Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Essiac thee: ingrediënten, voordelen en bijwerkingen

De onderste regel

 1. Essiac thee is een kruidenthee die de afgelopen jaren een grote populariteit heeft verworven onder natuurliefhebbers.

 2. Voorstanders beweren dat het kankercellen kan doden, de immuniteit kan stimuleren en ontgifting kan bevorderen.

 3. Anderen beschouwen het echter als een twijfelachtige kankertherapie en merken op dat er onvoldoende bewijs is om het gebruik ervan te ondersteunen.

 4. Dit artikel gaat in op de ingrediënten, voordelen en mogelijke bijwerkingen van Essiac thee.

Wat is Essiac thee?

 1. Essiac-thee is een populaire kruidenthee die wordt aangeprezen vanwege de vermeende eigenschappen tegen kanker.

 2. In de jaren 1920 promootte de Canadese verpleegster Rene Caisse Essiac thee als een natuurlijke behandeling tegen kanker, en beweerde dat het aan haar was gegeven door een patiënt die het oorspronkelijk ontving van een medicijnman uit Ontario Ojibwa.

 3. Hoewel van de thee nog steeds wordt gezegd dat het een Indiaanse natuurlijke remedie is, is het bewijs om deze bewering te ondersteunen beperkt.

 4. Essiac thee is een mix van verschillende kruiden, waaronder kliswortel, gladde iep, schapenzuring en Indiase rabarber.

 5. Naast de vermeende eigenschappen tegen kanker, wordt ook gedacht dat Essiac thee de ontgifting verbetert, de immuunfunctie verhoogt en ontstekingen vermindert (1).

 6. De thee wordt meestal in poedervorm verkocht, maar er zijn ook soorten capsules en theezakjes verkrijgbaar.

 7. Traditioneel wordt het gemaakt door twee ons (57 ml) geconcentreerde thee te combineren met dezelfde hoeveelheid verwarmd bronwater.

 8. Fabrikanten van het product raden aan dagelijks 30 - 360 ml dagelijks 1 - 12 ml te drinken voor het beste resultaat (1).

Bevat gezondheidsbevorderende verbindingen

 1. Uit reageerbuis- en dierstudies blijkt dat Essiac-thee rijk is aan antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen kan hebben (2, 3).

 2. De vier hoofdingrediënten zijn allemaal geassocieerd met verschillende gezondheidsbevorderende eigenschappen.

 3. Deze primaire ingrediënten zijn:

Gemengd bewijsmateriaal over kankerbestrijdende eigenschappen

 1. Onderzoek naar de kankerbestrijdende effecten van Essiac thee heeft tegenstrijdige resultaten opgeleverd.

 2. Eén reageerbuisstudie toonde bijvoorbeeld aan dat de thee antioxiderende eigenschappen had en schade aan cellen en DNA had voorkomen, wat mogelijk zou kunnen helpen beschermen tegen kanker (2).

 3. Een ander reageerbuisonderzoek merkte op dat Essiac-thee de groei van borst- en leukemie-kankercellen blokkeerde bij toediening in hoge concentraties (9).

 4. Er is ook enig anekdotisch bewijs dat bepaalde soorten kanker goed hebben gereageerd op Essiac-thee - waaronder een casusrapport van een man die in remissie van prostaatkanker is gegaan en het aan de thee heeft toegeschreven ( 10).

 5. Veel studies hebben echter weinig tot geen effect van Essiac thee op de ontwikkeling van kanker gevonden, waaronder een beoordeling van 17 dierstudies die geen eigenschappen tegen kanker hebben ontdekt (1).

 6. Meerdere andere dier- en reageerbuisstudies hebben ook aangetoond dat Essiac-thee geen effect heeft op kankercellen en in sommige gevallen zelfs de groei van borstkankercellen kan stimuleren (1, 11, 12, 13).

 7. Omdat studies bij mensen momenteel niet beschikbaar zijn, zijn meer studies van hoge kwaliteit nodig om te begrijpen hoe Essiac thee de ontwikkeling van kanker in de algemene bevolking kan beïnvloeden.

Mogelijke bijwerkingen

 1. Het drinken van Essiac-thee is in verband gebracht met tal van bijwerkingen.

 2. Deze omvatten misselijkheid, braken, frequent urineren, verhoogde stoelgang, huidproblemen, griepachtige symptomen, hoofdpijn en gezwollen klieren (1).

 3. Bovendien merken de fabrikanten van de thee ook op dat vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven dit product moeten vermijden (1).

 4. Sommigen raden ook aan om Essiac-thee te vermijden als u borstkanker heeft, omdat studies bij dieren en reageerbuizen hebben uitgewezen dat dit de groei van borstkankercellen kan stimuleren (12, 13).

Beperkt onderzoek naar effectiviteit

 1. Het huidige onderzoek naar Essiac-thee is beperkt en de meeste beschikbare onderzoeken zijn bij dieren en individuele cellen in een laboratorium in plaats van bij mensen.

 2. Hoewel de effecten ervan op kanker zijn onderzocht, ontbreekt bovendien onderzoek naar andere gezondheidsclaims van Essiac thee - zoals de ontgiftende en immuunbevorderende eigenschappen.

 3. Veel van de vermeende gezondheidsvoordelen van Essiac thee komen eigenlijk alleen uit anekdotische rapporten.

 4. Bovendien is het product door de FDA niet goedgekeurd voor de behandeling van kanker of andere medische aandoeningen (1).

 5. Het kan ook worden geassocieerd met tal van bijwerkingen, waaronder misselijkheid, braken, frequent urineren en verhoogde stoelgang (1).

 6. Daarom is meer onderzoek naar de potentiële effecten van Essiac thee op de gezondheid nodig voordat het kan worden aanbevolen.

De onderste regel

 1. Essiac thee is gemaakt van een mengsel van kruiden met potentiële gezondheidsvoordelen, hoewel alleen de vermeende anti-kanker effecten zijn bestudeerd - met tegenstrijdige resultaten.

 2. In feite is aangetoond dat thee de groei van borstkanker stimuleert in reageerbuis- en dierstudies. Bovendien kan het onaangename bijwerkingen veroorzaken.

 3. Daarom is het het beste om uw arts te raadplegen voordat u Essiac-thee gebruikt, vooral als u medicijnen gebruikt, zwanger bent of borstvoeding geeft of onderliggende gezondheidsproblemen heeft.

 4. Bovendien, als u bijwerkingen of symptomen opmerkt, verlaag uw dosering of overweeg om helemaal te stoppen.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407