Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De gezondheidsrisico's van het eten van donuts

Kwikproblemen

 1. Verlangen naar donuts? Denk twee keer na voordat je er een eet. Er zitten ongeveer 303 calorieën in een grote met chocolade bedekte donut. Sommige merken, zoals de populaire Winchell's Fancy Horseshoe, bevatten tot 700 calorieën en 27 gram suiker per portie. Stel je voor hoe lang je zou moeten oefenen om die extra calorieën te verbranden! En dit is niet de enige reden waarom donuts tot de slechtste voedingsmiddelen behoort om te eten.

Donuts zit vol met suiker

 1. Van kinderen tot volwassenen, iedereen houdt van donuts. Ze zijn donzig, lief en goedkoop. Wat de meeste mensen zich niet realiseren, is dat donuts een caloriebom is die vol zit met suiker.

 2. Neem bijvoorbeeld Dunkin 'Donuts Chocolate Frosted Cake Donut. Deze zoete traktatie biedt 20 gram suiker en 350 calorieën per portie. De ouderwetse donut van Top Pot bevat 36 gram suiker en 480 calorieën per portie. Als je een fan bent van Krispy Kreme, houd er dan rekening mee dat de populaire Double Dark Chocolate Donut boordevol 370 calorieën en 26 gram suiker wordt geleverd.

 3. Volgens de Amerikaanse voedingsrichtlijnen mogen toegevoegde suikers niet meer bedragen dan 10 procent van uw dagelijkse calorie-inname. 100 gram suiker bevat 387 calorieën.

 4. Het eten van slechts één donut zal waarschijnlijk geen schade aanrichten. Tenzij die donut de enige suikerbron in uw dieet is, kunt u echter overboord gaan. Te veel suiker kan leiden tot obesitas, diabetes, hartziekten, insulineresistentie en metabole problemen.

 5. Een artikel uit 2017, gepubliceerd in het tijdschrift Progress in Cardiovascular Diseases, geeft aan dat een dieet met veel suiker de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel verhoogt, ontstekingen veroorzaakt en triglyceriden verhoogt. Op de lange termijn kunnen ze leptine- en insulineresistentie, een hoog cholesterolgehalte en een verminderde glucosetolerantie veroorzaken.

 6. Dit zijn allemaal belangrijke risicofactoren voor hartziekten. In hetzelfde artikel wordt opgemerkt dat degenen die regelmatig suiker consumeren, drie keer meer kans hebben om aan deze aandoening te sterven.

Donuts kan het risico op kanker verhogen

 1. Donuts bevatten veel calorieën en suiker en kunnen bijdragen aan kanker. Zoals een beoordeling uit 2013, gepubliceerd in het Journal of Obesity, heeft ongeveer 20 procent van alle kankergevallen te maken met obesitas en slechte voeding. Als je dieet rijk is aan suiker, zul je uiteindelijk aankomen tenzij je die calorieën verbrandt. Dit kan leiden tot obesitas, insulineresistentie en zelfs kanker.

 2. Helaas is suiker niet het enige schadelijke ingrediënt in donuts. Deze traktaties bevatten ook synthetische smaakstoffen, additieven, conserveermiddelen en transvetten.

 3. Dunkin 'Donuts bijvoorbeeld besloten om kunstmatige kleurstoffen uit hun recepten te verwijderen. Er zitten echter nog steeds meer dan 30 ingrediënten in een eenvoudige geglazuurde donut. Naast melk, eieren, gist, water en andere traditionele ingrediënten, bevatten hun donuts palm- en sojaolie, dextrose, kunstmatige smaakstoffen, tarwezetmeel en meer.

 4. Sojaolie bevat bijvoorbeeld veel verzadigde en transvetten. Volgens een studie uit 2015 die is gepubliceerd in PLOS ONE, veroorzaakt dit populaire ingrediënt meer kans op obesitas en diabetes dan fructose en kokosolie. Verder is aangetoond dat het de genen activeert die geassocieerd worden met kanker, ontstekingen, diabetes en mitochondriale disfunctie.

Hoe zit het met het donutdieet?

 1. Gezien deze risico's is het eerlijk om te zeggen dat donuts tot de slechtste voedingsmiddelen voor uw lichaam behoren. Toch adviseren sommige voedingsdeskundigen het zogenaamde donutdieet aan emotionele eters. Er is zelfs een hele website gewijd aan dit plan voor gewichtsverlies.

 2. Het is belangrijk op te merken dat het donutdieet niet echt op donuts is gebaseerd. Zie het als een vorm van flexibel dieet. Je mag donuts eten als je wilt, maar het is niet verplicht.

 3. Het gaat erom jezelf toestemming te geven om van je favoriete eten te genieten, zodat je je kunt losmaken van emotioneel eten. Moderatie is de sleutel. Dieters mogen slechts één portie donuts of andere lekkernijen krijgen.

 4. Hoe goed het ook klinkt, het donutdieet mist wetenschappelijk bewijs. Af en toe donuts eten zal waarschijnlijk geen gewichtstoename veroorzaken of je ziek maken - zorg er gewoon voor dat je er geen gewoonte van maakt. Let op uw porties en probeer versies met weinig suiker te kiezen.

Donuts eten als ontbijt

 1. Je denkt misschien dat het eten van donuts voor het ontbijt redelijk veilig is, omdat je die calorieën de hele dag verbrandt. Niet echt, want het draait niet allemaal om calorieën.

 2. Volgens Medical News Today ervaren sommige mensen het zogenaamde Somogyi-effect en het ochtendgloren. Beide aandoeningen zorgen ervoor dat hun bloedsuikerspiegel 's morgens hoog is.

 3. Donuts zijn rijk aan koolhydraten. Als je bloedsuikerspiegel al hoog is wanneer je wakker wordt, zal het eten van donuts ze verder verhogen. Dit kan leiden tot hyperglykemie. Op de lange termijn kan het je risico op insulineresistentie verhogen, wat een risicofactor is voor hartaandoeningen, metabool syndroom en obesitas, zoals een studie uit 2017 gepubliceerd in The Faseb Journal aangeeft.

 4. Het beperken van koolhydraten in de ochtend tijdens een mediterraan dieet kan leiden tot een grotere vermindering van lichaamsvetniveaus, body mass index (BMI) en tailleomtrek. Als u koolhydraten overslaat voor het ontbijt, kunt u meer merkbare verbeteringen in vetmassa en lichaamsgewicht ervaren in vergelijking met het volgen van hetzelfde dieet zonder de koolhydraten in de ochtend te beperken.

 5. Uiteindelijk komt het allemaal neer op uw algehele dieet en eetgewoonten. Als je een gezond dieet hebt, zal het af en toe genieten van donuts geen verschil maken.

 6. Vergeet niet dat er betere opties zijn om uit te kiezen. Vers en gedroogd fruit, amandelen, walnoten, cashewnoten en pompoenpitten zijn veel gezonder. Bovendien kun je thuis altijd donuts maken met stevia, honing, volkorenmeel of amandelmeel, donkere chocolade en andere voedzame ingrediënten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407