Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Extra gist aan brood toevoegen

Stap 4

 1. Gist is een levend organisme dat, in combinatie met water, suiker en bloem, bakken tot magie maakt door knapperig, luchtig brood te maken. Helaas blijft gist ongeveer een jaar vers voordat het zijn potentie begint te verliezen. Als je teleurstellende resultaten hebt gehad bij het maken van brood, probeer dan verse gist. Als dat niet werkt, kunt u een beetje meer gist toevoegen aan het recept, maar dit kan de smaak en textuur veranderen.

Gist 101

 1. Wanneer gist wordt gecombineerd met warm water en suiker, lost het op en geeft koolzuurbellen en alcohol af. De koolzuurbellen laten het brood rijzen, terwijl de alcohol smaak aan het brood geeft. Gist helpt ook de vorming van gluten, waardoor brooddeeg wordt versterkt. Terwijl bloem en water samen worden gekneed, combineren eiwitten in de bloem met het water om gluten te creëren. Gluten geeft brood zijn zachte, elastische textuur en laat het rijzen. Terwijl de koolzuurbellen zich vormen, helpen ze de eiwitten en water te combineren, zodat er meer gluten ontstaat. Hoeveel gist u toevoegt, bepaalt hoe snel en krachtig deze processen plaatsvinden.

Snelle start

 1. Als u meer gist aan een brooddeeg toevoegt, zal het deeg sneller rijzen. Een beetje meer gist toevoegen is handig als je haast hebt en het deeg snel in de oven wilt krijgen. Er kunnen echter verschillende negatieve dingen gebeuren als u te veel gist toevoegt. Het deeg kan te snel rijzen en teveel gluten produceren. Wanneer dit gebeurt, kan het deeg instorten - vergelijkbaar met een ballon die barst wanneer deze wordt gevuld met te veel lucht. Een ander ding om te overwegen is smaak. Langzamer rijst laat meer alcohol ontwikkelen, wat gistbrood zijn heerlijke smaak geeft. Als je te veel gist toevoegt, kan de gistsmaak in het brood sterker zijn dan je zou willen.

Gezonde volle granen

 1. Volkoren brood heeft meer vezels en voedingsstoffen dan wit brood, maar het kan frustrerend zijn om ze te maken. Ze staan ​​langzamer op en zijn meestal dichter dan wit brood. Het toevoegen van meer gist lost dit probleem echter zelden op. In de meeste gevallen moet u alleen de hoeveelheid gist toevoegen die in het recept wordt gevraagd. Laat het brood tot het dubbele rijzen, wat meer tijd kan kosten dan een wit brood. Kneed het brood goed om gluten te helpen ontwikkelen. Begin met het gebruik van een deel witte bloem tot een deel volkorenmeel. Naarmate je meer ervaring opdoet, kun je meer tarwebloem gebruiken. Volkoren meel bevat niet zoveel gluten als witte bloem, wat een reden is dat brood dat ermee is gemaakt vaak dicht is. Voeg een beetje vitale tarwegluten toe - online verkrijgbaar of in het bakgedeelte van supermarkten. Dit sterk geconcentreerde glutenmeel kan zelfs brood verzachten dat is gemaakt met 100 procent volkorenmeel. Elk ingrediënt dat vocht toevoegt, kan ook tarwebrood verzachten, zoals honing, boter of aardappelpuree.

Tips voor succes

 1. Als u de tijd wilt verminderen die nodig is om brood te maken, kunt u een beetje meer gist toevoegen - tot 1/2 theelepel - maar in het algemeen is het het beste om vast te houden aan de hoeveelheid gist vereist in een recept. Gebruik voor het versnellen van brood zeer warm water - tot 115 graden Fahrenheit. Leg het brooddeeg in een geoliede kom, dek het af met een handdoek en plaats het op een warme plaats. In sommige gevallen wilt u de hoeveelheid gist die u in een recept gebruikt, verminderen. Dit is waar als je op grote hoogte woont, waar brooddeeg van nature sneller stijgt. Als u instantgist gebruikt in plaats van actieve gist, kunt u waarschijnlijk de hoeveelheid gist die u gebruikt verminderen. Als je vaak brood bakt, heb je waarschijnlijk wilde gistsporen die van nature in je keuken voorkomen. In dit geval kunt u minder gist gebruiken. Tot slot, als je een langzame, lange smaak wilt ontwikkelen en een knapperig, taai brood wilt maken, snijd de gist dan in minder dan 1 theelepel.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407