Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De glycemische index van Pasta

Opties voor koolhydraatarme pasta

 1. Omdat uw lichaam pasta langzamer verteert dan veel andere zetmeelrijke voedingsmiddelen, biedt pasta u duurzame energie zonder schommelingen in uw bloedsuiker te veroorzaken. Pasta's rangorde op de glycemische index - een schaal die wordt gebruikt voor het beoordelen van de effecten van voedingsmiddelen op bloedglucosewaarden - kan lager zijn dan brood of aardappelen, afhankelijk van hoe lang u uw pasta laat koken. Wanneer u de glycemische index gebruikt om maaltijden te plannen, kunt u vele soorten pasta toevoegen zonder het totale effect van de maaltijd op uw bloedsuiker te vergroten.

Glycemische index

 1. De glycemische index, of GI, biedt een methode voor het evalueren van de effecten van koolhydraatbevattend voedsel op uw bloedglucosespiegel. De GI rangschikt voedingsmiddelen op een schaal van 1 tot 100, afhankelijk van hoe snel en aanzienlijk uw bloedsuiker stijgt nadat u ze hebt gegeten. Veel op meel gebaseerde producten, zoals brood, hebben een hoge GI-waarde. De GI-waarde van de meeste soorten brood varieert tussen 70 en 75, volgens gegevens van de Glycemic Index Foundation. De GI-waarde van pasta varieert tussen 43 en 61, met waarden voor de meeste soorten die halverwege de jaren 50 hangen.

Moleculaire structuur

 1. Hoewel pasta, zoals brood, is gemaakt van bloem, vertraagt ​​de structuur van het zetmeel in pasta de spijsvertering, waardoor veel soorten pasta een lagere GI hebben dan brood. Volgens de Glycemic Index Foundation is pasta uniek onder koolhydraten doordat de zetmeelmoleculen zijn ingesloten in een netwerk van gluten, een vorm van eiwitten die voorkomt in tarwe. Deze moleculaire structuur vertraagt ​​de omzetting van pasta's koolhydraten in glucose tijdens de spijsvertering, wat resulteert in een lagere GI-waarde.

Types

 1. Het type pasta dat u eet en de tijdsduur dat u het kookt, hebben invloed op de GI-waarde van dit voedsel. De meeste soorten en maten pasta hebben een GI-waarde tussen 30 en 60, zegt de Glycemic Index Foundation. Aziatische rijstnoedels zoals udon of hokkien hebben ook een lage tot gemiddelde GI-waarde. De meeste pastavormen kunnen worden beschouwd als "langzame koolhydraten", wat betekent dat hun langzaam verteerbare koolhydraten energie leveren zonder een snelle toename van bloedglucose te veroorzaken.

 1. Het te gaar koken van uw pasta beïnvloedt de kwaliteit van het zetmeel en kan de GI-waarde verhogen. Hoe meer je een zetmeelrijk voedsel zoals pasta kookt, hoe beter verteerbaar het zetmeel wordt, wat betekent dat je lichaam zijn koolhydraten sneller omzet in glucose. Om te voorkomen dat de GI-waarde van pasta wordt verhoogd, kook je deze alleen totdat het beetgaar is, of enigszins stevig en taai, suggereert de Glycemic Index Foundation.

Aanbevelingen

 1. In een artikel uit 2002 gepubliceerd in "The American Journal of Nutrition", beweert Dr. F. Xavier Pi-Sunyer dat de variabiliteit in GI-waarden in de verschillende vormen en breedten van pasta het moeilijk maakt om voedingsaanbevelingen voor dit voedsel als geheel te maken op basis van de glycemische effecten ervan. Of je nu GI-waarde van pasta's in overweging neemt bij het plannen van je maaltijden, de complexe koolhydraten van pasta's leveren energie met weinig vet. Probeer volkoren versies van pasta, die de vezels, vitaminen en mineralen van de oorspronkelijke korrelkorrels bevatten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407