Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De kracht van liefde: hoe relaties lichaam en geest ten goede komen

De kracht van liefde: hoe relaties lichaam en geest ten goede komen

 1. Met Valentijnsdag nadert, zullen veel mensen die het geluk hebben in relaties terecht te komen, zich voorbereiden op een feestdag. De gezondheidsbewuste kijker kan op zijn hoede kijken naar dozen chocolaatjes en maaltijden in restaurants, maar het is de moeite waard eraan te denken dat buiten deze aflaten een schat aan gezondheidsvoordelen is geïdentificeerd voor mensen in relaties.

 2. Velen zullen zich ervan bewust zijn dat seks een vorm van lichaamsbeweging is, de hartslag verhoogt en een gemiddelde piek bij een orgasme bereikt dat vergelijkbaar is met vormen van lichte lichaamsbeweging, zoals naar boven lopen. Het is ook prima voor mensen met een hartaandoening om seks te hebben, zolang ze nog steeds gelijkwaardige activiteiten kunnen uitvoeren (zoals twee trappen oplopen) zonder pijn op de borst te ervaren.

 3. Buiten dit, echter, verscheidene andere gezondheidsvoordelen voortvloeien uit het hebben van een relatie. En in een liefdevolle relatie zijn is niet alleen maar een bed van rozen; verschillende soorten relaties hebben hun eigen effecten. Wij onderzoeken.

Doe een beetje liefde in je hart

 1. Het hart is een van de meest opvallende symbolen van liefde, en misschien is het niet verwonderlijk dat liefde zowel letterlijk als figuurlijk wordt geassocieerd met een van de belangrijkste organen in het menselijk lichaam. Omdat februari de Amerikaanse hartmaand is, lijkt het verstandig eerst de minder voor de hand liggende voordelen voor het hart te onderzoeken.

 2. Onderzoek heeft aangetoond dat een bevredigende relatie kan leiden tot verbeterde overlevingskansen na een coronaire bypass-operatie - een agressieve behandeling voor hartaandoeningen. De effecten van tevredenheid waren net zo belangrijk voor overleving als traditionele risicofactoren, zoals obesitas en tabaksgebruik.

 3. Deze bevinding kan te wijten zijn aan gelukkige relaties die gezond gedrag aanmoedigen, zoals stoppen met roken en fit blijven.

 4. Minder actieve weergave van intimiteit dan seks kan ook gunstig zijn voor de cardiovasculaire gezondheid. Uit een onderzoek bleek dat paren die 10 minuten handen vasthielden gevolgd door een knuffel van 20 seconden gezondere reacties op een openbare spreektaak hadden dan deelnemers die alleen maar rustten.

 5. De paren die kort warm sociaal en fysiek contact hadden, vertoonden lagere hartslagen, lagere bloeddruk en kleinere verhogingen van de hartslag, met resultaten vergelijkbaar voor mannen en vrouwen.

 6. "Deze bevindingen suggereren dat aanhankelijke relaties met een ondersteunende partner kunnen bijdragen aan een lagere reactiviteit op stressvolle gebeurtenissen in het leven," schrijven de auteurs. De implicatie van de studie is dat aanhankelijke relaties kunnen worden gerelateerd aan een betere cardiovasculaire gezondheid.

 7. Hypertensie kan gevaarlijk zijn en leiden tot ernstige aandoeningen zoals hartfalen, beroerte en hartaanval. Onderzoek heeft ook aangetoond dat het het risico op cognitieve achteruitgang op latere leeftijd kan verhogen. Het verlagen van de bloeddruk is echter niet het enige aspect van een relatie die het cognitief functioneren ten goede komt.

Altijd aan je hoofd

 1. Seks is ook door onderzoekers gevonden om de geestelijke gezondheid te verbeteren. Een kleine studie van 46 mannen en vrouwen suggereerde dat seks, net als andere vormen van fysieke activiteit, het stressniveau vermindert.

 2. Onderzoekers voerden stresstests uit waarbij ze hardop rekenden en ontdekten dat mensen die seks hadden beter omgaan met stress dan deelnemers die helemaal geen seks hadden.

 3. Het gevoel van welzijn van een persoon kan ook worden verbeterd door seks. Een veel grotere studie onder 3000 mensen in de leeftijd van 57-85 toonde aan dat degenen die seks hadden hun gezondheid veel gunstiger beoordeelden dan degenen die dat niet waren.

 4. In deze studie was het niet alleen seks die leidde tot een verbeterd welzijn, maar in het algemeen een bevredigende relatie. De onderzoekers ontdekten dat deelnemers in hechte relaties eerder meldden dat ze een "uitstekende" of "zeer goede" gezondheid hadden, in plaats van alleen maar "goed" of "slecht". [! 10004 => 1140 = 3!

