Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Diabetes en desserts: wat u moet weten

Desserts eten met diabetes

 1. Een populaire misvatting over diabetes is dat het wordt veroorzaakt door het eten van teveel suikerachtig voedsel. Hoewel snoepjes uw bloedsuiker kunnen en zullen beïnvloeden, veroorzaken ze niet dat u diabetes ontwikkelt.

 2. Wanneer u diabetes heeft, moet u uw inname van koolhydraten echter zorgvuldig controleren. Dit komt omdat koolhydraten verantwoordelijk zijn voor het verhogen van uw bloedsuikerspiegel.

 3. Hoewel je van suikerrijk voedsel kunt genieten als je diabetes hebt, is het belangrijk om dit met mate te doen en met enig begrip van hoe het je bloedsuiker kan beïnvloeden. Dit omvat suikers die worden gevonden in desserts.

Soorten suiker in voedsel

 1. Als u diabetes hebt, kan uw lichaam insuline niet correct gebruiken of kan het geen of onvoldoende insuline aanmaken. Sommige mensen met diabetes ervaren beide problemen.

 2. Problemen met insuline kunnen ervoor zorgen dat suiker zich in uw bloed ophoopt, omdat insuline verantwoordelijk is voor het helpen de suiker uit het bloed naar de lichaamscellen te verplaatsen.

 3. Voedingsmiddelen die koolhydraten bevatten, verhogen de bloedsuikerspiegel. Koolhydraten moeten worden gereguleerd wanneer u diabetes heeft om u te helpen uw bloedsuiker te beheersen.

 4. Op voedingsetiketten omvat de term "koolhydraten" suikers, complexe koolhydraten en vezels. In desserts kunnen een aantal zoet smakende ingrediënten worden toegevoegd om de zoetheid te verbeteren.

 5. Hoewel sommige voedingsmiddelen, zoals fruit, van nature suikers bevatten, is er aan de meeste desserts een soort suiker toegevoegd. Veel dessertetiketten vermelden "suiker" niet als sleutelingrediënt. In plaats daarvan vermelden ze het ingrediënt als een of meer van de volgende:

 6. Deze suikerbronnen zijn koolhydraten en verhogen uw bloedsuikerspiegel. Ze zijn te vinden in koekjes, cakes, taarten, puddingen, snoep, ijs en andere desserts.

 7. Omdat deze eenvoudige suikers veel sneller worden verteerd dan gewone koolhydraten, kunnen ze uw bloedsuiker zeer snel beïnvloeden in vergelijking met andere voedingsmiddelen die complexere, minder bewerkte koolhydraten bevatten.

 8. Deze eenvoudige suikers bevatten vaak ook veel koolhydraten voor een kleine portie. Beide dingen kunnen van invloed zijn op uw vermogen om controle te houden over uw bloedsuikerspiegel.

 9. Om tegemoet te komen aan de behoeften van de steeds groeiende bevolking van mensen met diabetes, hebben voedselproducenten alternatieve suikerbronnen geïntroduceerd. Deze kunstmatige of gemodificeerde zoetstoffen hebben geen significante invloed op iemands bloedsuiker - of helemaal niet.

 10. Deze voedingsmiddelen kunnen u helpen om uw aanbevolen koolhydraatinname gedurende de dag binnen te blijven zonder uw bloedsuiker negatief te beïnvloeden, indien met mate gegeten. Voorbeelden hiervan zijn:

 11. Het kennen van het verschil tussen suikerhoudend voedsel en voedsel met minder suiker kan helpen bij het beheersen van diabetes.

Impact van suikeralcoholen en kunstmatige zoetstoffen

 1. In desserts kunnen veel verschillende soorten suikervervangers verschijnen. Het kan moeilijk zijn om te bepalen wat invloed heeft op uw bloedsuiker versus wat niet.

 2. U moet voedseletiketten zorgvuldig lezen om te bepalen wat uw bloedsuiker kan beïnvloeden. Hieronder staan ​​drie voorbeelden van gemodificeerde suikers die je kunt vinden of toevoegen aan desserts.

 3. Kunstmatige zoetstoffen zijn synthetische vervangers voor suiker die zijn gewijzigd, zodat ze geen invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Voorbeelden zijn acesulfaam kalium, aspartaam, neotaam, sacharine en sucralose. Deze zoetstoffen kunnen een nasmaak hebben.

 4. De meeste kunnen in een supermarkt worden gekocht voor gebruik in huisrecepten. Ze kunnen echter zoeter zijn dan typische suikers, dus je moet misschien aanpassen hoeveel je moet toevoegen.

 5. Sommige kunnen niet worden verwarmd, dus volg de instructies op het etiket. Deze zoetstoffen voegen geen calorieën of koolhydraten toe.

 6. Suikeralcoholen kunnen in de natuur voorkomen of synthetisch worden geproduceerd. In tegenstelling tot kunstmatige zoetstoffen zijn ze niet zoeter dan suiker en bevatten ze calorieën.

