Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De voordelen van het eten van zeekomkommer als voedsel

De onderste regel

 1. Hoewel je misschien niet bekend bent met zeekomkommers, worden ze in veel Aziatische culturen als een delicatesse beschouwd.

 2. Niet te verwarren met groenten, zeekomkommers zijn zeedieren.

 3. Ze leven over de hele wereld op zeebodems, maar de grootste bevolking is te vinden in de Stille Oceaan.

 4. De meeste zeekomkommers lijken op grote wormen of rupsen en hebben zachte, buisvormige lichamen.

 5. Ze worden verzameld door duikers of commercieel gekweekt in grote, kunstmatige vijvers.

 6. Naast hun culinaire aantrekkingskracht worden zeekomkommers in de traditionele volksgeneeskunde gebruikt om een ​​breed scala aan kwalen te behandelen.

 7. Dit artikel onderzoekt de voedingsvoordelen van zeekomkommers en of ze het waard zijn aan uw dieet toe te voegen.

Hoe worden zeekomkommers gebruikt?

 1. Zeekomkommers worden al eeuwenlang gebruikt als voedselbron en medicinaal ingrediënt in Aziatische en Midden-Oosterse landen.

 2. In feite worden ze al 170 jaar uit de Stille Oceaan gevist (1).

 3. Deze slakachtige dieren worden vers of gedroogd gebruikt in verschillende gerechten, hoewel de gedroogde vorm veruit de meest gebruikte is.

 4. Gedroogde zeekomkommer, bekend als beche-de-meror trepang, wordt gerehydrateerd en toegevoegd aan recepten zoals soepen, stoofschotels en roerbakgerechten.

 5. Zeekomkommers kunnen ook rauw, gepekeld of gebakken worden gegeten.

 6. Ze hebben een gladde textuur en flauwe smaak, dus ze zijn meestal doordrenkt met smaak van andere ingrediënten zoals vlees, andere zeevruchten of kruiden.

 7. Ze worden vaak gecombineerd met producten zoals Chinese kool, wintermeloen en shiitake-paddenstoelen.

 8. Zeekomkommer wordt ook gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, waarvan wordt aangenomen dat het genezende eigenschappen heeft en wordt gebruikt voor de behandeling van aandoeningen zoals artritis, kanker, frequent urineren en impotentie (2).

 9. Crèmes, tincturen, oliën en cosmetica doordrenkt met zeekomkommerextract, evenals orale zeekomkommersupplementen, zijn ook populair in de traditionele Chinese geneeskunde.

Zeekomkommers zijn ongelooflijk voedzaam

 1. Zeekomkommers zijn een uitstekende bron van voedingsstoffen.

 2. Vier gram (112 gram) zeekomkommer levert (3):

 3. Zeekomkommers bevatten weinig calorieën en vet en bevatten veel eiwitten, waardoor ze geschikt zijn voor gewichtsverlies.

 4. Ze bevatten ook veel krachtige stoffen, waaronder antioxidanten, die goed zijn voor uw gezondheid.

 5. Zeekomkommers bevatten veel eiwitten, waarbij de meeste soorten uit 41-63% eiwitten bestaan ​​(4, 5).

 6. Door eiwitbronnen toe te voegen aan maaltijden en snacks blijft u vol door het legen van uw maag te vertragen.

 7. Dit kan u helpen minder te eten en uw bloedsuikerspiegel te stabiliseren (6).

 8. Eiwitrijk voedsel, zoals zeekomkommers, kan vooral gunstig zijn voor mensen met diabetes die hun bloedsuikerspiegel willen beheersen (7).

 9. Plus, eiwitrijke diëten kunnen de gezondheid van het hart ten goede komen, de bloeddruk helpen verlagen en de botdichtheid verbeteren (8, 9).

Boordevol nuttige stoffen

 1. Zeekomkommers zitten niet alleen boordevol eiwitten, vitaminen en mineralen, ze bevatten ook verschillende stoffen die de algehele gezondheid ten goede kunnen komen.

 2. Ze bevatten bijvoorbeeld fenol en flavonoïde antioxidanten, waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen in het lichaam verminderen (10, 11, 12).

 3. Diëten die rijk zijn aan deze stoffen zijn gekoppeld aan een verminderd risico op veel chronische ziekten, waaronder hartaandoeningen en neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer (13, 14, 15).

 4. Zeekomkommers zijn ook rijk aan verbindingen die triterpeenglycosiden worden genoemd, die antischimmel-, antitumor- en immuunversterkende eigenschappen hebben (16).

 5. Bovendien bevatten deze zeedieren zeer veel chondroïtinesulfaat, een belangrijk bestanddeel van menselijk bindweefsel dat wordt aangetroffen in kraakbeen en bot (17).

 6. Voedingsmiddelen en supplementen die chondroïtinesulfaat bevatten kunnen mensen met gewrichtsziekten zoals artrose (18) ten goede komen!

