Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Eiernoedels versus Pasta Nutrition

Voordelen van de vezel

 1. Pasta is een van de meest populaire voedingsmiddelen die er zijn, met Amerikanen die bijna 6 miljard pond per jaar consumeren; met toenemende kennis over hoe beperking van de inname van koolhydraten gunstig kan zijn voor uw gezondheid, zijn veel mensen op zoek naar een alternatief zoals eiernoedels in plaats van pasta.

 2. Maar als je naar de koolhydraten in eiernoedels kijkt, zie je dat de hoeveelheid vergelijkbaar is met die in gewone pasta. Bij het vergelijken van pasta met eiernoedels is de voeding bijna identiek, hoewel er enkele kleine verschillen zijn. Als u op zoek bent naar een gezonder alternatief voor gewone pasta, is pasta gemaakt van groenten een betere keuze dan eiernoedels.

Eiernoedels versus pasta: koolhydraten

 1. Het woord "pasta" is een brede term die meestal wordt gebruikt om de Italiaanse versie te beschrijven, die is gemaakt van een combinatie van ongezuurd deeg van tarwe, eieren en water. Eiernoedels hebben dezelfde basis als gewone pasta, maar, zoals hun naam al aangeeft, hebben ze meer ei gemengd met tarwe en water.

 2. Hierdoor hebben ze hun karakteristieke textuur en kunnen ze zware sauzen op basis van room of boter bevatten. Het maakt ze echter niet noodzakelijkerwijs gezonder. Hoewel de exacte hoeveelheid koolhydraten in een portie pasta afhankelijk is van de vorm en grootte van de noedels, gram voor gram, zijn de twee vrijwel identiek.

 3. Honderd gram gewone droge pasta bevat ongeveer 75 gram koolhydraten, terwijl dezelfde 100 gram eiernoedels ongeveer 71 gram koolhydraten bevat. Om het beter te relativeren, weegt een kopje penne pasta ongeveer 92 gram en bevat 71 gram koolhydraten, terwijl een kopje spaghetti 91 gram weegt en 68 gram koolhydraten bevat. Eiernoedels zijn iets lichter en wegen slechts 38 gram per kopje, dat 27 gram koolhydraten bevat.

 4. Voor beide soorten pasta bevat een portie van 100 gram iets meer dan 3 gram vezels, dus het verschil is minimaal. Normale pasta bevat 3,2 gram vezels, terwijl eiernoedels 3,3 gram bevatten. Als u echter kiest voor volkoren pasta boven gewone geraffineerde pasta, gaat het vezelgehalte tot 7 gram.

Problemen met te veel koolhydraten

 1. Hoewel koolhydraten hun plaats kunnen hebben in een gezond, uitgebalanceerd dieet, zoals het mediterrane dieet, zijn moderne westerse diëten doorgaans erg koolhydraatrijk; en te veel koolhydraten eten kan het risico op chronische gezondheidsproblemen vergroten.

 2. Eén rapport, gepubliceerd in Metabolism in december 2013, controleerde de effecten van een koolhydraatrijk, vetarm dieet in vergelijking met de effecten van een koolhydraatarm, vetrijk dieet bij zwaarlijvige deelnemers . Onderzoekers ontdekten dat de koolhydraatarme groep meer significante verminderingen in triglyceriden en C-reactief eiwit had, een maat voor chronische ontsteking. De koolhydraatarme groep had ook een hogere toename van goede cholesterol en adiponectin, een hormoon dat helpt de bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden.

 3. Een ander onderzoek, dat in december 2015 in Genetics Research werd gepubliceerd, keek specifiek naar geraffineerde koolhydraten, zoals witte pasta en eiernoedels. Onderzoekers van de studie concludeerden dat het eten van te veel van dit soort koolhydraten hersensignalen en hongersignalen kan verstoren en mensen kan overeten.

 4. De onderzoekers zeiden verder dat een dieet dat te veel geraffineerde koolhydraten bevat, ook verband houdt met verhoogd visceraal vet (het soort dat diep in je buik ligt) en hogere bloedlipiden.

Pasta versus eiernoedels: calorieën

 1. Naast het feit dat ze veel koolhydraten bevatten, zijn de twee versies van pasta ook redelijk hoog (en redelijk vergelijkbaar) als het gaat om calorieën. Honderd gram gewone pasta levert ongeveer 370 calorieën, terwijl dezelfde meting van eiernoedels dichter bij 385 calorieën ligt. Dat is alleen voor gewone pasta, dus het aantal calorieën kan behoorlijk aanzienlijk veranderen, afhankelijk van het soort beleg dat je toevoegt.

 2. Omdat eiernoedels meer eieren bevatten dan gewone pasta, denk je misschien dat meer van hun calorieën uit eiwitten zouden komen, maar die cijfers zijn ook vrijwel identiek. Een portie van 100 gram reguliere pasta biedt 13 gram eiwit, terwijl eiernoedels iets hoger zijn, met iets meer dan 14 gram eiwit voor dezelfde hoeveelheid.

 3. Afgezien van koolhydraten, calorieën en een kleine hoeveelheid eiwit, bieden gewone pasta of eiernoedels niet veel meer op het gebied van voeding. Ze bevatten allebei wat magnesium, fosfor en kalium, maar missen de meeste andere vitamines en mineralen. Je kunt de voedingswaarde van je pasta of eiernoedels verhogen door een groente-rijke saus toe te voegen of ze te serveren met een kant van geroosterde groenten, maar het is misschien beter om beide weg te gooien en ze te vervangen door een andere optie.

Betere alternatieven voor pasta

 1. Als u op zoek bent naar een gezonder alternatief voor traditionele pasta, kies dan voor pasta gemaakt van groenten. Plantaardige "pasta" bevat niet alleen minder koolhydraten, maar ook minder calorieën en meer vitamines, mineralen en antioxidanten, zoals carotenoïden, die het risico op kanker kunnen verminderen, volgens een rapport van juli 2017 in Nutrients.

 2. Een populaire optie is courgette-noedels, vaak "zoodles" genoemd. Je kunt courgettinoedels maken met een plantaardige spiraal of gewoon een groenteschiller gebruiken om dunne reepjes courgette te maken die lijken op dikkere noedels, zoals fettuccine.

 3. Een andere optie is spaghetti squash. Hoewel spaghettipompoen meer koolhydraten bevat dan courgettes, bevat het ook meer voedingsstoffen. Spaghettipompoen bevat veel vitamine A, vitamine C, kalium en vezels; en omdat spaghettipompoen al van de huid van de squash wegschilt op een manier die lijkt op pasta, is er geen extra voorbereiding vereist. Je kunt de pompoen gewoon braden en een gemakkelijk pasta-alternatief klaar hebben in ongeveer 45 minuten, afhankelijk van de grootte van de pompoen.

 4. U kunt ook "pasta" maken van bieten of zoete aardappelen, maar houd er rekening mee dat dit opties zijn met meer koolhydraten. Als je je koolhydraatinname laag wilt houden, wil je deze twee overslaan, maar als je OK bent om wat gezonde koolhydraten aan je bord toe te voegen, zijn ze goede opties. Hoewel bieten en zoete aardappelen nog steeds veel koolhydraten bevatten, bevatten ze ook meer vezels dan gewone pasta en eiernoedels en bevatten ze meer vitamines en mineralen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407