Filter
Reset
Sorteren opRelevantie
vegetarianvegetarian
Reset
 • Ingrediënten
 • Diëten
 • Allergieën
 • Voeding
 • Technieken
 • Keukens
 • Tijd
Zonder


Feiten over vegetarisch versus alleseters

Stap 6

 1. Vegetarisme is gebaseerd op het concept van het niet eten van vlees, hoewel sommige vegetariërs zuivel, eieren, vis of zelfs gevogelte bevatten. De diëten van alleseters omvatten zowel plantaardig materiaal als dierlijk voedsel - vaak rood vlees. Mensen zijn van nature geboren alleseters, maar sommige mensen kiezen ervoor vegetariër te worden. Er zijn voor- en nadelen aan elk dieet.

Eiwitverschillen

 1. Omdat vegetarische diëten de meeste of alle dierlijke producten uitsluiten, kunnen ze minder eiwitten bevatten, vooral complete eiwitten die verkrijgbaar zijn via vlees. Volledige eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren, de "bouwstenen" van eiwitten. De meeste plantaardige voedingsmiddelen bevatten een aantal essentiële aminozuren, maar geen andere, dus vegetariërs moeten mogelijk plantaardig eiwitrijk voedsel combineren - bijvoorbeeld peulvruchten en granen of zaden - om de essentiële aminozuren beschikbaar te krijgen in vlees, eieren en zuivelproducten .

Vitaminen en mineralen

 1. Vegetarische en allesetende diëten kunnen variëren in hun vitamine-, mineraal- en vetzuurniveau. Vitamine B12 wordt bijvoorbeeld meestal alleen in dierlijke producten aangetroffen, dus aanvulling is noodzakelijk in een veganistisch dieet, maar niet in een omnivoor dieet. Vegetariërs moeten mogelijk ook zoeken naar alternatieve bronnen van ijzer, zink, calcium en andere voedingsstoffen in vlees en zuivelproducten. IJzerrijk veganistisch voedsel bevat bonen, terwijl sommige bladgroenten, zoals broccoli, paksoi en boerenkool, calcium bevatten.

Goede en slechte vetten

 1. Omnivoren kunnen zichzelf een breed scala aan voedingsmiddelen toestaan, maar beide diëten hebben hun voor- en nadelen. Transvetten en verzadigde vetten - bekend als de 'slechte' vetten - die in sommige vlees- en zuivelproducten aanwezig zijn, kunnen bijvoorbeeld een hoog cholesterolgehalte veroorzaken en leiden tot mogelijke hartproblemen. Groentenrijke diëten bieden echter antioxidanten en andere gezondheidsvoordelen, en "goede" plantaardige vetten zoals olijfolie kunnen het hart en het lichaam in het algemeen helpen beschermen.

Gezonde voeding maken

 1. Of u nu het dieet van een omnivoor of een vegetarische levensstijl nastreeft, het is waardevol om groenten en fruit centraal te stellen. Overweeg Harvard's Healthy Eating Plate, die aanbeveelt om minimaal 50 procent groenten en fruit te eten - bij voorkeur meer groenten dan fruit. Vul dat aan met ongeveer 25 procent volle granen en 25 procent gezonde eiwitten. Maak het af met een scheutje gezonde oliën en veel water voor een geweldig vegetarisch of omnivoor dieet.Donate - Crypto: 0x742DF91e06acb998e03F1313a692FFBA4638f407