 5. Dr. Larry J. Young, van de Emory University in Atlanta, GA, vertelde Medical News Today dat de voordelen voor de gezondheid en het welzijn van een relatie het beste worden begrepen door te zien wat er gebeurt als een relatie verloren gaat, hetzij door overlijden of door opsplitsen:

 6. "Verlies van een geliefde (bijv. Echtgenoot of romantische partner) leidt tot een toename van sterfte, immuunsuppressie, hart- en vaatziekten en depressie."

Liefde is niet voor iedereen hetzelfde

 1. Opgemerkt moet worden dat niemand liefde op precies dezelfde manier lijkt te ervaren als alle anderen. We voelen ons allemaal aangetrokken tot verschillende soorten mensen en verwachten veel verschillende dingen van een relatie. Het is daarom niet verwonderlijk dat de gezondheidsimplicaties van liefde ook verschillen.

 2. Onlangs rapporteerde MNT over een onderzoek naar de effecten van hechtingsstijl op pijnverlichting. De hechtingsstijl voor volwassenen verwijst naar patronen die individuen vertonen in relaties die verband houden met hoe ze nabijheid zoeken of vermijden. [! 10004 => 1140 = 4!

 3. In een klein onderzoek bij 39 vrouwen werden "matig pijnlijke" laserpulsen toegediend aan de vingers van de deelnemers, terwijl hun romantische partner aanwezig was en vervolgens afwezig was. De auteurs ontdekten dat hoe meer vrouwen nabijheid in hun relaties mijden, des te meer pijn ze ervoeren wanneer hun partner aanwezig was.

 4. De auteurs concludeerden dat "de aanwezigheid van partners mogelijk geen gunstig effect heeft op de pijnervaring wanneer het pijnlijke individu wordt gekenmerkt door een hogere vermijding van gehechtheid." De aanwezigheid van anderen kan de voorkeursmethode voor het omgaan met "de dreigingswaarde van pijn" voor dergelijke personen verstoren. [! 10004 => 1140 = 4!

 5. Hoofdauteur Dr. Charlotte Krahe vertelde MNT dat ze geloofden dat oxytocine mogelijk deel uitmaakt van een neurobiologisch mechanisme dat betrokken is bij het vormgeven van de effecten van interactie met naaste anderen op de pijnervaring.

 6. Oxytocine is door onderzoekers geassocieerd met delen van de hersenen die betrokken zijn bij emotioneel, cognitief en sociaal gedrag. Daden van intimiteit, zoals geslachtsgemeenschap, hand in hand en in de ogen van een andere persoon kijken, stimuleren de afgifte van oxytocine bij mannen en vrouwen. Het hormoon wordt in grotere hoeveelheden geproduceerd bij moeders wanneer ze bevallen of borstvoeding geven.

 7. In een artikel gepubliceerd in Nature, suggereert Dr. Young dat langdurige binding tussen partners gereguleerd kan worden door dezelfde mechanismen als die betrokken zijn bij moederlijke binding.

 8. Oxytocine "werkt samen met het belonings- en versterkingssysteem dat wordt aangestuurd door de neurotransmitter dopamine - hetzelfde circuit dat geneesmiddelen zoals nicotine, cocaïne en heroïne inwerken op mensen om euforie en verslaving te produceren", schrijft hij .

 9. "Ik denk dat dit de enige reden is dat we elkaar altijd knuffelen en elkaar aanraken. Ik denk dat dit het mechanisme is dat oxytocine in relaties hoog houdt", zegt dr. René Hurlemann , een professor in de psychiatrie aan de Universiteit van Bonn in Duitsland.

Verslaafd aan liefde, en dan intrekking

 1. "We hebben bewijs dat de terugtrekking uit oxytocine na sociaal verlies tot depressieve bijwerkingen leidt, althans op basis van onze studies in monogame prairiemuizen," vertelde Dr. Young aan MNT.

 2. In een paper gepubliceerd in Psychopharmacology in 2012, hebben Dr. Young en James P. Burkett onderzoek naar drugsverslaving beoordeeld naast onderzoek naar sociale hechtingen. "De psychologie van menselijke liefde en drugsverslaving delen krachtige overlappingen op vrijwel elk niveau van het verslavende proces, van eerste ontmoetingen tot terugtrekking," concluderen de auteurs.

 3. Oxytocine bleek een modulerende rol te spelen in vele aspecten van drugsverslaving, samen met extra rollen in de verwerking van herinneringen en informatie die betrokken zijn bij sociale gehechtheid.

