Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Eiwitijs: voordelen, nadelen en recept

De onderste regel

 1. Eiwitijs is snel een favoriet geworden van lijners die op zoek zijn naar een gezondere manier om hun zoetekauw te bevredigen.

 2. Vergeleken met traditioneel ijs bevat het aanzienlijk minder calorieën en een hogere hoeveelheid eiwit per portie.

 3. U kunt zich echter afvragen of de gezondheidsvoordelen van dit populaire product de hype waarmaken.

 4. Dit artikel gaat in op de voor- en nadelen van eiwitijs en biedt een eenvoudig recept om het thuis te maken.

Wat is eiwitijs?

 1. Eiwitijs wordt op de markt gebracht als een gezond alternatief voor gewoon ijs.

 2. Het is over het algemeen hoger in eiwitten en lager in calorieën dan de normale ijzige traktatie, waardoor het een populaire optie is onder gezondheidsbewuste consumenten.

 3. De meeste merken gebruiken caloriearme zoetstoffen zoals stevia of suikeralcoholen om calorieën en toegevoegde suiker te verminderen.

 4. Ze bevatten meestal ook ongeveer 8-20 gram eiwit per pint (473 ml) uit bronnen zoals melkeiwitconcentraat of wei-eiwit.

 5. Bovendien voegen sommige soorten vezels toe om gevoelens van volheid te bevorderen, of prebiotica, dit zijn verbindingen die de groei van nuttige darmbacteriën bevorderen (1, 2).

Voordelen van eiwitijs

 1. Eiwitijs kan worden gekoppeld aan verschillende wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen.

 2. Zoals de naam al aangeeft, bevat eiwitijs relatief veel eiwitten.

 3. Hoewel de exacte hoeveelheid kan variëren, pakken de meeste merken 8-22 gram van deze voedingsstof per pint (473 ml), of 2-6 gram per portie.

 4. Eiwit is belangrijk voor veel aspecten van uw gezondheid, waaronder de functie van de bloedvaten, de gezondheid van het immuunsysteem en weefselherstel (3).

 5. Het speelt ook een centrale rol bij het opbouwen van spieren, daarom wordt het algemeen aanbevolen om na weerstandstraining een goede eiwitbron te consumeren om de resultaten te optimaliseren (4).

 6. Vooral weiproteïne is een veelgebruikt ingrediënt in veel eiwitijsproducten.

 7. Studies tonen aan dat wei-eiwit spiergroei, gewichtsverlies en spierherstel kan stimuleren na het sporten (5, 6, 7).

 8. Eiwitijs bevat aanzienlijk minder calorieën dan gewone variëteiten.

 9. Terwijl traditioneel ijs ongeveer 137 calorieën per 1/2 kop (66 gram) kan bevatten, bevatten de meeste soorten eiwitijs minder dan de helft van die hoeveelheid (8).

 10. Dit kan ongelooflijk voordelig zijn als u gewicht wilt verliezen, omdat het verminderen van uw calorie-inname een effectieve strategie voor gewichtsbeheersing kan zijn.

 11. Volgens een groot overzicht van 34 onderzoeken, kunnen caloriearme diëten het lichaamsgewicht met gemiddeld 8% verminderen over 3-12 maanden (9).

 12. Toch moet caloriearm voedsel zoals eiwitijs worden gecombineerd met een goed afgerond, gezond dieet om gewichtsverlies te maximaliseren en de resultaten op lange termijn te behouden.

 13. Een van de grootste voordelen van eiwitijs is dat het gemakkelijk thuis te maken is.

 14. De meeste recepten gebruiken eiwitpoeder samen met bevroren bananen, smaakstoffen en melk naar keuze.

 15. Thuis maken geeft u ook controle over de ingrediënten.

 16. Dit kan een goede optie zijn als u voedselgevoeligheden hebt of problemen ondervindt bij het verdragen van een van de ingrediënten in variëteiten die in de winkel zijn gekocht.

Potentiële nadelen

 1. Hoewel eiwitijs verschillende voordelen biedt, zijn er enkele nadelen die u kunt overwegen.

 2. De meeste soorten eiwitijs gebruiken suikeralcoholen en natuurlijke zoetstoffen zoals stevia om hun caloriegehalte te verlagen.

 3. Veel merken bevatten echter nog steeds ongeveer 1-8 gram toegevoegde suiker per portie.

 4. Hoewel dit aanzienlijk minder is dan gewoon ijs, dat dubbel of zelfs drievoudig deze hoeveelheid kan bevatten, kan toegevoegde suiker nog steeds uw gezondheid schaden.

