Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De onmogelijke hamburger: een gedetailleerd voedingsoverzicht

Manieren om serotonine te stimuleren

 1. De Impossible Burger is een plantaardig alternatief voor traditionele hamburgers op basis van vlees. Er wordt gezegd dat het de smaak, het aroma en de textuur van rundvlees nabootst.

 2. Sommigen beweren dat de onmogelijke hamburger voedzamer en milieuvriendelijker is dan hamburgers op basis van rundvlees. Anderen beweren dat bepaalde ingrediënten in de Impossible Burger mogelijk niet optimaal zijn voor uw gezondheid.

 3. Dit artikel legt uit wat de Impossible Burger is, waar het van is gemaakt en of het qua voedingswaarde superieur is aan hamburgers op basis van rundvlees.

Wat is de onmogelijke hamburger?

 1. De Impossible Burger is gemaakt door Impossible Foods, een bedrijf opgericht door Patrick O. Brown in 2011.

 2. Brown is emeritus wetenschapper en professor aan de Stanford University in Californië. Hij heeft een medische graad en een Ph.D. en heeft vele jaren als onderzoekswetenschapper gewerkt.

 3. Via conferenties probeerde Brown het bewustzijn te vergroten over hoe het gebruik van dieren voor voedsel schadelijk is voor het milieu. Dit had echter weinig impact, dus richtte hij een bedrijf op dat plantaardige alternatieven produceerde voor populaire dierlijke producten.

 4. Het kenmerkende product - de onmogelijke hamburger - is bedoeld om de smaak van rundvlees perfect na te bootsen.

 5. Met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten heeft Impossible Foods een plantaardige burger gemaakt die volgens sommigen perfect lijkt op de smaak, het aroma en de textuur van rundvlees.

 6. De originele Impossible Burger bevat de volgende ingrediënten:

 7. Water, getextureerde tarwe-eiwit, kokosolie, aardappeleiwit, natuurlijke aroma's, 2% of minder leghemoglobine (soja), gistextract, zout, konjac-gom, xanthaangom, soja-eiwitisolaat, vitamine E, vitamine C, thiamine (vitamine B1), zink, niacine, vitamine B6, riboflavine (vitamine B2) en vitamine B12.

 8. In 2019 introduceerde het bedrijf een nieuw recept met de volgende wijzigingen:

 9. Heem, of soja-leghemoglobine, is het ingrediënt dat de onmogelijke hamburger onderscheidt van andere plantaardige hamburgers. Het draagt ​​bij aan de smaak en kleur van de burger en maakt het "bloeden" zoals een runderburger doet wanneer hij wordt gesneden.

 10. Het is misschien ook het meest controversiële ingrediënt in de onmogelijke hamburger.

 11. Anders dan de heem in rundvlees, is de heem in de Impossible Burger genetisch gemanipuleerd door soja-eiwit toe te voegen aan genetisch gemanipuleerde gist (1).

 12. Hoewel algemeen erkend als veilig (GRAS) door de Food and Drug Administration (FDA), maken sommigen zich zorgen over de mogelijke gezondheidseffecten (2).

 13. Momenteel is de Impossible Burger alleen verkrijgbaar bij bepaalde restaurants en fastfood-instellingen in de Verenigde Staten, Hong Kong en Macau. Het bedrijf is ook van plan om de Impossible Burger vanaf 2019 in Amerikaanse supermarkten te verkopen.

Onmogelijke hamburgervoeding

 1. Er zijn voedingsverschillen tussen de onmogelijke hamburger en hamburgers op basis van rundvlees.

 2. In de volgende tabel wordt een portie van 113 gram van de Impossible-burger vergeleken met een portie van een 90% -arme runderburger (3, 4).

 3. Onmogelijke hamburgers bevatten aanzienlijk minder eiwitten dan hamburgers op basis van rundvlees, maar bevatten meer vezels. Onmogelijke hamburgers bevatten ook meer vet en bevatten koolhydraten, terwijl hamburgers geen koolhydraten bevatten.

 4. Bovendien verslaat de Impossible Burger rundvlees in veel vitamine- en mineraalcategorieën zoals foliumzuur, B12, thiamine en ijzer.

 5. Het is echter belangrijk op te merken dat deze voedingsstoffen aan het product worden toegevoegd, in tegenstelling tot de voedingsstoffen in rundvlees.

 6. Onmogelijke hamburgers bevatten ook een grote hoeveelheid toegevoegd zout, verpakt in 16% van de dagelijkse waarde voor natrium in een portie van 113 gram.

