Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Een gids voor bittertjes: hoe te gebruiken, voordelen, smaken en recepten

Niet alleen voor cocktails

 1. Bitters is - zoals de naam al aangeeft - een infusie die is gemaakt van overwegend bittere ingrediënten. Deze ingrediënten bevatten aromaten en botanische producten die elke combinatie van kruiden, wortels, schors, fruit, zaden of bloemen kunnen bevatten.

 2. Als je de laatste tijd een cocktaillounge hebt bezocht, heb je waarschijnlijk toevoegingen zoals Angostura-bitters op het menu met gemengde drankjes opgemerkt. Maar je kunt overal bittertjes vinden, van de bar tot het medicijnkastje.

 3. Hoewel bittertjes een trendy ambachtelijke cocktailcomponent zijn, zijn ze daar niet mee begonnen. En het is zeker niet alles wat ze zijn.

 4. Gedurende de volgende eeuwen zouden bittertjes worden gebruikt voor alles, van een stimulans voor de troepen in de jaren 1800 tot een voorgestelde behandeling voor malaria voordat ze hun weg vonden naar het moderne happy hour-menu.

 5. Nu, met opkomende wetenschap om de voordelen te ondersteunen, zijn bittertjes opnieuw populair geworden voor het helpen van de spijsvertering, het beteugelen van hunkeren naar suiker, het stimuleren van het immuunsysteem en zelfs het verlichten van stress.

 6. In deze gids wordt precies beschreven hoe bittere ingrediënten onze gezondheid beïnvloeden, wie er baat bij heeft en hoe ze thuis kunnen worden gemaakt.

De gezondheidsvoordelen voor bittertjes

 1. Hoe is gewoon iets bitters eten eten dat beter is voor uw gezondheid?

 2. Wetenschappers noemen bitter als een van de zeven basissmaken.

 3. Ons lichaam bevat tonnen receptoren (T2R's) voor bittere verbindingen in niet alleen onze mond en tong, maar ook onze maag, darm, lever en alvleesklier.

 4. Dit is meestal om beschermende redenen. Onze bittere receptoren zijn gebouwd als een "waarschuwing" voor ons lichaam, omdat de meeste gevaarlijke en giftige dingen zeer bitter smaken.

 5. De stimulatie van deze bittere receptoren bevordert een gezonde spijsvertering door de spijsvertering te verhogen. Dit leidt tot een betere opname van voedingsstoffen, natuurlijke ontgifting van de lever en - dankzij de darm-hersenverbinding - kunnen bittertjes zelfs een positief effect hebben op stress.

 6. Maar vergeet niet dat bittertjes geen primaire behandeling zijn. Zie ze als een gezondheidsboost om het lichaam soepeler te laten lopen - van het starten van het spijsverteringskanaal tot het stimuleren van het immuunsysteem. Ze mogen geen behandeling vervangen die een arts heeft voorgeschreven.

 7. Wanneer uw spijsvertering een beetje ondersteuning nodig heeft, kunnen bittertjes maagzuur vergemakkelijken en als spijsverteringshulp fungeren.

 8. Dit kan niet alleen indigestie verlichten, maar ook brandend maagzuur, misselijkheid, krampen, een opgeblazen gevoel en gas.

 9. Burdock is een ontstekingsstrijder waarvan is aangetoond dat deze positieve effecten heeft bij mensen met artrose.

 10. In combinatie met veel voorkomende toevoegingen, zoals gember en kurkuma, kunnen bittertjes een immuunversterkende krachtpatser worden.

 11. De ontstekingsremmende verbindingen in deze ingrediënten hebben krachtige antioxiderende effecten om het lichaam tegen auto-immuunziekten te beschermen.

 12. Verminder het verlangen naar suiker snel met behulp van bittertjes, die de hersenreceptoren tegengaan die ons ertoe aanzetten snoepjes te consumeren.

 13. Bittertjes kunnen algemene gezonde eetgewoonten bevorderen en overeten onder controle houden. Het consumeren van bitter voedsel stimuleert de productie van PYY- en GLP-1-hormonen, die de eetlust helpen beheersen en onderdrukken.

 14. Bepaalde bitterstoffen helpen de lever bij het vervullen van zijn belangrijkste taak: het verwijderen van toxines uit het lichaam en het reguleren van onze metabole processen.

 15. Bittertjes geven de lever een boost door te helpen bij de eliminatie van toxines en ontgifting, het metabolisme van suiker en vetten te coördineren en helpen bij het vrijgeven van galblaasondersteunende hormonen zoals cholecystokinine (CCK).

 16. Bittertjes kunnen ook een positief effect hebben op de bloedsuikerspiegel, een gezonde huid en stress.

Gebruikt voor

 1. Andere bittermiddelen kunnen zijn:

 2. Aromaten kunnen bittertjes smaak, geur, zoetheid en balans toevoegen. Sommige aromaten hebben zelfs krachtige gezondheidsvoordelen, zoals kurkuma, citrus en lavendel.

 3. Hier zijn enkele aromaten die typisch worden gebruikt om bittertjes te maken:

De basisprincipes van innemen, maken en experimenteren

 1. Bittertjes zijn erg krachtig en de dosering en frequentie zullen variëren afhankelijk van waarvoor u ze gebruikt. Maar vaak zijn een paar druppels voldoende.

 2. Je kunt ze inwendig nemen door een paar druppels van een tinctuur op de tong te plaatsen of te verdunnen met een andere vloeistof, zoals bruiswater of in cocktails.