Potentiële gezondheidsvoordelen

 1. Zeekomkommers zijn gekoppeld aan een aantal potentiële gezondheidsvoordelen.

 2. Zeekomkommers bevatten stoffen die cytotoxinen worden genoemd en waarvan is aangetoond dat ze kankercellen bestrijden.

 3. Eén reageerbuisstudie toonde bijvoorbeeld aan dat triterpeendiglycosiden gevonden in Vietnamese zeekomkommers een toxisch effect hadden op vijf soorten kankercellen, waaronder borstkanker, prostaat- en huidkankercellen (19) .

 4. Een andere studie wees uit dat Ds-echinoside, een soort triterpeen afgeleid van zeekomkommers, de verspreiding en groei van menselijke leverkankercellen verminderde (20).

 5. Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, is meer onderzoek nodig om de effectiviteit en veiligheid te bepalen van het gebruik van zeekomkommer om kankercellen te bestrijden.

 6. Een aantal reageerbuisstudies hebben aangetoond dat extract van zeekomkommer de groei van bacteriën remt, waaronder E. coli, S. aureus en S. typhi, die allemaal ziekten kunnen veroorzaken (21 ).

 7. Een andere studie toonde aan dat zeekomkommers Candida albicans kunnen bestrijden, een opportunistische gist die infecties kan veroorzaken als de niveaus uit de hand lopen, vooral in de immunologische (22).

 8. In een onderzoek van één week bij 17 oudere verpleeghuispatiënten met orale overgroei van Candida, vertoonden degenen die een gelei met zeekomkommerextract consumeerden een vermindering van de overgroei van Candida vergeleken met degenen die geen consumptie hadden gehad de gelei (23).

 9. Bovendien toonde een onderzoek bij ratten aan dat zeekomkommer sepsis vocht, een levensbedreigende complicatie geassocieerd met schadelijke bacteriën (24).

 10. Verschillende dierstudies hebben aangetoond dat zeekomkommer de gezondheid van hart en lever kan verbeteren.

 11. Ratten met hoge bloeddruk die zeekomkommerextract kregen, vertoonden een significante bloeddrukdaling in vergelijking met ratten die het extract niet kregen (25).

 12. Een ander onderzoek bij jonge ratten toonde aan dat een dieet dat rijk was aan zeekomkommer het totale cholesterol, lipoproteïnen met lage dichtheid en triglyceriden aanzienlijk verlaagde (26).

 13. Bovendien bleek uit een onderzoek bij ratten met hepatorenale ziekte dat een enkele dosis zeekomkommerextract oxidatieve stress en leverschade aanzienlijk verminderde, evenals een verbeterde lever- en nierfunctie (27).

Mogelijke bijwerkingen

 1. Hoewel zeekomkommers al eeuwen over de hele wereld worden geconsumeerd en als relatief veilig worden beschouwd, zijn er enkele mogelijke problemen.

 2. Ten eerste hebben ze antistollingseigenschappen, wat betekent dat ze het bloed kunnen verdunnen (28).

 3. Degenen die bloedverdunnende medicijnen zoals Warfarin nemen, moeten uit de buurt van zeekomkommers blijven, vooral in geconcentreerde supplementvorm, om het risico op verhoogde bloedingen te verminderen. [! 2046 => 1140 = 6!

 4. Hoewel sommige dierstudies het gebruik ervan ondersteunen voor de behandeling van kanker, hartziekten en bacteriële infecties, is het onderzoek op deze gebieden beperkt.

 5. Studies op mensen zijn nodig om meer te weten te komen over de veiligheid en werkzaamheid van zeekomkommers.

 6. Bovendien heeft een toenemende wereldwijde vraag naar zeekomkommers geleid tot een afname van hun populatie.

 7. Deze soorten spelen een belangrijke rol in het ecosysteem van oceaanriffen en zijn sterk beïnvloed door niet-duurzame vismethoden (29).

 8. Om te zorgen dat de populaties zeekomkommer op een gezond niveau blijven, kiest u diegene die zijn grootgebracht via duurzame visteelt of die met duurzame methoden zijn gevist.

 9. Het consumeren van niet-bedreigde diersoorten is altijd de beste praktijk.

De onderste regel

 1. Zeekomkommers zijn interessante zeedieren die een verscheidenheid aan culinaire en medicinale toepassingen hebben.

 2. Ze zijn een voedzame eiwitbron die aan een aantal heerlijke gerechten kan worden toegevoegd.

 3. Zeekomkommers kunnen ook een aantal gezondheidsvoordelen hebben, maar er is meer onderzoek nodig voordat conclusies kunnen worden getrokken.

 4. Als je avontuurlijk bent, probeer dan zeekomkommer aan je gerechten toe te voegen in plaats van meer traditionele zeevruchten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407