 7. Ze bevatten echter slechts 2 calorieën per gram versus 4 calorieën per gram voor normale koolhydraten. Dit betekent dat suikeralcoholen uw bloedsuikerspiegel verhogen, maar niet zoveel als gewone koolhydraten.

 8. Voorbeelden omvatten glycerol, lactitol, maltitol, mannitol, sorbitol en xylitol. Ze worden meestal toegevoegd aan voorverpakte levensmiddelen die zijn gelabeld als "suikervrij" of "geen suiker toegevoegd."

 9. Het is bekend dat ze verhoogde incidentie van gas en losse ontlasting veroorzaken. Dit is met name het geval wanneer een voedingsmiddel tussen de 10 en 50 gram suikeralcoholen bevat, volgens de Mayo Clinic.

 10. Natuurlijke zoetstoffen worden vaak gebruikt om suiker in recepten te vervangen. Ze omvatten nectars, vruchtensappen, honing, melasse en ahornsiroop. Natuurlijke zoetstoffen beïnvloeden de bloedsuiker net als andere suikerzoetstoffen.

 11. Een uitzondering op deze regel is stevia, die door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) wordt erkend als een "additief voor levensmiddelen". Stevia is een extract dat afkomstig is van de plant Stevia rebaudiana. Stevia kan worden toegevoegd aan desserts die thuis zijn gemaakt.

 12. Sommige producten, zoals frisdranken, zijn begonnen met het toevoegen van stevia. Stevia is aanzienlijk zoeter dan suiker en verhoogt de bloedsuikerspiegel niet. Merkproducten die stevia produceren, zijn Truvia, Pure Via en Stevia.

Tips voor het lezen van labels

 1. U kunt een idee krijgen van de invloed van een dessert op uw bloedsuiker door het etiket met voedingswaarde op de achterkant van de verpakking te lezen. De drie belangrijkste gebieden zijn portie, totale koolhydraten en totale calorieën.

 2. Alle voedingswaarde-informatie op het etiket wordt berekend aan de hand van de vermelde portiegrootte. Het is heel belangrijk om de portiegrootte van het voedsel te noteren. U wilt uw koolhydraat- en calorie-inname berekenen op basis van hoeveel u van plan bent te eten.

 3. Als de portiegrootte bijvoorbeeld twee koekjes is en u slechts één koekje eet, halveert u het aantal koolhydraten en calorieën dat op het etiket wordt vermeld. Maar als je vier koekjes eet, wil je de hoeveelheid koolhydraten en calorieën verdubbelen.

 4. Het totale gedeelte koolhydraten geeft aan hoeveel koolhydraten er in een portie van dat specifieke voedsel aanwezig zijn. Er zijn enkele uitzonderingen op dit aantal als u gram koolhydraten telt om uw bloedsuiker te reguleren.

 5. U moet de helft van de totale vezel van de koolhydraattelling aftrekken als er meer dan vijf gram vezels per portie is. Mogelijk moet u ook de impact van suikeralcoholen berekenen.

 6. Tenzij anders voorgeschreven door uw arts, kunt u het effect van suikeralcoholen bepalen door de helft van de gram suikeralcoholen af ​​te trekken van de totale koolhydraten.

 7. Als u bijvoorbeeld een reep van 30 gram koolhydraten heeft die 20 gram suikeralcoholen bevat, trekt u 10 af van 30 tot 20 gram koolhydraten.

 8. Calorie-inname is ook belangrijk. Veel suikerarm of kunstmatig gezoete voedingsmiddelen bevatten nog steeds veel calorieën en vaak weinig voedingswaarde. Overmatig eten ervan kan bijdragen aan gewichtstoename, waardoor uw bloedsuikerspiegel moeilijker te controleren is.

Overwegingen bij het eten van desserts

 1. Mensen met diabetes kunnen van tijd tot tijd nog steeds genieten van iets zoets. Het is echter belangrijk om te weten welke invloed bepaalde voedingsmiddelen op uw bloedsuiker kunnen hebben.

 2. De sleutel is het beheren van porties. Er zijn tegenwoordig veel recepten op het internet die lekker zijn en weinig koolhydraten bevatten en geen kunstmatige zoetstoffen gebruiken.

 3. Voorbeelden van enkele diabetesvriendelijke desserts die al dan niet kunstmatige zoetstoffen bevatten, zijn onder meer:

 4. Veel bedrijven maken ook suikervrij of geen suiker toegevoegd voedsel, waaronder koekjes, cakes en taarten. Houd er echter rekening mee dat het feit dat deze voedingsmiddelen geen suiker bevatten, niet betekent dat ze geen koolhydraten of calorieën bevatten. Ze moeten nog met mate worden genoten.

 5. Om matige suikerinname te helpen, gebruiken veel mensen de "three-bite" -regel waarbij u drie hapjes van een dessert geniet. Het hebben van een begin, midden en einde kan je zoetekauw tevreden stellen zonder je bloedsuikerspiegel omhoog te schieten.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407