Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Duct-ectasia van de borst: symptomen, oorzaken en behandeling

Wat is duct ectasia van de borst?

 1. Kanaalectasia van de borst is een niet-kankerachtige aandoening die resulteert in verstopte kanalen rond uw tepel. Hoewel het soms pijn, irritatie en afscheiding veroorzaakt, is het over het algemeen geen reden tot bezorgdheid.

 2. Duct ectasia veroorzaakt geen borstkanker, noch verhoogt het uw risico om het te ontwikkelen. Het kan echter leiden tot een infectie.

 3. Blijf lezen om meer te weten te komen over de oorzaak van duct ectasia en hoe tekenen van een mogelijke infectie te herkennen.

Wat zijn de symptomen?

 1. Veel voorkomende symptomen van duct-ectasia van de borst zijn:

 2. U kunt ook een brok achter uw tepel voelen door een infectie of ophoping van littekenweefsel.

Wat veroorzaakt het?

 1. Duct ectasia wordt meestal veroorzaakt door veroudering. Het komt vaak voor bij vrouwen die de menopauze naderen of door de menopauze gaan. Sommige vrouwen ontwikkelen echter duct ectasia na het doorlopen van de menopauze.

 2. Naarmate je ouder wordt, worden de melkkanalen onder je tepelhof korter en breder. Hierdoor kan zich vloeistof in de kanalen verzamelen, waardoor deze verstopt kunnen raken en irritatie kan ontstaan.

 3. Een omgekeerde tepel of roken kan ook uw risico op het ontwikkelen van duct ectasia vergroten.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

 1. Uw arts kan meestal duct-ectasia diagnosticeren door een basisborstonderzoek te doen. Ze laten je één arm over je hoofd plaatsen. Ze zullen dan twee vingers gebruiken om uw borstweefsel te onderzoeken. Dit kan hen helpen om duidelijke knobbels te voelen of naar andere symptomen te zoeken, zoals afscheiding.

 2. Mogelijk krijgt u ook een mammogram, een röntgenfoto van uw borst. U kunt ook een echografie krijgen. Deze beeldvormingstechniek maakt gebruik van hoogfrequente geluidsgolven om een ​​gedetailleerd beeld van de binnenkant van uw borst te produceren. Beide beeldvormingstechnieken kunnen uw arts helpen een beter zicht te krijgen op uw borstkanalen en andere mogelijke oorzaken van uw symptomen uit te sluiten.

 3. Als het lijkt alsof u een infectie heeft, kan uw arts ook een monster van afscheiding uit de aangetaste tepel testen op tekenen van infectie.

 4. Als uw arts een knobbeltje achter uw tepel vindt, kunnen ze ook een biopsie uitvoeren. In deze procedure neemt uw arts een klein weefselmonster van uw borst met een dunne, holle naald en onderzoekt het op tekenen van kanker.

Hoe wordt het behandeld?

 1. Duct ectasia verdwijnt vaak vanzelf zonder enige behandeling. Probeer de aangetaste tepel niet samen te knijpen. Dit kan leiden tot meer vloeistofproductie.

 2. Als de ontlading niet stopt, kan uw arts een operatie aanbevelen, waaronder:

 3. Beide procedures worden meestal gedaan door een kleine snee in de buurt van uw tepelhof te maken. De excisie vereist slechts een paar hechtingen, wat resulteert in een laag risico op aanhoudende littekens. Uw operatie kan worden uitgevoerd onder algemene anesthesie als een poliklinische procedure, of het kan een kort verblijf in het ziekenhuis vereisen.

 4. Na de operatie kan de aangetaste tepel naar binnen draaien of een beetje gevoel verliezen.

 5. Hoewel sommige gevallen van duct-ectasia een operatie vereisen, lossen de meeste vanzelf op. In de tussentijd zijn er een paar dingen die u thuis kunt doen om ongemak te verlichten, waaronder:

Zijn er complicaties?

 1. Sommige gevallen van duct-ectasia van de borst resulteren in mastitis, een infectie van uw borstweefsel.

 2. Tekenen van mastitis zijn onder meer:

 3. Probeer uw arts te raadplegen zodra u tekenen van een infectie opmerkt. De meeste gevallen van mastitis reageren goed op orale antibiotica. Onbehandelde mastitis kan echter leiden tot een abces dat chirurgisch moet worden afgevoerd.

Wat zijn de vooruitzichten?

 1. Hoewel duct-ectasia ongemakkelijk kan zijn, is het meestal een onschadelijke aandoening die vanzelf oplost. Terwijl het weggaat, zijn er verschillende huismiddeltjes die u kunt proberen om uw symptomen te helpen beheersen. In sommige gevallen moet u een operatie ondergaan om een ​​verstopt melkkanaal te verwijderen. Dit is meestal een snelle, veilige procedure. Neem onmiddellijk contact op met uw arts als u tekenen van infectie opmerkt, zodat u andere complicaties, zoals een abces, kunt voorkomen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407