Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De gezondheidsvoordelen van Griekse bergthee

Variabelen maken het verschil

 1. Griekse bergthee, ook bekend als herdersthee, wordt gemaakt van de bladeren van planten van de Sideritis-soort. Griekse kruidenthee, een kruidenthee, wordt al vele jaren gedronken vanwege de gezondheidsvoordelen. Ook wel ijzeren wrat genoemd, de thee wordt nog steeds gemaakt van vers geoogste kruiden in de Middellandse Zee. Het is verkrijgbaar als gedroogde losse thee of in theezakjes in reformwinkels en sommige supermarkten. Het kan helpen bij de spijsvertering en bevat natuurlijke antioxidanten.

Vol met flavonoïden en antioxidanten

 1. In 2011 publiceerde het "Journal of Ethnopharmacology" een studie naar het flavonoïde-gehalte van alle planten die in het geslacht Sideritis werden aangetroffen. Ondanks het brede scala aan beschikbare soorten - meer dan 150 - ontdekten onderzoekers dat alle Sideritis-soortenplanten antimicrobiële, ontstekingsremmende, antioxiderende en antispasmodische eigenschappen hadden. Ze waren rijk aan een aantal natuurlijke antioxidanten, waaronder flavonoïden, en bijna alle soorten bevatten ook etherische oliën.

Verlaagt de bloeddruk

 1. Uit een publicatie uit 2012 van het "Journal of Physiology and Pharmacology" bleek dat extracten van Sideritis de bloeddruk helpen verlagen en de bloedvaten helpen te ontspannen. De dierstudie mat de arteriële bloeddruk en ontdekte dat een dosis Sideritis-extract leidde tot verwijding van de bloedvaten, wat hielp bij het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van stress op de hartspier. Hoewel de studies het gebruik van Sideritis voor de voordelen voor de gezondheid van het hart hebben geholpen, is verder onderzoek nodig voordat Griekse bergthee kan worden beschouwd als een behandeling voor cardiovasculaire aandoeningen.

Beschermt het spijsverteringssysteem

 1. In 2012 publiceerde "Planta Medica" een dierstudie naar de effecten van Griekse bergthee op de gezondheid en aandoeningen van het maagdarmkanaal. Onderzoekers ontdekten dat het nemen van een orale dosis Griekse bergthee leidde tot minder ontsteking in het maagdarmkanaal, waarschijnlijk vanwege de aanwezigheid van fenolen en antioxidanten die van nature in de plant voorkomen. Onderzoekers ontdekten ook dat het nemen van het supplement op de lange termijn leidde tot verminderde ontsteking en toxiciteit, wat de beschermende eigenschappen van Griekse bergthee aantoonde. Hoewel de resultaten veelbelovend waren, is verder onderzoek naar Griekse bergthee nodig als kruidenbehandeling voor gastro-intestinale complicaties.

Griekse bergthee brouwen

 1. Bij het zetten van Griekse bergthee uit verse planten, kunt u de bloemen, stengel en bladeren van de plant gebruiken. Plaats ongeveer zes tot acht stukken van 2-inch van de plant in kokend water en zet het vuur lager, zodat deze vijf tot 10 minuten kan sudderen, afhankelijk van hoe sterk je de thee lekker vindt. Griekse bergthee heeft een aardse smaak en, als je de bloemen gebruikt, een lichte bloemengeur. Voeg voor gedroogde theebladeren of theezakjes ongeveer 2 eetlepels, of een derde van een theezakje, toe aan een theepot en vul met kokend water, laat vijf tot 10 minuten trekken. Je kunt honing, melk of citroen toevoegen om de thee op smaak te brengen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407