen hoger zijn in naringin dan gedroogde schillen. Deze flavonoïde is onderzocht op zijn gunstige effecten op de lever.

 3. Een beoordeling in april 2018 in het World Journal of Gastroenterology suggereert dat naringin de lever beschermt tegen oxidatieve schade en kan helpen bij de behandeling van leverziekte door de regulering van lipidenmetabolisme en cholesteroloxidatie, ondanks zijn lage biologische beschikbaarheid. Meer studies zijn echter nodig om het therapeutische potentieel ervan te bevestigen.

Zijn er zorgen over de veiligheid?

 1. Grapefruit detox-plannen, grapefruitsap-diëten en leverreinigingsprotocollen zijn tegenwoordig een ware woede - om nog maar te zwijgen over het populaire grapefruitdieet, dat al tientallen jaren bestaat. Ondanks de gezondheidsvoordelen is grapefruit niet een remedie en mag het niet als zodanig worden behandeld. Het kan zelfs meer kwaad dan goed doen wanneer het in grote hoeveelheden of samen met bepaalde medicijnen wordt geconsumeerd.

 2. Allereerst bevat grapefruit veel citroenzuur, een natuurlijk voorkomende stof die citrusvruchten hun zure smaak geeft. Zoals de Cleveland Clinic aangeeft, kunnen citrusvruchten en citroensap maagzuur veroorzaken of het erger maken. Als je te veel grapefruits eet, kun je last krijgen van pijn op de borst, brandende keel en borst, zure of bittere smaak in de mond en andere symptomen van brandend maagzuur.

 3. Deze vrucht is misschien niet de beste keuze voor mensen met het prikkelbare darm syndroom, of IBS. Deze gastro-intestinale aandoening treft 10 tot 15 procent van de wereldbevolking, volgens de International Foundation for Gastro-intestinale aandoeningen. Ongeveer 40 procent van de patiënten heeft milde PDS, terwijl 25 procent ernstige symptomen rapporteert die hun dagelijks leven verstoren. Opgeblazen gevoel, gas, maagpijn en veranderd darmgedrag zijn allemaal veel voorkomende symptomen.

Zijn er problemen met de veiligheid?

 1. Zoals de Canadian Society of Intestinal Research opmerkt, kunnen citrusvruchten bij sommige IBS-patiënten spijsverteringsproblemen veroorzaken. Deze voedingsmiddelen kunnen de maag irriteren en uw symptomen verergeren.

 2. Bovendien is grapefruit rijk aan vezels. Bij overmatige consumptie kan deze voedingsstof een opgeblazen gevoel, gas, diarree of constipatie, buikpijn en verminderde eetlust veroorzaken. Het kan ook ijzer, zink, magnesium en andere mineralen binden, wat leidt tot tekorten aan voedingsstoffen. Grapefruit alleen zal deze problemen waarschijnlijk niet veroorzaken, maar als uw dieet al veel vezels bevat, kan dit spijsverteringsproblemen veroorzaken (wanneer het in grote hoeveelheden wordt geconsumeerd).

Grapefruit kan interageren met medicijnen

 1. Volgens de NHS zijn grapefruit en medicijnen op recept een dodelijke mix. Furanocoumarins, een groep chemicaliën in deze vrucht, kunnen ervoor zorgen dat sommige medicijnen sneller in uw lichaam terechtkomen, waardoor het risico op bijwerkingen toeneemt. Grapefruitsap, limoen, pomelo en andere citrusvruchten bevatten ook deze chemicaliën. Een beoordeling in maart 2013 gepubliceerd in het Canadian Medical Association Journal (CMAJ) bevestigt deze bevindingen.

 2. De auteurs van de recensie stellen dat een hele grapefruit of 6,7 gram grapefruitsap voldoende is om de concentratie van geneesmiddelen in de bloedbaan te verhogen. Het nemen van calciumremmers met grapefruitsap kan bijvoorbeeld toxiciteit in de nieren veroorzaken.

Grapefruit kan interageren met medicijnen

 1. Grapefruit kan volgens de NHS interageren met meer dan 85 geneesmiddelen, waaronder statines, corticosteroïden, anti-angst medicijnen, antihistaminica, antihypertensiva, calciumantagonisten en psychiatrische medicijnen, zoals gemeld door Harvard Health Publishing.

 2. Als u een van deze medicijnen gebruikt, kunt u mogelijk niet profiteren van de gezondheidsvoordelen van grapefruit. Er zijn echter andere manieren om meer vezels, antioxidanten en vitamine C in uw dieet te krijgen. Navel- en Valencia-sinaasappelen bevatten bijvoorbeeld volgens de CMAJ geen furanocoumarines.

 3. Deze vruchten hebben een vergelijkbaar voedingsprofiel als grapefruit. Navelsinaasappels bevatten 75 calorieën, 19 gram koolhydraten en 3,4 gram vezels per portie. Ze leveren ook maar liefst 101 procent van de dagelijks aanbevolen vitamine C-inname.

 4. California Valencia-sinaasappelen bevatten in vergelijking minder vitamine C, maar hebben slechts 59 calorieën en 14,4 gram koolhydraten per portie. Bovendien bieden deze sappige citrusvruchten 3 gram vezels en hoge doses koper, magnesium, calcium en folaat.

 5. Grapefruit is verder veilig voor gezonde personen. Vergeet niet om er met mate van te genieten. Overweeg om frisdranken te vervangen door grapefruitsap om calorieën te verminderen en je inname van antioxidanten te stimuleren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407