 3. Wanneer u het inneemt, kan het echter van belang zijn: als uw doel van het gebruik van bittertjes is om spijsverteringsproblemen te verlichten, moet consumptie direct vóór of na de maaltijd plaatsvinden.

 4. Hoe vaak u ze neemt, verschilt voor iedereen. Hoewel je bij lage doses bittertjes kunt gebruiken als onderdeel van je dagelijkse routine, kan het zijn dat bittertjes je helpen wanneer je ze nodig hebt.

 5. In het begin is het het beste om te beginnen met kleine doses bittertjes voordat u de effectiviteit en de reactie van uw lichaam beoordeelt.

 6. Bittertjes bevatten twee dingen: bittere ingrediënten en een drager, die meestal alcohol is (hoewel we hieronder ook niet-alcoholische bittertjes zullen bespreken). Aromaten en kruiden kunnen ook worden toegevoegd aan bittertjes.

 7. Specerijen, botanische producten en kruiden worden toegevoegd als smaakstoffen, maar in sommige gevallen bieden ze ook extra voordelen (d.w.z. lavendel in een stressbitter).

 8. Voor het correct maken en bewaren van bittertjes zijn de volgende gereedschappen en apparatuur nodig:

 9. Bittertjes worden traditioneel en meestal met alcohol gemaakt. Alcohol die wordt gebruikt om bittertjes te maken, is meestal tussen de 40 en 50 procent ABV. Alcohol helpt zoveel mogelijk uit de bitterstoffen te extraheren en tegelijkertijd de houdbaarheid van de bittertjes te behouden.

 10. De hoeveelheid alcohol in een enkele dosis bittertjes is zeer minimaal. Je kunt echter nog steeds bittertjes maken zonder alcohol.

 11. Bitters kunnen worden gemaakt met glycerine, een vloeibare suiker of met een alcoholvrije alcohol zoals SEEDLIP.

Hoe u uw eigen bittertjes maakt

 1. Je eigen bittertjes maken hoeft niet intimiderend te zijn. Het is eigenlijk eenvoudiger, meer hands-off en kost minder moeite dan de meeste mensen zich realiseren.

 2. Ongeveer 90 procent van het maken van uw eigen bittertjes wacht tot het klaar is, want het duurt een paar weken voordat het bitter is geworden. Laten we de basisprincipes van bitters leren in deze stapsgewijze doe-het-zelfgids.

 3. Als u een idee hebt van wat u wilt samenstellen, kunt u deze instructies volgen.

 4. Verse of gedroogde kruiden en botanische producten kunnen worden gebruikt. Als u vers gebruikt, streef dan naar een verhouding van 1: 2 ingrediënten tot alcohol en als u gedroogd gebruikt, houdt u zich aan de 1: 5-standaard (of minder).

 5. Gebruik alcohol met een ABV van 40-50 procent. Wodka is een geweldige keuze vanwege de schone, neutrale smaak, maar bourbon, rum of rogge werken ook.

 6. Gebruik alcoholvrije alcohol zoals SEEDLIP om alcoholvrij bitter te maken. Maar merk op dat alcoholvrije bitters kortere houdbaarheid hebben. Aangezien alcohol een natuurlijk conserveermiddel is, geldt dat hoe hoger het alcoholgehalte in bittertjes, hoe langer de houdbaarheid zal zijn.

 7. Bittertjes moeten vijf dagen tot twee weken worden toegediend. Hoe langer bittertjes doordringen, hoe sterker ze zullen zijn.

 8. U moet uw bittertjes laten zitten totdat het een prominente, krachtige smaak ontwikkelt en zeer geurig ruikt. Om je bitters nog sterker te maken, vier weken infuseren.

 9. Koop de kruiden en bitterstoffen voor uw zelfgemaakte bittertjes gemakkelijk online van websites als Mountain Rose Herbs.

 10. Als u nog niet klaar bent om de doe-het-zelfbitter te wagen, zijn er veel bedrijven die bitters maken.

Wie zou geen bittertjes moeten nemen

 1. Bittertjes moeten worden vermeden door mensen met bepaalde gezondheidsproblemen of iemand die zwanger is. Bittertjes kunnen ook interageren met bepaalde medicijnen en mogen niet door kinderen worden gebruikt.

 2. Overleg altijd met uw arts over mogelijke interacties van medicinale kruiden en planten met uw huidige medicatie.

U kunt ook uw bittertjes opeten

 1. Hoewel bittertjes niet de magische remedie zijn - alles waar ze ooit op de markt werden gebracht, hebben ze zeker hun voordelen.

 2. Als wachten en het maken van je eigen bittertjes niet klinkt als je ideale manier om tijd door te brengen, kun je ook vergelijkbare voordelen behalen door simpelweg bitter voedsel te eten.

 3. Het voordeel van bittertjes is te vinden in deze voedingsmiddelen:

 4. Pluk de voordelen van bittertjes overal vandaan door uw bittertjes over te zetten in glazen druppelflesjes die gemakkelijk online kunnen worden gekocht. Tincturen zijn vooral nuttig voor het gebruik van bittertjes om de spijsverteringsproblemen of het verlangen naar suiker te verminderen wanneer u onderweg bent.

 5. Tiffany La Forge is een professionele chef-kok, receptontwikkelaar en voedselschrijver die de blog Pastinaak en gebak beheert. Haar blog richt zich op echt eten voor een evenwichtig leven, seizoensgebonden recepten en toegankelijk gezondheidsadvies. Als ze niet in de keuken is, geniet Tiffany van yoga, wandelen, reizen, biologisch tuinieren en uitgaan met haar corgi, Cocoa. Bezoek haar op haar blog of op Instagram.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407