Onmogelijke Burger-voordelen

 1. Onmogelijke burgers bieden verschillende gezondheidsvoordelen.

 2. De Impossible Burger bevat een indrukwekkende hoeveelheid voedingsstoffen, terwijl vitamines en mineralen zoals ijzer, thiamine, zink, niacine, riboflavine en vitamine B12 worden toegevoegd tijdens de verwerking.

 3. Sommige van deze voedingsstoffen, zoals vitamine B12, ijzer en zink, zijn vooral belangrijk voor degenen die plantaardige diëten volgen, waaronder veganisten en vegetariërs.

 4. Veganisten en vegetariërs lopen een groter risico om tekorten aan deze voedingsstoffen te ontwikkelen dan mensen die dierlijke producten consumeren (5, 6, 7).

 5. Wat de Impossible Burger echt onderscheidt van andere veganistische en vegetarische voedingsmiddelen verrijkt met ijzer, is dat het heemijzer biedt. Heemijzer wordt beter door uw lichaam opgenomen dan het niet-heemijzer dat u uit plantaardig voedsel krijgt.

 6. Bovendien is aangetoond dat soja-leghemoglobine een vergelijkbare biologische beschikbaarheid heeft als het ijzer in vlees, waardoor het een potentieel belangrijke bron van zeer absorbeerbaar ijzer is voor degenen die geen dierlijke producten consumeren (8 ).

 7. Het ijzer in de Impossible Burger is goedgekeurd door de FDA voor gebruik in voedsel, hoewel de veiligheid op lange termijn nog onbekend is.

 8. De Impossible Burger is een goede keuze als u van de smaak van rundvleesburgers houdt, maar uw inname van dierlijke producten wilt beperken.

 9. Naast dat het geschikt is voor zowel vegetarische als veganistische diëten, bevat het voedingsstoffen die veel plantaardige diëten missen, zoals vitamine B12 en heemijzer.

 10. Aangezien onmogelijke hamburgers worden aangeboden in bepaalde restaurants en fastfoodrestaurants, is het een smakelijke en gemakkelijke maaltijdkeuze voor degenen die plantaardige diëten volgen.

 11. De website van Impossible Burger beweert dat de productie van deze plantaardige burger ongeveer 75% minder water verbruikt, 87% minder broeikasgassen genereert en 95% minder land nodig heeft dan de productie van conventioneel rundergehakt van koeien ( 9).

 12. Uit onderzoek blijkt inderdaad dat de veehouderij de grootste bijdrage levert aan de uitstoot van broeikasgassen en ammoniak in de veehouderij (10).

 13. Broeikasgasemissies van de veehouderij dragen bij aan de opwarming van de aarde. Dit leidt ertoe dat veel klimaatdeskundigen mensen aanbevelen om een ​​meer plantaardig dieet te eten om de druk op het milieu te verminderen (11, 12).

Onmogelijke voorzorgsmaatregelen voor hamburgers

 1. Hoewel de onmogelijke hamburger enkele voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen die u kunt overwegen.

 2. Hoewel soja-leghemoglobine - het heem dat in Impossible Burgers wordt gebruikt - door de FDA als GRAS werd beschouwd, is de veiligheid op lange termijn nog onbekend.

 3. Huidige onderzoeken naar soja-beenhemoglobine zijn alleen uitgevoerd bij dieren en gedurende korte periodes.

 4. Uit een 28-daagse studie bij ratten bleek dat diegenen die het equivalent van 750 mg / kg soja-beenhemoglobine per dag kregen, dat meer dan 100 keer groter is dan de 90e percentiel geschatte dagelijkse inname had bij mensen geen nadelige effecten (13).

 5. Het is momenteel echter onbekend of het veilig is voor mensen om deze door de mens gemaakte verbinding gedurende langere periodes te eten.

 6. Het originele recept van de Impossible Burger bevat tarwe en soja, beide veel voorkomende voedselallergenen.

 7. In feite heeft 1% van de wereldbevolking coeliakie, wat een immuunreactie is op glutenbevattende granen.

 8. Bovendien wordt gedacht dat 0,5-13% van de algemene bevolking niet-coeliakie-glutengevoeligheid heeft - een intolerantie voor gluten die resulteert in onaangename symptomen zoals hoofdpijn en darmproblemen (14).

 9. Terwijl het nieuwe recept van de Impossible Burger glutenbevattend tarwe-eiwit heeft vervangen door soja-eiwit, bevat de burger nog steeds ingrediënten die sommige mensen niet kunnen verdragen.

