Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De voordelen van Essenenbrood

Overwegingen

 1. De Essenen waren een Joodse sekte die bloeide rond de tijd van Christus. Ze leefden een ascetische levensstijl en beoefenden vegetarisme. Hun basisvoedsel was brood gemaakt van gekiemde volle granen of bessenwortels, die fijngemalen waren, gemengd met water en gekookt op lage temperaturen om de vitaminen, mineralen en enzymen te behouden. Essenenbrood is de afgelopen jaren populair geworden en bevat soms noten, zaden, rozijnen, dadels en kruiden, waardoor het brood meer op een vochtige, stevige muffin kan lijken. De voedingswaarde van Essenenbrood biedt vele voordelen.

Natuurlijke plantenzymen

 1. Essenenbrood wordt gemaakt van ontkiemende of ontkiemende granen zoals tarwe, rogge, spelt en boekweit. Eenmaal fijngemalen, worden de korrels gemengd met water en gekookt bij temperaturen tussen 45 en 60 graden C gedurende 10 tot 12 uur. Vanwege dit proces wordt Essenenbrood een "levend brood" genoemd omdat de korrels gedeeltelijk rauw zijn en de enzymen intact blijven. Deze plantaardige enzymen zijn gunstig voor het goed verteren van het vezelachtige materiaal, zaden en noten in de darmen, waardoor meer voedingswaarde wordt geëxtraheerd. Het kiemproces neutraliseert ook fytinezuur, een stof in granen die de opname van voedingsstoffen remt, zoals aangehaald in "Biochemical, Physiological and Molecular Aspects of Human Nutrition."

Rijk aan vitamines en mineralen

 1. Wanneer granen, zaden en noten worden ontkiemd, verbetert hun voedingswaarde en wordt deze meer beschikbaar voor mensen. Omdat Essenenbrood niet bij hoge temperaturen wordt gebakken, zijn er meer vitamines, mineralen en aminozuren beschikbaar die anders zouden worden vernietigd. Bijvoorbeeld, zonnebloemspruiten bevatten veel vitamine A en C, terwijl taugé veel vitamine C, ijzer en kalium bevat, volgens "Contemporary Nutrition."

 2. Commerciële broodproductie gebruikt alleen het endosperm van de tarwekorrel, dat voornamelijk koolhydraten en zeer weinig vitamine- of mineraalgehalte bevat. Het commerciële malen van graan tot witte bloem verwijdert de zemelen en de kiem, wat resulteert in het verlies van natuurlijke vezels en tal van vitamines en mineralen. Ter compensatie voegen broodfabrikanten vaak thiamine, riboflavine, niacine, foliumzuur, calcium en ijzer toe. Essenenbrood houdt daarentegen alle voedingsstoffen uit zijn granen vast.

Hoog in antioxidanten

 1. Gekiemde granen, zaden en noten bevatten veel beschermende antioxidanten. Antioxidanten elimineren de bijproducten van oxidatie in het lichaam, ook wel vrije radicalen genoemd, waarvan wordt gedacht dat ze verantwoordelijk zijn voor veroudering, weefselschade en mogelijk kanker.

Hoog in vezel

 1. Gekiemde granen zijn niet alleen goed verteerbaar, maar ook een uitstekende bron van vezels en plantaardige eiwitten. Vezel zet iets uit in het spijsverteringskanaal, wat een vol gevoel kan veroorzaken, de dikke darm kan reinigen en regelmatige stoelgang kan bevorderen. Vezelrijke diëten hebben volgens MedlinePlus ook aangetoond dat ze het cholesterolgehalte in het bloed verlagen en het risico op hart- en vaatziekten verminderen.

Verminderde allergische reacties

 1. In hooggekookte vorm kan tarwe bij sommige mensen slijmcongestie, allergische reacties en constipatie veroorzaken. In gekiemde tarwe wordt het zetmeel echter voornamelijk omgezet in eenvoudige suikers, waardoor mensen met tarwe-intolerantie vaak Essenenbrood met veel minder problemen kunnen eten. Volgens 'Nutritional Sciences' breken gekiemde granen ook de lectines af waar sommige mensen gevoelig of allergisch voor zijn.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407