Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De voeding van gekiemde bruine rijst

Voedsel combineren

 1. Gekiemde bruine rijst, soms gekiemde bruine rijst genoemd, lijkt op gewone bruine rijst. Eenmaal gekookt, geeft de gekiemde rijst echter een iets zoetere smaak en een minder taaie textuur. Het ruilen van je gebruikelijke bruine rijst voor de gekiemde versie kan ook de hoeveelheid voedingsstoffen die je van het graan krijgt verhogen. Gekiemde bruine rijst kan worden gebruikt in veel van dezelfde recepten waarin je al gewone bruine rijst gebruikt.

De basis: calorieën, vet en eiwitten

 1. Een portie gekiemde bruine rijst bevat 170 calorieën en 1,5 gram vet, wat 2 procent is van uw dagelijkse vetwaarde. Gekiemde bruine rijst bevat geen verzadigd vet, waardoor het een hart-gezonde keuze is. Een portie gekiemde bruine rijst van een kwart kopje bevat 4 gram eiwit, dat is 9 procent van de 46 gram vrouwen per dag en 7 procent van de 56 gram mannen dagelijks nodig.

Noodzakelijke voedingsstoffen

 1. Gekiemde bruine rijst levert 2 gram vezels per portie van een kwart kopje. Dat is 8 procent van de 25 gram vezels die vrouwen elke dag nodig hebben en 5 procent van de 38 gram mannen dagelijks. Vezel bevordert de normale spijsvertering en kan het risico op constipatie en medische problemen zoals hartaandoeningen verminderen. Een portie gekiemde bruine rijst levert ook een kleine hoeveelheid ijzer.

Gezondheidsvoordelen en onderzoek

 1. Gekiemde bruine rijst wordt enkele uren in water geweekt, en dit helpt de voedingsstoffen in het graan meer biologisch beschikbaar te maken, volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Gekiemde bruine rijst heeft bijvoorbeeld vier keer meer vezels en vitamine E dan gewone rijst en drie keer meer vitamine B-1, vitamine B-6 en magnesium. Gekiemde bruine rijst kan ook het immuunsysteem stimuleren, de bloeddruk verlagen, angst verminderen en de vorming van kankercellen voorkomen, volgens een artikel uit 2011 gepubliceerd in het "Journal of Food Science and Technology." De rijst kan ook helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, merkt een artikel uit 2008 op in het "Journal of Nutritional Science and Vitaminology."

Ongepelde bruine rijst in uw dieet

 1. Zoek gekiemde bruine rijst in natuurvoedingswinkels of in het natuurvoedingsgedeelte van uw supermarkt. De kok ontsproot bruine rijst net zoals je gewone bruine rijst zou doen, volgens de "New York Times." Combineer de gekookte gekiemde bruine rijst met gebakken groenten en gestoomd vlees, zoals kip, voor een complete en voedzame maaltijd. Voeg gekookte gekiemde bruine rijst toe aan kip- of groentesoep om deze meer vullend te maken en het gehalte aan voedingsstoffen te verhogen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407