Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Een typisch Japans dieet

Tips

 1. De Japanners genieten van een van de langste levensduur in de wereld - deels omdat een traditioneel dieet bestaat uit vers, onbewerkt voedsel. Naast gezond eten, hebben de Japanners ook een andere houding ten opzichte van voedsel dan veel Amerikanen. In Okinawa oefenen bewoners bijvoorbeeld 'hara hachi bu' of acht delen van 10: ze stoppen met eten als ze voor 80 procent vol zijn. Experimenteer met Japanse recepten in uw eigen keuken en neem kleinere portiegroottes aan voor een gezonder dieet.

Gohan bij elke maaltijd

 1. De Japanners gebruiken hetzelfde woord "gohan" om gekookte rijst en maaltijd te betekenen. Voorvoegsels zijn aan gohan toegevoegd om woorden te vormen voor ontbijt, lunch en diner: asagohan, hirugohan en bangohan. Met andere woorden, een maaltijd zonder rijst is helemaal geen maaltijd. Gekookte witte rijst is caloriearm, vetarm en verrassend rijk aan eiwitten met meer dan 4 gram per kopje. Witte rijst is ook een uitstekende bron van folaat - een voedingsstof die helpt bij het voorkomen van aangeboren afwijkingen. Bruine rijst heeft meer eiwitten dan witte rijst en is een goede bron van hart-gezonde vezels.

Bel de visboer

 1. Rijst is het primaire koolhydraat van Japan en vis is het eiwit van keuze. De gemiddelde Japanner verbruikt 154 pond vis per jaar, of 1/2 pond per dag, volgens de Weston A. Price Foundation. Vis, waaronder tonijn, forel, zalm en garnalen, wordt gebakken, rauw, gedroogd of gepekeld gegeten. Meestal wordt bij elke maaltijd een koud en een warm visgerecht geserveerd. Zeevruchten zijn een uitstekende bron van voedingsstoffen, waaronder vitamine A en D, omega-3-vetzuren, fosfor en selenium. Vis is echter gevoelig voor kwikverontreiniging, wat een ernstig risico voor de menselijke gezondheid is. De soorten vis die het meeste kwik bevatten, zijn geelvintonijn en witte tonijn in blik, grouper, zeebaars en makreel.

Hartige soja

 1. Sojabonen zijn geen nietje, maar ze vinden wel hun weg naar veel Japanse gerechten, omdat vrijwel elk gerecht, elke saus en marinade gefermenteerde sojasaus als smaakstof bevat. Bovendien wordt tofu, gemaakt van soja, gegeten in gerechten zoals miso en natto. Gewone tofu bevat veel eiwitten en weinig calorieën. Een plakje stevige tofu bevat iets meer dan 50 calorieën en 5,8 gram eiwit.

Dieet Diversiteit

 1. De Japanners zijn er trots op een gevarieerd en voedzaam dieet te eten. Schoolkinderen worden aangemoedigd om minstens 30 voedingsmiddelen per dag te eten, volgens de Weston A. Price Foundation. Vers fruit en groenten zoals champignons, bamboescheuten, mango en waterkers zijn direct beschikbaar op markten en dragen bij aan een gevarieerd dieet.

Trends veranderen

 1. Het traditionele Japanse dieet op basis van zeevruchten en groenten is volgens de Universiteit van de Verenigde Naties in veel regio's bezweken aan zogenaamde dieetveresternisering. Van oosterse landen heeft Japan de meest dramatische voedingsverschuiving meegemaakt als gevolg van economische factoren, verstedelijking en een toename van voedselbeschikbaarheid. Bijvoorbeeld, inwoners van de hoofdstad van Japan eten 90 gram vlees in vergelijking met het gemiddelde van 5 gram per dag in 1947. Voor het eerst in de Japanse geschiedenis consumeren inwoners van Tokio meer vlees dan zeevruchten. De verwestering van het Japanse dieet heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de gezondheid van de natie, maar levert ook ernstige ecologische en economische problemen op.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407