 5. Studies tonen aan dat toegevoegde suikerinname kan bijdragen aan een aantal chronische aandoeningen, waaronder obesitas, hartaandoeningen, diabetes en leverproblemen (10).

 6. In de meest recente dieetrichtlijnen voor Amerikanen wordt aanbevolen om de toegevoegde suikerconsumptie te beperken tot minder dan 10% van uw totale dagelijkse calorieën, wat gelijk is aan ongeveer 50 gram per dag op een dieet met 2000 calorieën (11 ).

 7. Zelfs een of twee porties eiwitijs per dag eten kan een aanzienlijke hoeveelheid toegevoegde suiker aan uw dieet bijdragen, daarom is het absoluut essentieel om uw inname te matigen.

 8. Hoewel eiwitijs een goede hoeveelheid eiwit in elke portie bevat, mist het meestal veel andere belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezond dieet.

 9. Afgezien van calcium bevat eiwitijs meestal minimale hoeveelheden van de meeste andere vitamines en mineralen.

 10. In de meeste gevallen is dit misschien geen probleem als u deze voedingsstoffen uit andere voedingsmiddelen haalt als onderdeel van een gezond dieet.

 11. Als u echter regelmatig eiwitijs eet in plaats van andere gezonde snacks zoals fruit of groenten, kan dit uw risico op voedingstekorten op lange termijn verhogen.

 12. Veel soorten eiwitijs bevatten toegevoegde ingrediënten die bij sommige mensen spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.

 13. Sommigen voegen vooral prebiotica toe, die de groei van bacteriën in uw darmen stimuleren en milde spijsverteringsbijwerkingen zoals gas kunnen veroorzaken (12).

 14. Suikeralcoholen, die ook in veel producten voorkomen, worden geassocieerd met ongunstige symptomen zoals misselijkheid, gas en een opgeblazen gevoel (13).

 15. De uitzondering is erythritol, een veel voorkomende suikeralcohol die voorkomt in eiwitijs en niet wordt geassocieerd met dezelfde spijsverteringsproblemen als de meeste andere soorten (13).

 16. Toch is in grote hoeveelheden aangetoond dat het bij bepaalde mensen symptomen veroorzaakt zoals maaggerommel en misselijkheid (14).

 17. Eiwitijs wordt op de markt gebracht als een caloriearm alternatief voor traditioneel ijs, en veel merken adverteren dat ze een relatief laag aantal calorieën per pint (437 ml) op het etiket bevatten.

 18. Toch realiseren veel mensen zich niet dat elke container ongeveer vier porties van 66 gram per container bevat.

 19. Dit kan ongezonde eetgewoonten en te veel eten bevorderen door u aan te moedigen de hele container in één keer op te eten.

 20. Bovendien kan het in de plaats komen van andere, meer voedzame voedingsmiddelen die rijk zijn aan veel van de vitamines en mineralen die uw lichaam nodig heeft.

Waar vindt u eiwitijs

 1. Eiwitijs is gemakkelijk thuis te maken met slechts een paar eenvoudige ingrediënten.

 2. Voeg om te beginnen 1 bevroren banaan, 2 eetlepels (30 gram) eiwitpoeder en 3 eetlepels (45 ml) naar keuze melk toe aan een keukenmachine.

 3. U kunt ook andere mix-ins gebruiken om de smaak van uw ijs te verbeteren, waaronder bevroren fruit, chocoladeschilfers, vanille-extract of cacaonibs.

 4. Meng het mengsel vervolgens een tot twee minuten totdat het een romige, donzige consistentie bereikt.

 5. Als je tijd nodig hebt, is eiwitijs vaak verkrijgbaar bij veel grote supermarkten.

 6. Populaire merken zijn Halo Top, Yasso, Chilly Cow, Enlightened en Arctic Zero.

 7. Zoek idealiter een product met minimaal 4 gram eiwit per portie en minder dan 5 gram toegevoegde suiker om de potentiële voordelen te maximaliseren.

De onderste regel

 1. Eiwitijs is een caloriearm, eiwitrijk alternatief voor traditioneel ijs, waardoor het een goede optie is als u uw calorie-inname wilt verminderen zonder snoep uit te schakelen.

 2. Toch moet het geen vast onderdeel van uw dieet zijn, omdat het toegevoegde suikers bevat en veel belangrijke voedingsstoffen bevat.

 3. Daarom is het het beste om met mate eiwitijs te eten als een incidentele zoete traktatie als onderdeel van een gezond, goed afgerond dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407