Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Een lijst met voedingsmiddelen met MSG

Stap 7

 1. Als u een vreemde reactie heeft ontwikkeld na het eten van een maaltijd in uw favoriete Chinese restaurant, kunt u vermoeden dat u lijdt aan een MSG-allergie. Mononatriumglutamaat (MSG) is een voedseladditief dat wordt toegevoegd aan veel ingeblikt en verwerkt voedsel, evenals Chinees voedsel, om de smaak te verbeteren.

 2. Hoewel een MSG-allergie niet buiten de mogelijkheden ligt, is het volgens het American College of Allergy, Astma and Immunology (ACAAI) zeer onwaarschijnlijk. Maar je kunt gevoelig zijn voor het voedingsadditief en om een ​​andere reactie te voorkomen, wil je misschien voedingsmiddelen met MSG uit je dieet snijden.

Wat is MSG?

 1. MSG is het best bekend als een additief dat wordt gebruikt om de smaak van hartige gerechten te verbeteren. Maar het komt ook van nature voor in voedingsmiddelen die je regelmatig eet, waaronder tomaten en kaas. Als additief beschouwt de Food and Drug Administration (FDA) het "algemeen erkend als veilig" of GRAS, wat betekent dat experts MSG als veilig voor consumptie hebben gevonden wanneer ze worden gebruikt voor het beoogde doel.

 2. De eigenschap die verantwoordelijk is voor het smaakversterkende element van MSG is glutamaat, een aminozuur dat van nature aanwezig is in bijna elk voedsel dat u eet. Volgens de FDA isoleerde een Japanse professor in 1908 glutamaat uit een zeewierbouillon en ontdekte dat het verantwoordelijk was voor de hartige smaak van de soep. De professor heeft een patent aangevraagd en begon MSG te produceren uit zeewier en andere groenten om te gebruiken als smaakversterker.

 3. Vandaag de dag wordt MSG geproduceerd door gisting, hetzelfde proces dat wordt gebruikt om yoghurt en wijn te maken, door een micro-organisme te combineren met suikerriet, suikerbieten of melasse.

 4. In zijn vrije vorm voegt glutamaat een nieuwe dimensie toe aan de smaak van voedsel dat umami wordt genoemd. Je smaaksensaties werden traditioneel geclassificeerd als zoet, zuur, bitter en zout. Met de komst van MSG omvat je smaak nu umami, die wordt beschreven als een hartige of vlezige smaak.

MSG versus Glutamate

 1. Ondanks de GRAS-status, hebt u misschien nog wat bedenkingen bij MSG. Voor alle duidelijkheid, MSG en glutamaat zijn niet te onderscheiden door je lichaam. Dit betekent dat of je nu een MSG-voedingsmiddel (het voedingsadditief) of glutamaatvoedsel (zoals kaas of vlees) eet, je lichaam het op dezelfde manier metaboliseert.

 2. Het grootste deel van het glutamaat dat u verbruikt, is namelijk afkomstig van hele voedingsmiddelen, niet van MSG. Volgens de International Food Information Council Foundation (IFIC) is MSG gewoon het natriumzout van glutamaat bestaande uit zout, glutamaat en water.

 3. Glutamaat, ook wel glutaminezuur genoemd, is een aminozuur. Er zijn 20 verschillende aminozuren die je lichaam gebruikt om de verschillende eiwitten in je lichaam te maken, zoals spieren, spijsverteringsenzymen en huid. Negen van de 20 aminozuren zijn essentieel, wat betekent dat je lichaam ze niet kan produceren en dat je ze moet halen uit het voedsel dat je eet.

 4. Glutamaat is geen essentieel aminozuur, wat betekent dat uw lichaam het zelf kan produceren, en omdat het een primair aminozuur is, wordt het aangetroffen in bijna elk peptide, eiwit en weefsel in het lichaam . Glutamaat is essentieel voor het metabolisme van de mens en wordt in overvloed in zijn vrije vorm in uw hersenen aangetroffen, waar het dient als een neurotransmitter om te helpen bij de communicatie tussen uw hersencellen.

MSG versus Glutamate

 1. MSG is een bron van natrium, maar bevat ongeveer een derde minder dan keukenzout. Te veel natrium in het dieet verhoogt het risico op hoge bloeddruk en hartaandoeningen, volgens de American Heart Association. MSG kan smaak aan uw voedsel toevoegen zonder extra tafelzout en helpt uw ​​totale natriuminname te verminderen.

