Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Een allergie voor gember

Doses

 1. Gember wordt veel gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden. Vaak aangeduid als gemberwortel, of gewoon gember, wordt de ondergrondse stengel - of wortelstok - rauw of als een gedroogd poeder gebruikt. Gember is een ingrediënt in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen en dranken zoals peperkoek, ginger ale en gemberthee. Rauwe gemberwortel of gembersupplementen worden ook aangeprezen om verschillende aandoeningen te behandelen, zoals maagklachten, verlies van eetlust, misselijkheid en bewegingsziekte. Bijwerkingen zijn ongewoon en hoewel zeldzaam, is een gemberallergie mogelijk. Als u vermoedt dat u een gemberallergie heeft, neem dan contact op met uw arts voor advies over het omgaan met en voorkomen van deze aandoening.

Allergieën voor gember en kruiden

 1. Specerijenallergieën zijn zeldzaam - minder dan 2 procent van alle allergieën bij volwassenen zijn gerelateerd aan kruiden, volgens een rapport gepubliceerd in het novembernummer van "International Archives of Allergy and Immunology." Van alle kruidenallergieën is gember een ongewone, met typische symptomen van dermatitis - roodheid van de huid, uitslag of ontsteking. De symptomen van voedselallergie zijn echter divers en kunnen ook een droge hoest, geïrriteerde keel, zwelling of jeuk van de lippen of mond, jeukende ogen, netelroos, loopneus, slikproblemen, buikpijn, duizeligheid, flauwvallen of buiksymptomen veroorzaken, zoals als diarree, braken of een opgeblazen gevoel. Symptomen kunnen variëren van mild tot extreem, met reacties die vaak onmiddellijk optreden of binnen enkele uren na contact of inname.

Kruisreacties

 1. Een allergische reactie treedt op wanneer het immuunsysteem gember als schadelijk beschouwt. Het immuunsysteem reageert door stoffen in het bloed af te geven die allergiesymptomen veroorzaken. Gember is lid van de familie Zingiberaceae, die ook de kruidenkardemom en kurkuma omvat. Als u allergisch bent voor een van deze, kunt u gevoelig zijn voor al deze kruiden. Sommige voedingsmiddelen, hoewel niet verwant, kunnen eiwitten bevatten die vergelijkbaar genoeg zijn met die in de Zingiberacea-familie om een ​​gevoeligheid te veroorzaken.

Andere mogelijke oorzaken

 1. Als u allergieën voor het milieu heeft, waaronder een allergie voor pollen, kunt u iets ervaren dat het orale allergiesyndroom (OAS) wordt genoemd. Wanneer het stuifmeel dat uw allergische reactie veroorzaakt zich op de huid, bladeren of het oppervlak van planten bevindt, kunt u last krijgen van symptomen wanneer u deze voedingsmiddelen eet. Rauw voedsel veroorzaakt vaker OAS dan gekookt voedsel en de symptomen zijn meestal specifiek voor de mond, oren, keel en huid. Bovendien wordt gember, wanneer het voor culinaire doeleinden wordt gebruikt, vaak gecombineerd met een verscheidenheid aan kruiden, kruiden en planten, en een van deze kan de echte reden zijn voor uw allergische reactie. Volgens een artikel in september 2013 in "De diëtist van vandaag", worden kruidenallergieën steeds bewuster, en zijn karwij, venkel, selderij, kaneel, saffraan en mosterd recentelijk meer specerijen die reacties veroorzaken.

Waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen

 1. Raadpleeg uw arts of allergoloog als u vermoedt dat u allergisch bent voor gember. Een arts kan een huid- of bloedtest uitvoeren om u een definitieve diagnose te stellen. Vermijd intussen gember en producten die gember bevatten, zoals gezichtscrèmes en thee, evenals producten die kardemom en kurkuma bevatten. Gebruik, met toestemming van uw arts, een antihistaminicum in pil- of crèmevorm om jeuk, zwelling en ontsteking te verlichten. Zoek onmiddellijk medische hulp als u beklemming op de borst, netelroos, piepende ademhaling of ademhalingsmoeilijkheden ontwikkelt na het consumeren van gember, omdat voedselallergieën soms een ernstige, levensbedreigende allergische reactie kunnen veroorzaken, anafylaxie genaamd. Als bij u een allergie voor gember wordt vastgesteld, kan uw arts u aanraden om altijd een injecteerbare vorm van epinefrine bij u te dragen om in geval van nood te gebruiken.

 2. Beoordeeld door: Kay Peck, MPH, RD

 3. Raadpleeg uw arts of allergoloog als u vermoedt dat u allergisch bent voor gember. Een arts kan een huid- of bloedtest uitvoeren om u een definitieve diagnose te stellen. Vermijd intussen gember en producten die gember bevatten, zoals gezichtscrèmes en thee, evenals producten die kardemom en kurkuma bevatten. Gebruik, met toestemming van uw arts, een antihistaminicum in pil- of crèmevorm om jeuk, zwelling en ontsteking te verlichten. Zoek onmiddellijk medische hulp als u beklemming op de borst, netelroos, piepende ademhaling of ademhalingsmoeilijkheden ontwikkelt na het consumeren van gember, omdat voedselallergieën soms een ernstige, levensbedreigende allergische reactie kunnen veroorzaken, anafylaxie genaamd. Als bij u een allergie voor gember wordt vastgesteld, kan uw arts u aanraden om altijd een injecteerbare vorm van epinefrine bij u te dragen om in geval van nood te gebruiken.

 4. Beoordeeld door: Kay Peck, MPH, RDDonate - BNB: bnb16ghhqcjctncdczjpawnl36jduaddx5l4eysm5c