Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Een maaltijd per dag: voordelen, risico's en meer

Overzicht

 1. Het afslankplan voor één maaltijd per dag bevordert snel gewichtsverlies door de tijd van de dag waarop u eet en het aantal maaltijden dat u per dag eet te beperken. Dit type dieet heeft verschillende vormen, zoals intermitterend vasten, afwisselend vasten of slechts één maaltijd per dag eten. Het kan ook worden aangeduid als caloriebeperking. Het idee is om calorieën te verminderen maar dezelfde voedingswaarde te behouden die je lichaam nodig heeft.

 2. Dit dieet werkt volgens het concept dat het beperken van uw calorieën tot één voedertijd ervoor zorgt dat uw lichaam in een constante staat van vetverbranding blijft. Wanneer je regelmatig maaltijden en snacks eet, gebruikt je lichaam die calorieën in een gestaag tempo voor energie. Wanneer je die constante stroom calorieën wegneemt, wordt je lichaam gedwongen om brandstof van andere plaatsen te gebruiken, zoals vet in je lichaam.

 3. Lees verder voor meer informatie over de voordelen voor de gezondheid en de risico's van dit type dieet.

Hoe het werkt

 1. De theorie achter het dieet van één maaltijd per dag is dat u slechts één maaltijd per dag eet. De meeste mensen kiezen voor het avondeten, dus ze vasten de hele dag en consumeren al hun calorieën voor die dag binnen die ene maaltijd. Je maaltijd kan tot het aantal calorieën bevatten dat je per dag nodig hebt, afhankelijk van je activiteitsniveau, en een gezond evenwicht hebben tussen koolhydraten, eiwitten en vet.

 2. Je telt geen calorieën en concentreert je niet op macronutriënten. In plaats daarvan eet je genoeg om je vol te voelen en je te concentreren op het opnemen van voedsel uit alle voedselgroepen.

 3. In sommige gevallen mag je overdag een of twee kleine snacks eten naast je maaltijd, zoals een stuk fruit of een eiwitrijk voedsel, zoals een hardgekookt ei, na een training. Je mag ook vloeibare niet-calorische dranken gebruiken, zoals water, koffie en thee.

Voordelen

 1. Er zijn weinig langetermijnstudies over het vasten bij mensen, en veel van de studies die zijn gedaan, zijn vooral gericht op het vasten bij mannen. Vrouwen kunnen worden beïnvloed door verschillende lichaamsprocessen, zoals menstruatiecycli, zwangerschap en borstvoeding.

 2. Sommige onderzoeken naar het vasten hebben een aantal veelbelovende voordelen opgeleverd. Het dagelijks beperken van calorieën met 20 tot 25 procent is bijvoorbeeld in verband gebracht met de gezondheid van het hart en een stabielere bloedsuiker door de glucosespiegel te verlagen en de werking van insuline te verhogen. Een onderzoek uit 2017 naar diabetes wees uit dat intermitterend vasten gedurende zes weken de nuchtere bloedsuikerspiegel aanzienlijk verbeterde, evenals het lichaamsgewicht bij diabetici type 2. Langere studies zijn nodig om te bevestigen dat deze voordelen op lange termijn kunnen worden gehandhaafd.

 3. Een twee jaar durende vervolgstudie waarin intermitterend vasten werd vergeleken met dagelijkse caloriebeperking meldde dat intermitterend vasten een nuttige behandelingsaanpak kan zijn voor mensen met prediabetes of insulineresistentie.

 4. Van beperkt eten is ook aangetoond dat het helpt bij het geheugen bij oudere personen en kan zelfs helpen de levensduur te verhogen door het verminderen van de processen die ziekte kunnen veroorzaken.

 5. Mensen die de levensstijl van één maaltijd per dag volgen, beweren dat het kan helpen de energie te verhogen, de 'middagzak' te voorkomen en je langer vol te houden.

Risico's

 1. Intermitterende, alternatieve dagen en andere vormen van vastenvoedingen kunnen tot negatieve bijwerkingen leiden, zoals:

 2. Vasten kan ook erg gevaarlijk zijn als u medische aandoeningen heeft, zoals diabetes of hypoglykemie. Sommige mensen kunnen zich snel aanpassen aan het eten van slechts één maaltijd per dag, terwijl anderen moeite hebben om zo lang zonder calorieën te gaan. Iedereen is anders.

 3. Ook kan het zijn dat je lichaam zich aanpast en geen honger voelt wanneer je vast, als je eenmaal stopt, kan je lichaam overcompenseren door je hongeriger te laten voelen. Het lijkt bij vrouwen die niet zwaarlijvig zijn en nog niet in de overgang zijn dat vasten schadelijker kan zijn dan gunstig voor de stofwisseling en het behoud van lichaamsgewicht dan voor andere vrouwen of mannen.

 4. Een studie naar afwisselend vasten toonde aan dat dit soort dieet leidde tot de hoogste uitval en verhoogde lipoproteïne-cholesterol met lage dichtheid (of "slechte" cholesterol) na 12 maanden. Afwisselend vasten leidde ook niet tot meer gewichtsverlies dan dagelijkse caloriebeperking.

 5. Afgezien van de fysieke bijwerkingen, zijn er ook de potentiële emotionele bijwerkingen van vasten. Het kan je prikkelbaar maken en deze manier van eten kan leiden tot eetaanvallen of het risico op een andere eetstoornis.

Gezonde manieren om af te vallen

 1. Op de lange termijn zijn rage-diëten en extreme maatregelen om af te vallen niet duurzaam en kunnen ze schadelijk zijn. Er zijn enkele voordelen voor de gezondheid van intermitterend vasten, maar er zijn ook enkele ernstige risico's aan het gebruik van ernstige caloriebeperking als de enige manier om gewicht te verliezen. Langdurig of regelmatig vasten kan uw metabolisme vertragen, leiden tot eetaanvallen en uw inspanningen om gewicht te verliezen en het gewichtsverlies te handhaven verstoren, hoewel studies beperkt zijn naar deze bijwerking.

 2. In plaats van te vertrouwen op een enkele methode om gewicht te verliezen, moet u met uw arts praten over veilige en effectieve manieren om een ​​gezond gewicht te behouden.

 3. Winkel voor voedselschalen.

Volgende stappen

 1. Het is altijd een goed idee om dieetveranderingen met uw arts te bespreken, vooral als u een dieet overweegt met periodiek vasten of ernstige caloriebeperkingen. Deze diëten kunnen schadelijk zijn voor sommige mensen.

 2. Om op lange termijn op gewicht te blijven, ontwikkelt u gezonde, duurzame eetgewoonten en neemt u regelmatige lichaamsbeweging op in uw dagelijkse routine.

 3. Meer informatie: Veilige manieren om snel gewicht te verliezen >>

Artikelbronnen

 1. Het is altijd een goed idee om dieetwijzigingen met uw arts te bespreken, vooral als u een dieet overweegt met periodiek vasten of ernstige caloriebeperkingen. Deze diëten kunnen schadelijk zijn voor sommige mensen.

 2. Om op lange termijn op gewicht te blijven, ontwikkelt u gezonde, duurzame eetgewoonten en neemt u regelmatige lichaamsbeweging op in uw dagelijkse routine.

 3. Meer informatie: Veilige manieren om snel gewicht te verliezen >>Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407