Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


De voordelen van sojamelk - en enkele nadelen

Walnotenhelften

 1. Als u allergisch bent voor zuivel, lactose-intolerantie of gewoon niet gek bent op de smaak van zuivelmelk, neem dan sojamelk als vergelijkbaar alternatief. Het is over het algemeen langer houdbaar dan zuivelmelk en sommige soorten verpakte sojamelk kunnen maanden bij kamertemperatuur worden bewaard, wat helpt verspilling door voedselbederf te voorkomen. Sojamelk heeft ook een aantal voedingsvoordelen, hoewel sommige soorten sojamelk vol zitten met suiker, wat een gezondheidsrisico kan vormen.

Sojamelkproteïne

 1. Neem sojamelk op in uw dieet als eiwitbron. Volgens het National Center for Complementary and Integrative Health, helpt soja-eiwit lagere niveaus van LDL of slechte cholesterol. Elke kop ongezoete, gewone sojamelk bevat 7 gram eiwit, volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw.

 2. In tegenstelling tot de meeste plantaardige eiwitten - die enkele, maar niet alle, aminozuren bevatten die je nodig hebt in je dieet - bevat soja alle negen essentiële aminozuren. Je lichaam assembleert deze aminozuren tot nieuwe eiwitten, inclusief antilichamen die essentieel zijn voor de werking van het immuunsysteem, structurele eiwitten die je weefsels bij elkaar houden en enzymen die je cellen helpen energie te produceren.

Calcium en ijzer

 1. Sojamelk drinken helpt ook uw calcium en ijzer te verhogen. Je lichaam is afhankelijk van het calcium uit je dieet om dicht en sterk botweefsel te behouden. Zonder dat trekt je lichaam van je botten als een bron van calcium, waardoor je botdichtheid na verloop van tijd afneemt.

 2. Eén kopje ongezoete sojamelk heeft een calciumgehalte van 301 milligram. Dit draagt ​​volgens het Bureau voor voedingssupplementen bijna 30 procent bij aan uw aanbevolen dagelijkse calciuminname van 1.000 tot 1.200 milligram.

 3. Het ijzer in sojamelk helpt uw ​​rode bloedvaten goed te laten functioneren, waardoor alle weefsels in uw lichaam de zuurstof krijgen die ze nodig hebben. Elke portie sojamelk levert 1,1 milligram ijzer op, wat bijdraagt ​​aan de aanbevolen dagelijkse inname van 8 milligram voor mannen en 18 milligram voor vrouwen.

Riboflavine en vitamine B12

 1. Sojamelk helpt u ook vitamines uit het B-complex te consumeren en dient als een bijzonder rijke bron van riboflavine of vitamine B2 en vitamine B12. Door voldoende vitamine B12 in uw dieet te krijgen, helpen uw cellen DNA te produceren, helpt het bij de werking van rode bloedcellen en houdt het ook uw zenuwen gezond.

 2. Eén kopje sojamelk levert 3 microgram vitamine B12, meer dan de 2,4 microgram die u elke dag nodig heeft. De riboflavine in sojamelk helpt uw ​​cellen energie te produceren en beschermt ook uw DNA tegen schade. Het drinken van een kopje sojamelk verhoogt je riboflavine met 0,5 milligram - bijna 50 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Nadelen: gescheiden feit van fictie

 1. Schuw sojamelk niet uit uw dieet op uit angst voor soja - het University of Maryland Medical Center merkt op dat sojavoedsel voor de meeste mensen veilig is. De uitzonderingen zijn die met soja-allergieën en recente borstkankerpatiënten. Omdat sojaproducten, waaronder sojamelk, chemicaliën bevatten die qua structuur vergelijkbaar zijn met oestrogeen, kan een dieet dat rijk is aan soja een gezondheidsrisico vormen als u recent borstkanker heeft gehad, die soms gevoelig is voor oestrogeen. Dientengevolge is verder onderzoek nodig om de veiligheid van soja na borstkanker te bepalen.

 2. Sommige soorten sojamelk hebben echter een groot nutritioneel nadeel vanwege hun toegevoegde suikergehalte. Toegevoegde suikers verhogen uw calorieën zonder voedingswaarde te bieden en verhogen uw risico op hart- en vaatziekten. Selecteer ongezoete sojamelk om toegevoegde suiker te minimaliseren - het bevat slechts 1 gram natuurlijk voorkomende suikers en geen toegevoegde suiker. Chocolade en vanillesmaak sojamelk daarentegen bevatten respectievelijk 20 en 7 gram toegevoegde suiker per portie.

 3. Schuw sojamelk niet uit uw dieet op uit angst voor soja - het University of Maryland Medical Center merkt op dat sojavoedsel voor de meeste mensen veilig is. De uitzonderingen zijn die met soja-allergieën en recente borstkankerpatiënten. Omdat sojaproducten, inclusief sojamelk, chemicaliën bevatten die qua structuur vergelijkbaar zijn met oestrogeen, kan een dieet dat rijk is aan soja een gezondheidsrisico vormen als u recent borstkanker heeft gehad, die soms gevoelig is voor oestrogeen. Dientengevolge is verder onderzoek nodig om de veiligheid van soja na borstkanker te bepalen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407