Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Eiwitgehalte in champignons versus vlees

Kooktechniek en voedselkeuzes

 1. Als u veganist, vegetariër bent of gewoon de voorkeur geeft aan een dieet dat rijk is aan groenten en fruit, weet u dat er veel plantaardige eiwitbronnen zijn. Champignons hebben een zeer vlezige smaak, maar dit is geen indicatie voor hun eiwitgehalte. Helaas is het eiwit van champignons veel minder dan dat van vleesproducten.

Zijn champignons eiwitrijke groenten?

 1. Champignons zijn een van de veganistische eiwitbronnen. Hoewel ze vaak groenten worden genoemd, zijn het eigenlijk schimmels. Schimmels zijn vergelijkbaar met planten, maar kunnen niet overleven door fotosynthese. Dit is de reden waarom paddenstoelen deel uitmaken van hun eigen koninkrijk (dat ze delen met een paar andere voedingsmiddelen, zoals gist).

 2. Champignons hebben een aardse, umami-smaak waardoor ze gemakkelijk kunnen worden gebruikt in plaats van vlees. Bepaalde champignons hebben ook voedingsstoffen die meestal voorkomen in vleesproducten, zoals ijzer, vitamine B12 en vitamine D.

 3. Al deze kenmerken kunnen ertoe leiden dat u denkt dat de voeding van champignons vergelijkbaar is met vlees. Helaas, zelfs als ze andere voedingsstoffen hebben, zijn champignonvleesvervangers een slechte keuze aan eiwitten. Zelfs vergeleken met andere, plantaardige bronnen van eiwitten, is het eiwit van paddestoelen vrij laag.

 4. Champignons zijn allemaal verschillend, dus hun eiwitgehalte kan nogal variëren, afhankelijk van het type. Over het algemeen hebben champignons slechts 4 tot 7 procent van uw dagelijkse waarde (DV) voor eiwit per 100 gram (3,5 gram). Dit is ongeveer hetzelfde als eiwitrijke groenten zoals spinazie, asperges, maïs en artisjokken. Een vergelijking van 100 gram verschillende paddenstoelen laat zien dat:

 5. Dit is duidelijk een veel minder eiwit dan wat je uit vleesbronnen kunt halen.

Meat Versus Mushroom Protein Content

 1. Veel soorten vlees worden veel gegeten. Vooral kip, eend, varkensvlees en rundvlees zijn populair. Honderd gram van deze vleeswaren hebben:

 2. Dit betekent dat zelfs eend, de laagste op vlees gebaseerde eiwitbron, vijf keer meer eiwit heeft dan de paddenstoelen met het meeste eiwit. Dit betekent ook dat het eiwit in champignons helemaal niet vergelijkbaar is met het eiwit in vlees.

 3. Volgens de Food and Drug Administration moeten de meeste mensen elke dag ongeveer 50 gram eiwit consumeren. Je kunt al je DV voor eiwitten verkrijgen in minder dan 200 gram varkensvlees of biefstuk, ongeveer 240 gram kip en ongeveer 270 gram eend. Je zou daarentegen minimaal 1428 gram (iets meer dan 50 gram), of wel 2,5 kilo (88 gram) paddestoelen moeten eten om aan de DV voor eiwitten te voldoen.

 4. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de veronderstelling dat champignons uw enige bron van eiwitten zijn. Dit is gelukkig onwaarschijnlijk, omdat deze hoeveelheid paddestoelen veel te veel paddestoelen zou zijn. Champignons zijn rijk aan een verscheidenheid aan vitamines en mineralen, wat positief is - maar dit betekent ook dat het eten van een enorme hoeveelheid paddestoelen ervoor kan zorgen dat je overmatig veel van deze voedingsstoffen binnenkrijgt.

Andere voedingsstoffen in champignons

 1. Champignons zijn een geweldige bron van veel verschillende vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen, zoals antioxidanten. Hoewel ze algemeen worden erkend als vetarm en een goede bron van vezels en onverzadigde vetzuren, kan hun voeding sterk verschillen. Er is bijvoorbeeld 68 procent van de DV voor ijzer in morieljes en slechts 2 procent in portobello's.

 2. Ondanks deze variatie zijn champignons betrouwbaar goede bronnen van bepaalde voedingsstoffen. Dit omvat mineralen zoals koper, fosfor en zink. Champignons zijn ook goede bronnen van B-complex vitamines zoals riboflavine (vitamine B2) niacine (vitamine B3) en pantotheenzuur (vitamine B5).

 3. Naast dat ze rijk zijn aan voedingsstoffen, staan ​​paddestoelen er ook om bekend dat ze geneeskrachtige eigenschappen hebben. Volgens een onderzoek uit 2014 in het Journal of Biochemical Technology en 2015 uit het Journal of Current Research in Environmental and Applied Mycology, kunnen champignons helpen:

Andere plantaardige eiwitbronnen

 1. Als u op zoek bent naar nonmeat-eiwitbronnen, zijn champignons niet uw beste keuze. Er zijn echter plantaardige eiwitbronnen die je naast paddenstoelen kunt koken om te voldoen aan de door de FDA aanbevolen DV voor deze voedingsstof, waaronder voedingsmiddelen zoals:

 2. Voedingsmiddelen zoals deze hebben doorgaans een hoger eiwitgehalte dan champignons. In elke 100 gram voedingsmiddelen zoals deze, zou je kunnen krijgen:

 3. Dit betekent dat producten op basis van sojabonen zoals tofu en tempeh vergelijkbare eiwitbronnen zijn als vlees zoals kip en eend. Honderd gram vitale tarwegluten heeft meer dan je DV voor eiwitten en heeft zelfs meer eiwitten dan vleesproducten.

 4. Essentiële tarwegluten zijn gemakkelijk te koken, hebben een vlezige textuur en smaken goed. Als je graag rijkere, vleziger plantaardige producten eet, kun je gemakkelijk champignons combineren met vitale tarwegluten of sojaproducten om een ​​plantaardig voedsel te maken dat rijk is aan eiwitten en andere voedingsstoffen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407