Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Deze groenten kunnen de gezondheid van de bloedvaten bevorderen

Deze groenten kunnen de gezondheid van de bloedvaten bevorderen

 1. "Dit is een van de weinige studies", legt hoofdonderzoekster Lauren Blekkenhorst, momenteel aan de Universiteit van West-Australië in Perth, uit "die de potentiële impact van verschillende soorten groenten hebben onderzocht op maatregelen van subklinische atherosclerose, de onderliggende oorzaak van hart- en vaatziekten. "

 2. In een paper dat nu wordt gepubliceerd in het Journal of the American Heart Association, suggereren zij en haar collega's dat, als hun bevindingen in verdere studies worden bevestigd, richtlijnen voor gezond eten moeten worden benadrukt dat een dieet rijk aan kruisbloemige groenten kan beschermen tegen vaatziekten.

Wat zijn kruisbloemige groenten?

 1. Kruisbloemige groenten behoren tot het geslacht Brassica, daarom worden ze ook wel brassica's genoemd. In de Verenigde Staten kunnen ze ook cole-gewassen worden genoemd.

 2. Zulke groenten zijn rucola, kool, bloemkool, broccoli, spruitjes, boerenkool, mierikswortel, rapen, radijs, waterkers, boerenkool, en anderen.

 3. Kruisbloemige groenten zijn rijke bronnen van: vezels; vitamine C, E en K; verschillende carotenoïden; folaat; en mineralen. Ze bevatten ook zwavelverbindingen die bekend staan ​​als glucosinolaten, die hun enigszins bittere smaak en scherpe geur verklaren; glucosinolaten en worden ook belangrijk geacht voor het genereren van de bijbehorende gezondheidsvoordelen.

Groenten en hart- en vaatziekten

 1. Wanneer we kruisbloemige groenten koken en eten, worden de glucosinolaten die zich daarin bevinden afgebroken tot biologisch actieve verbindingen, zoals nitrillen, indolen, isothiocyanaten en thiocyanaten.

 2. Bewijs uit zowel cel- als dierstudies suggereert dat bepaalde indolen en isothiocyanaten het risico op kanker kunnen verminderen. Dat gezegd hebbende, is bewijs uit menselijke studies minder overtuigend.

 3. In hun onderzoeksartikel merken Blekkenhorst en team op dat onderzoek consequent aanwijzingen toont voor een verband tussen een hogere consumptie van groenten en een verminderd risico op hartaandoeningen en beroertes.

 4. Ze leggen uit hoe het meten van de dikte van de wanden van de halsslagaders in de nek kan helpen om het risico op een hartaanval en beroerte te beoordelen, omdat het een betrouwbare indicator is voor atherosclerose, de "onderliggende oorzaak" van deze hart- en vaatziekten. "

 5. Atherosclerose is een aandoening waarbij afzettingen of plaques zich ophopen op de binnenwanden van slagaders. Deze plaques zijn gemaakt van cholesterol, vetmoleculen, calcium en andere stoffen in het bloed.

 6. Na verloop van tijd zorgt de opeenhoping van plaque ervoor dat de bloedvaten vernauwen en uitharden, wat op zijn beurt de bloedstroom beperkt die zuurstof en voedingsstoffen naar organen en weefsels vervoert.

 7. Uiteindelijk kan de bloedstroom zo beperkt worden dat het leidt tot een hartaanval, beroerte en soms zelfs de dood.

Soorten groente en atherosclerose

 1. De auteurs bespreken hoe het mediterrane dieet, het vegetarische dieet en andere diëten met een hoge plantaardige inname zijn gekoppeld aan minder verdikking van de halsslagaderwand.

 2. "Maar," voegen ze eraan toe, "de rol van individuele voedingscomponenten, zoals groenten, is onzeker." Bovendien merken ze op dat er weinig onderzoek is gedaan naar verbanden tussen "specifieke soorten groenten" en "vermindering van atherosclerose."

 3. Daarom hebben Blekkenhorst en haar collega's, voor hun onderzoek - waarin ze de verbanden tussen de inname van groenten en halsslagadermaatregelen van atherosclerose onderzochten, ook verbanden met soorten groenten onderzocht.

 4. Ze analyseerden gegevens over 954 vrouwen in Australië die 70 jaar of ouder waren in 1998, toen ze gedetailleerde vragenlijsten vulden over hun voedselinname.

 5. Deze vragenlijsten vroegen onder andere naar de frequentie van groenteconsumptie, op een schaal van 10 punten die varieerde van "nooit" tot "driemaal of meer per dag."

 6. De vrouwen zagen ook uit een keuze uit 24 soorten welke groenten ze aten, zoals: geel, oranje en rood; peulvruchten; bladgroenten; kruisbloemige groenten; en alliums zoals uien, sjalotten, knoflook en prei.

 7. In 2001 ondergingen alle vrouwen sonogramonderzoeken die de dikte van hun halsslagaderwanden maten en de ernst van de plaque-opbouw bepaalden.

Kruisbloemige groenten voor verminderde slagaderdikte

 1. De resultaten toonden aan dat de vrouwen die de meeste groenten consumeerden gemiddeld halsslagaderwanden hadden die 0,05 millimeter dunner waren dan vrouwen die de minste groenten consumeerden.

 2. Zij en haar team ontdekten ook dat voor elke 10 extra gram kruisbloemige groenten die per dag werden geconsumeerd, de gemiddelde dikte van de halsslagaderwand met 0,8 procent was verminderd. Een dergelijke link is niet gevonden voor andere soorten groenten.

 3. "Na correctie voor levensstijl, risicofactoren voor hart- en vaatziekten (inclusief medicatiegebruik) en andere plantaardige soorten en voedingsfactoren," zegt Blekkenhorst, "bleven onze resultaten een beschermende associatie tussen kruisbloemig aantonen wanddikte groenten en halsslagader. "

 4. Het is belangrijk op te merken dat, vanwege de beperkingen van het onderzoeksontwerp, de resultaten niet bewijzen dat het eten van meer kruisbloemige groenten verdikking van vaatwanden voorkomt of vermindert. Ze zijn echter ook niet in tegenspraak met het idee.

 5. "Toch moeten voedingsrichtlijnen het belang benadrukken van een toenemende consumptie van kruisbloemige groenten voor bescherming tegen vaatziekten."Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407