Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Een dieet voor nadat uw galblaas is verwijderd

Fish

 1. Chirurgen voeren een open of laparoscopische cholecystectomie uit om de galblaas te verwijderen, een peervormig orgaan dat bovenop de lever langs de rechterbovenkant van het lichaam zit. Omstandigheden die een operatie voor het verwijderen van de galblaas kunnen vereisen, zijn onder meer ontsteking van de galblaas, galstenen in de galwegen of in de galblaas zelf en ontsteking van de alvleesklier die de normale functie van de galblaas aantast. Hoewel er op het moment van publicatie geen specifiek dieet bestond voor verwijdering van de galblaas, raden sommige artsen en geregistreerde diëtisten aan dat patiënten zich aan bepaalde voedingsrichtlijnen houden om diarree en darmongemakken na de operatie te voorkomen.

Chirurgische repercussies

 1. Uw lever scheidt gal af, een spijsverteringsvloeistof die ingenomen vetten afbreekt. De galblaas slaat normaal gesproken gal op en laat deze vrij wanneer dat nodig is om de spijsvertering te bevorderen. Na een operatie om de galblaas te verwijderen, blijft de lever gal afscheiden en in de dunne darm afgeven. De afwezigheid van de galblaas kan ervoor zorgen dat de galafscheiding onregelmatig wordt, wat op zijn beurt pijn, ongemak en diarree na de maaltijd kan veroorzaken, met name vetrijke maaltijden.

Aanbevolen dieetstrategie

 1. Patiënten worden na de operatie geadviseerd om gedurende de dag kleine maaltijden te consumeren om het lichaam te helpen bij de overgang van het vertrouwen op de galblaas om de spijsvertering te ondersteunen. Dit kan zorgen voor een betere galoverdracht, volgens geregistreerde diëtisten Katherine Zeratsky en Jennifer Nelson van MayoClinic.com. Het consumeren van kleine maaltijden gedurende de dag moedigt het lichaam aan om in één keer kleinere hoeveelheden gal te maken. Stel maaltijden samen van volle granen, fruit, groenten en een kleine hoeveelheid magere eiwitten zoals magere zuivelproducten, kip, kalkoen of vis. Vermijd cafeïnehoudende dranken zoals frisdrank, vettig voedsel en zeer zoet voedsel, wat kan leiden tot diarree na een galblaasoperatie.

Aanbevolen vetinname

 1. Patiënten wordt geadviseerd om vetrijke voedingsmiddelen zoals fastfood, met vet beladen jus en sauzen en gefrituurd voedsel te vermijden. Deze voedingsmiddelen kunnen de galproductie overbelasten. Minimaliseer galproductie door voedsel te eten met 3 gram vet of minder per portie. Hoewel je voedingswaarde-etiketten moet lezen om zeker te zijn van het vetgehalte van een voedingsmiddel, omvatten bekende vetarme voedingsmiddelen vetvrij ijs, gewone magere yoghurt, extra mager rundergehakt, eiwitten en bijgesneden varkenslende.

Overwegingen

 1. Het is verstandig om elke dag een probiotisch supplement te nemen om ongemak en pijn geassocieerd met galblaasverwijderingsoperaties beter te beheersen, schrijft Dr. David Katz op Oprah.com. Katz is voedingsdeskundige en directeur van het Preventieonderzoekscentrum van Yale University. Katz zegt dat de nuttige bacteriën in probiotische supplementen het lichaam kunnen helpen voedsel beter te verteren.

Waarschuwing

 1. Gebruik zelf geen dieet na de galblaasverwijdering. Praat met uw arts over het opnemen van dit dieet in uw herstelregime voordat u het aanneemt om voedselgerelateerde complicaties als gevolg van uw operatie te voorkomen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407