Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De voedingswaarde van Seitan

Houd uw buik gezond

 1. Seitan is een veganistisch en vegetarisch vriendelijk eiwit. Het is gemaakt van gluten, in tegenstelling tot de meeste andere plantaardige eiwitproducten, die zijn gemaakt van soja. Calorie tracker onderzoek toont aan dat seitan een zeer hoog eiwitgehalte en een laag koolhydraatgehalte heeft, zoals de meeste dierlijke eiwitten. Een volledig overzicht van de voedingswaarden van seitan is beschikbaar op MyPlate.

Wat is Seitan?

 1. Seitan is een soort veganistisch eiwit. Het is ontstaan ​​in China en is vooral populair in Azië. Het bevat weinig koolhydraten en vet, waardoor dit een populair alternatief is voor producten op basis van soja zoals tofu en tempeh. Veganisten en vegetariërs die soja niet verdragen, gebruiken vaak seitan als hun keuze voor vleesvervanger.

 2. In tegenstelling tot tofu, tempeh of plantaardige eiwitten, is seitan gemaakt van gluten. Gluten is het eiwit in bloem dat het structuur geeft; deze proteïne maakt je deeg elastisch en geeft je brood zijn heerlijk zachte textuur. Gluten is ook een onderdeel van een verscheidenheid aan andere voedingsmiddelen, waaronder noedels, gebak, cakes, taarten en andere producten.

 3. Seitan is echter geen brood. Dit product is gemaakt van gluten die zijn gescheiden van zetmeel en de andere componenten in bloem. Dit type gluten wordt vitale tarwegluten genoemd. Wanneer je seitan maakt, los je in wezen vitale tarwegluten op in water, waardoor je het in de gewenste vorm krijgt en kookt. Premade seitan moet gewoon worden gesneden en gekookt in welk gerecht je ook wilt maken.

Voedingswaarde Seitan

 1. De voeding van Seitan varieert, afhankelijk van of u het thuis hebt gemaakt met vitale tarwegluten of een commercieel ras hebt gekocht. De vermelde voedingsfeiten zijn gebaseerd op vitale tarwegluten die moeten worden gerehydrateerd voordat ze worden geconsumeerd. Eén gram (28 gram) seitan heeft:

 2. De calorieën van Seitan per ounce totaal 104, slechts 5 procent van de dagelijkse waarde. Dit voedsel bevat ook kleine hoeveelheden (tussen 1 en 4 procent) van andere voedingsstoffen, zoals vezels, calcium, koper, magnesium, kalium en zink.

 3. Het eiwitgehalte van seitan is duidelijk de rijkste voedingsstof; het bevat meer eiwitten en minder koolhydraten dan de meeste andere veganistische eiwitbronnen. Het mist echter twee essentiële aminozuren, lysine en threonine, vergeleken met eiwitten uit dierlijke bronnen. De meeste andere veganistische eiwitten, zoals noten, zaden, peulvruchten en soja, zijn echter rijk aan deze essentiële aminozuren.

Manieren om Seitan te gebruiken

 1. Seitan staat bekend om zijn textuur, die meer op vlees lijkt dan op tofu, tempeh en andere vleesvervangers. In feite, wanneer je nepvlees op een menu ziet (zoals nepeend), verwijst dit vaak naar seitan. Seitan is waarschijnlijk qua smaak en textuur het meest vergelijkbaar met kip of champignons. Op zichzelf kan het een beetje saai en droog zijn, maar het is erg lekker eenmaal gekruid, vooral met een saus.

 2. Nadat u seitan hebt gekocht of gemaakt van essentiële tarwegluten, hoeft u het alleen maar in uw voedsel te koken. Seitan kan gemakkelijk op verschillende manieren worden gekookt - je kunt het dun snijden en bruin op een pan voordat je het in salades of ontbijtbroodjes gebruikt. Het kan ook worden gebakken, gekookt of gegrild. Wees voorzichtig dat u uw seitan niet te gaar maakt; het kookt sneller dan je zou denken.

 3. Seitan kan eenvoudig in vrijwel elke schaal worden geïntegreerd. Het absorbeert smaak goed en wordt vaak gebruikt in stoofschotels of roerbakgerechten. Je kunt alles maken, van seitan bourguignon tot seitanburgers - in wezen kun je dit eiwit in gerechten gebruiken op dezelfde manier als elk ander vlees of vleesvervanger.

Seitan versus producten op basis van soja

 1. Soja-eiwitten gemaakt van tofu zijn populaire vegetarische en vegetarische eiwitten. Seitan is echter een veel betere eiwitbron in vergelijking met sojaproducten. Een equivalente hoeveelheid (1 ounce) tofu bevat slechts een fractie van het eiwit dat seitan heeft. Zachte tofu heeft slechts 3 procent van de dagelijkse waarde voor eiwitten, terwijl stevige tofu slechts 4 procent heeft. Zelfs gefermenteerde tofu (tahoe) heeft slechts 5 procent van de dagelijkse waarde voor deze voedingsstof.

 2. Er is hier echter een vangst: hoewel een portie seitan wordt gemaakt van een portie (28 gram) vitale tarwegluten, is de gemiddelde portie tofu ongeveer 100 gram. Dit betekent dat de gemiddelde portie zachte tofu van 100 gram heeft:

 3. Een portie zachte tofu van 100 gram zou slechts 55 calorieën bevatten, ongeveer de helft van de calorieën van seitan. Het heeft ook andere vitamines en mineralen in kleine hoeveelheden, waaronder B-complex vitamines, calcium en zink. Stevige tofu heeft nog meer voedingsstoffen; het is rijker in de meeste van deze mineralen en heeft 14 procent van de dagelijkse waarde voor eiwitten. Op dezelfde manier is gefermenteerde tofu zelfs rijker aan voedingsstoffen. In 100 gram gefermenteerde tofu vind je:

 4. Hoewel alternatieven op basis van soja meer vitamines en mineralen bevatten, bevatten geen enkele vergelijkbare hoeveelheden eiwit - zelfs rekening houdend met de grotere portiegrootte per portie.

 5. Het enige sojaproduct dat qua eiwitgehalte vergelijkbaar is met seitan is tempeh. In tegenstelling tot tofu, die wordt gemaakt van sojamelk, wordt tempeh gemaakt van gekookte, gefermenteerde sojabonen. Dit resulteert in een product dat qua voedingswaarde het meest lijkt op gefermenteerde tofu, maar zelfs rijker aan mineralen en eiwitgehalte (30 procent van de DV per portie van 3 ons).Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407