Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Diepe slaap: stadia, voordelen, vereisten, tips en meer

Diepe slaapfase

 1. Je hebt misschien gehoord dat volwassenen elke nacht tussen de 7 en 9 uur slaap nodig hebben. Maar de kwaliteit van de slaap die je krijgt, is ook belangrijk.

 2. Terwijl u rust, doorloopt uw ​​lichaam verschillende stadia van de slaapcyclus. Diepe slaap is bijvoorbeeld het slaapstadium dat je nodig hebt om je verfrist te voelen als je 's ochtends wakker wordt. In tegenstelling tot de snelle slaap (REM) slaap, is diepe slaap wanneer je lichaam en hersengolven vertragen.

 3. Het is moeilijk om uit een diepe slaap te ontwaken, en als je dat doet, voel je je misschien bijzonder suf.

 4. Lees verder voor meer informatie over dit deel van uw slaapcyclus.

Wat zijn de fasen van slaap?

 1. Slaap is verdeeld in twee categorieën: REM en niet-REM slaap. U begint de nacht in niet-REM-slaap gevolgd door een korte periode van REM-slaap. De cyclus duurt de hele nacht ongeveer om de 90 minuten.

 2. Diepe slaap treedt op in de laatste fase van niet-REM-slaap.

 3. Fase 1 van niet-REM-slaap duurt enkele minuten als u van wakker worden naar slapen gaat.

 4. Tijdens fase 1:

 5. Fase 2 is goed voor ongeveer 50 procent van de totale slaapcyclus. Dit is het slaapstadium waar je de hele nacht meer in kunt vallen.

 6. Tijdens fase 2:

 7. Fasen 3 en 4 zijn wanneer u diepe slaap ervaart.

 8. Tijdens deze fasen:

 9. Diepe slaap wordt ook wel "slow wave sleep" (SWS) of delta-slaap genoemd.

 10. De eerste fase van diepe slaap duurt ongeveer 45 tot 90 minuten. Het duurt langer in de eerste helft van de nacht en wordt korter bij elke slaapcyclus.

 11. Fase 5, of uw eerste fase van REM-slaap, vindt ongeveer 90 minuten na het doorlopen van niet-REM-fasen plaats.

 12. Tijdens deze fase:

Slaap?

 1. Glucosemetabolisme in de hersenen neemt toe tijdens diepe slaap, ter ondersteuning van korte- en langetermijngeheugen en algemeen leren.

 2. Diepe slaap is ook wanneer de hypofyse belangrijke hormonen afscheidt, zoals menselijk groeihormoon, wat leidt tot groei en ontwikkeling van het lichaam.

 3. Andere voordelen van diepe slaap zijn:

Voldoende diepe slaap?

 1. Diepe slaap is verantwoordelijk voor het verwerken van de informatie die u elke dag tegenkomt. Zonder genoeg kunnen de hersenen deze informatie niet in uw geheugen omzetten.

 2. Geen kwaliteitsslaap krijgen is ook gekoppeld aan voorwaarden, zoals:

 3. De diepe slaapfase zelf wordt geassocieerd met bepaalde aandoeningen, zoals:

Hoeveel diepe slaap heb je nodig?

 1. U besteedt ongeveer 75 procent van uw nacht in niet-REM-slaap en de andere 25 procent in REM-slaap. Hiervan is ongeveer 13 tot 23 procent van je totale slaap diepe slaap.

 2. Dat gezegd hebbende, neemt de diepe slaap af met de leeftijd. Als je jonger bent dan 30, krijg je elke nacht twee uur diepe slaap. Als je ouder bent dan 65 jaar, kun je daarentegen elke nacht maar een half uur diep slapen, of helemaal niets.

 3. Er is geen specifieke vereiste voor diepe slaap, maar jongere mensen hebben misschien meer nodig omdat het de groei en ontwikkeling bevordert. Oudere mensen hebben nog steeds diepe slaap nodig, maar niet zoveel krijgen betekent niet noodzakelijkerwijs een slaapstoornis.

Krijgen?

 1. Als u uitgeput wakker wordt, kan dit een teken zijn dat u onvoldoende diepe slaap krijgt.

 2. Thuis meten draagbare apparaten de slaap door de bewegingen van uw lichaam tijdens de nacht te volgen. Deze technologie is nog relatief nieuw. Hoewel het kan helpen bij het identificeren van slaappatronen, is het misschien geen betrouwbare indicator voor hoeveel diepe slaap je krijgt.

 3. Uw arts kan een slaaponderzoek aanbevelen dat polysomnografie (PSG) wordt genoemd. Tijdens deze test slaap je in een laboratorium terwijl je aangesloten bent op monitors die meten:

 4. Uw arts kan deze informatie gebruiken om te zien of u gedurende de nacht diep slaapt en andere stadia bereikt.

Tips voor een betere slaap

 1. Warmte kan een langzamere slaap bevorderen. Als u bijvoorbeeld een warm bad neemt of tijd in een sauna doorbrengt voordat u naar bed gaat, kan uw slaapkwaliteit verbeteren.

 2. Het eten van een koolhydraatarm dieet of het nemen van bepaalde antidepressiva kan ook een diepe slaap bevorderen, hoewel meer onderzoek op dit gebied nodig is.

 3. Over het algemeen voldoende slaap krijgen kan ook uw diepe slaap verhogen.

 4. Hier zijn enkele tips:

 5. Als de bovenstaande tips niet helpen, maak dan een afspraak om uw arts te raadplegen.

 6. Warmte kan een langzamere slaap bevorderen. Als u bijvoorbeeld een warm bad neemt of tijd in een sauna doorbrengt voordat u naar bed gaat, kan uw slaapkwaliteit verbeteren.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407