 4. De associatie tussen oxytocine en verslaving is vorig jaar verder onderzocht in onderzoek uitgevoerd door de Universiteit van Adelaide in Australië. De studie suggereerde dat een slechte ontwikkeling van oxytocine tijdens de vroege kinderjaren kan verklaren waarom sommige mensen bezwijken aan verslavend gedrag.

 5. Dr. Young en Burkett stellen dat de overlappingen in de psychologie van menselijke liefde en drugsverslaving suggereren dat behandelvormen voor het ene domein effectief kunnen zijn in een ander. "[!Bijvoorbeeld

 6. Deze bevindingen suggereren dat verder onderzoek naar de neurobiologische mechanismen van liefde zou kunnen onthullen hoe de positieve gezondheidseffecten zouden kunnen worden gebracht aan mensen die zich zonder dat bevinden.

Niet alle ondergang en somberheid voor alleenstaanden

 1. Alleenstaande mensen kunnen zich rond Valentijnsdag behoorlijk neerslachtig voelen, omringd door mensen die een vreugde ervaren die hen op dat moment ontgaat. Lezen over deze voorbeelden van gezondheidsvoordelen voor gelukkige en aanhankelijke koppels kan hier wellicht toe bijdragen.

 2. Het is echter niet alle ondergang en somberheid voor alleenstaanden. Onderzoek heeft uitgewezen dat het hebben van een goed netwerk van vrienden veel van dezelfde positieve effecten kan hebben als een relatie hebben.

 3. Uit een onderzoek onder 1500 mensen ouder dan 70 bleek dat deelnemers die aangaven sterke vriendschapsgroepen te hebben, de neiging hadden langer te leven dan mensen met minder vrienden. De auteurs suggereerden dat deze bevinding te wijten zou kunnen zijn aan vrienden die een positieve invloed hebben op levensstijlkeuzes.

 4. Ondanks alle gezondheidsvoordelen die seks biedt, heeft onderzoek ook aangetoond dat een celibaatsleven ook lang en gezond kan zijn. Een longitudinale studie van 678 nonnen in de leeftijd van 75-107 vond dat veel deelnemers een actieve levensstijl handhaafden en tot op hoge leeftijd een sterke cognitieve functie vertoonden.

 5. Dus, hoewel er veel te vieren valt over het hebben van een relatie rond Valentijnsdag, is het geenszins de alleskunner, vooral als je kijkt vanuit een gezondheidsperspectief. Iedereen kan genieten van een goede gezondheid en een lang leven, ongeacht hun relatiestatus.

 6. Een onderzoek naar seksualiteit en gezondheid bij oudere volwassenen in de Verenigde Staten, Stacy T. Lindau, et al., N Engl J Med, doi: 10.1056 / NEJMoa067423, online gepubliceerd op 23 augustus 2007.

 7. Bevestigingsstijl modereert de aanwezigheid van partners op pijn: een door laser opgewekte potentiaalstudie, Charlotte Krahe, et al., Social Cognitive and Affective Neuroscience, doi: 10.1093 / scan / nsu156, online gepubliceerd 1 Januari 2015.

 8. Mens zijn: liefde: neurowetenschap onthult alles, Larry J. Young, Nature, doi: 10.1038 / 457148a, online gepubliceerd 7 januari 2009, extract.

 9. British National Health Service, voordelen van liefde en seks, geraadpleegd op 11 februari 2015.

 10. Gezond ouder worden en dementie: bevindingen uit de Nun Study, D.A. Snowdon, et al., Ann Intern Med, online gepubliceerd op 2 september 2003, abstract.

 11. Mayo Clinic, positief denken: stop met negatief zelf praten om stress te verminderen, bezocht op 12 februari 2015.

 12. De gedragsmatige, anatomische en farmacologische parallellen tussen sociale gehechtheid, liefde en verslaving ', Larry J. Young, et al., Psychopharmacology, doi: 10.1007 / s00213-012-2794-x, gepubliceerd online 11 augustus 2012, abstract.

 13. Warm partnercontact is gerelateerd aan lagere cardiovasculaire reactiviteit, Karen M. Grewen, et al., Behav Med., Online gepubliceerd 2003, abstract.

 14. WebMD, Hoe de 'Love Hormone' zijn magie werkt, bezocht op 11 februari 2015.

 15. Bezoek onze categorie Gezondheidspagina voor het laatste nieuws over dit onderwerp, of meld u aan voor onze nieuwsbrief voor de laatste updates over Volksgezondheid.

 16. Gebruik een van de volgende formaten om dit artikel in uw essay, paper of rapport te vermelden:

 17. Let op: als er geen auteursinformatie wordt verstrekt, wordt in plaats daarvan de bron vermeld.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407