 10. Bijvoorbeeld, een allergie voor soja, hoewel minder vaak voor dan een allergie voor melk of tarwe, wordt beschouwd als een van de acht meest voorkomende voedselallergenen voor zowel volwassenen als kinderen (15).

 11. Impossible Foods verbergt niet het feit dat de Impossible Burger genetisch gemodificeerde (GMO) ingrediënten zoals soja-leghemoglobine en soja-eiwit bevat.

 12. De meeste wetenschappers zijn het erover eens dat GGO-voedsel veilig is. Sommigen maken zich echter zorgen over het gebruik van GGO-gewassen die resistent zijn tegen veelgebruikte herbiciden zoals glyfosaat en 2,4-dichloorfenoxyazijnzuur (2,4-D) (16).

 13. Glyfosaat is gekoppeld aan potentieel schadelijke effecten op mensen, planten en dieren, waardoor veel experts verder onderzoek naar de mogelijke gevaren van dit herbicide voor zowel mens als milieu eisen (17, 18 , 19).

 14. Van glyfosaat is bijvoorbeeld aangetoond dat het de hormonale functie schaadt, en sommige onderzoeken hebben het gekoppeld aan bepaalde vormen van kanker zoals leukemie (20, 21).

 15. Bovendien hebben sommige onderzoeken blootstelling aan 2,4-D gekoppeld aan non-Hodgkin-lymfoom, een type kanker (22).

Is de onmogelijke hamburger gezond?

 1. Als smaak en gemak uw enige zorgen zijn, is de Impossible Burger misschien een goede keuze. Als je echter een voedzamere plantaardige burger wilt eten, overweeg dan een meer op groenten gebaseerde hamburger.

 2. De Impossible Burger bevat voornamelijk soja- of tarwe-eiwit, evenals toegevoegde conserveermiddelen, zout, smaakstoffen en vulstoffen om de smaak, houdbaarheid en textuur te verbeteren.

 3. Hoewel deze ingrediënten als natuurlijk worden beschouwd, zijn ze niet noodzakelijk voor een gezond dieet en sommige mensen vermijden ze liever.

 4. Een ander nadeel van de Impossible Burger is dat elk restaurant er zijn eigen draai aan kan geven, wat betekent dat andere ingrediënten - naast die op de officiële website staan ​​- in de finale aanwezig kunnen zijn voedselproduct.

 5. Andere vegetarische hamburgers op de markt bevatten meestal vergelijkbare ingrediënten. Sommige bevatten echter meer ingrediënten op basis van hele voedingsmiddelen zoals linzen, quinoa, hennep en zwarte bonen.

 6. Gelukkig kunt u thuis gezondere en meer op volkoren gebaseerde hamburgers maken. Heerlijke plantaardige en voedzame hamburgerrecepten zijn online te vinden en zijn vaak gebaseerd op plantaardige eiwitten zoals bonen, granen en noten.

 7. Plus, veel recepten bevatten verse groenten zoals zoete aardappel, uien, bloemkool, bladgroenten en kruiden om de voedingsvoordelen van het uiteindelijke gerecht verder te verbeteren.

 8. Het heemijzer in de Impossible Burger is meer biologisch beschikbaar dan niet-heemijzer in plantaardig voedsel.

 9. Gelukkig kun je, als je een plantaardig dieet eet, in plaats daarvan aan je ijzerbehoeften voldoen door voedingsmiddelen met veel voedingsstoffen te eten, zoals peulvruchten, noten, zaden en granen. Als alternatief kun je ijzersupplementen nemen.

 10. Bovendien zijn plantaardige ijzerbronnen in combinatie met voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C, evenals weken, kiemen of fermenteren van granen en peulvruchten voordat ze worden gegeten, eenvoudige manieren om op natuurlijke wijze de absorptie van non-heemijzer (23, 24).

De onderste regel

 1. The Impossible Burger heeft de krantenkoppen gehaald vanwege zijn indrukwekkende gelijkenis met hamburgers op basis van rundvlees.

 2. Het heeft een hoog eiwit-, vitamine- en mineraalgehalte, waaronder een genetisch gemanipuleerde, plantaardige bron van heemijzer bekend als soja-leghemoglobine.

 3. Er zijn echter zorgen over sommige ingrediënten. Deze omvatten soja-hemoglobine en mogelijk allergene eiwitbronnen zoals gluten en soja.

 4. Hoewel de onmogelijke hamburger onderweg een smakelijke en handige optie is, kun je thuis meer voedzame plantaardige hamburgers maken van ingrediënten voor hele voedingsmiddelen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407