MSG-voedingslijst

 1. MSG wordt voornamelijk aangetroffen in bewerkte voedingsmiddelen. Enkele van de meest voorkomende MSG-voedselbronnen zijn:

 2. Volgens de FDA moeten fabrikanten MSG op het voedingsetiket vermelden, zodat u eenvoudig een MSG-voedingsmiddel kunt identificeren en aan uw lijst kunt toevoegen. Naast mononatriumglutamaat kan MSG ook worden vermeld als:

 3. Of het kan op het etiket worden vermeld als een ingrediënt dat het woord glutamaat bevat.

 4. Als u MSG probeert te vermijden en u houdt van hartige snacks, wilt u misschien de ingrediëntenlijst aandachtig lezen. Enkele van de meest populaire snacks met kaasachtige smaak, waaronder Doritos en bepaalde smaken van Pringles, bevatten de smaakversterker.

Gevoeligheid voor MSG

 1. Bijwerkingen van levensmiddelenadditieven zoals MSG zijn zeldzaam, volgens de ACAAI. Hoewel allergische reacties zijn gemeld, wordt MSG niet als een allergeen beschouwd. Als u reacties ervaart wanneer u een voedingsmiddel met MSG consumeert, is dit waarschijnlijk een gevoeligheid voor het MSG, geen echte allergie.

 2. Voor de goede orde, er treedt een allergie op wanneer uw immuunsysteem te sterk reageert op een stof die het als schadelijk beschouwt, hoewel dit voor de meeste mensen niet het geval is. Als u allergisch bent voor een voedingsmiddel, raden we u aan dit geheel te vermijden om uw risico op anafylaxie te verminderen, wat een levensbedreigende aandoening is. Alleen uw arts kan een allergie diagnosticeren. Als u vermoedt dat u een gevoeligheid heeft voor MSG of een ander voedingsmiddel of additief, neem dan contact op met uw arts.

 3. Een voedselgevoeligheid veroorzaakt geen nadelige, levensbedreigende lichamelijke reactie. Veel voorkomende symptomen gemeld met een gevoeligheid voor MSG zijn onder meer:

 4. Volgens Mayo Clinic hebben onderzoekers geen definitief verband kunnen vinden tussen deze symptomen en MSG. In de zeldzame gevallen dat ze zich voordeden, waren de symptomen mild en verdwenen ze vanzelf zonder de noodzaak van medische zorg.

Effecten op eetlust en volheid

 1. Je bent misschien bang om voedsel met MSG te consumeren vanwege zorgen over een gevoeligheid of het ontwikkelen van symptomen, maar er zijn aanwijzingen dat MSG de eetlust kan stimuleren en gevoelens van volheid kan vergroten.

 2. De IFIC Foundation merkt op dat MSG mogelijk de eetlust bij oudere volwassenen kan vergroten door de smaaksensaties te verbeteren. De IFIC Foundation legt uit dat naarmate je ouder wordt, de smaak- en reuksensaties afnemen, wat je eetlust kan beïnvloeden. Een slechte inname en afnemende eetlust verhogen het risico op ondervoeding en gezondheidscomplicaties.

 3. Een studie gepubliceerd in januari 2018 in Appetite wees uit dat MSG aan wortelsoep de eetlust verbeterde en ook een verzadigend effect had. Deze kleine studie (28 deelnemers) ontdekte dat wanneer MSG aan soep werd toegevoegd, dit geen invloed had op de voedselinname, maar wel het gevoel van volheid en het verlangen om te eten deed toenemen. De onderzoekers concludeerden dat MSG de hormonen in je darmen kan beïnvloeden die de eetlust regelen.

 4. Hoewel het lijkt alsof MSG enkele potentiële voordelen heeft, is het bewijs beperkt. Bovendien is MSG nog steeds een additief voor levensmiddelen dat geen voedingswaarde biedt en mogelijk niet veel bijdraagt ​​aan uw algehele gezondheid. Als het op gezondheid aankomt, is het beter om een ​​verscheidenheid aan hele voedingsmiddelen uit alle voedselgroepen te kiezen en kruiden en specerijen te gebruiken die niet alleen de smaak verbeteren, maar ook voedingswaarde toevoegen.Donate - BNB: bnb16ghhqcjctncdczjpawnl36jduaddx5l4eysm5c